|

Månedens Klumme

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

Så gik september, og DMI fik tid til at regne på tallene efter den såkaldte sommer. Efter et sindrigt pointsystem, der medregner solskinstimer, nedbørsmængde og temperatur, ender Favrskov Kommune som nummer 83 blandt landets 98 kommuner. Så der er ikke noget at sige til, hvis vi synes sommeren her på egnen har været elendig rent vejrmæssigt. Sololien har gjort mest gavn for at regnen kunne prelle af. 2017-sommeren var i øvrigt bedst i Vordingborg, og allerværst i Rebild. Så ved man dét til næste års ferieplanlægning.

Men forude venter nu den mørke tid, og når Vorherre ikke vil sørge for lyset, så må vi jo selv. Sæsonen for levende lys starter nu. Apropos lys, så kan det undre, at de lokale menighedsråd ikke gør lidt mere for at visualisere de smukke gamle kirker. Menighedsrådene har mange udgifter til kirker, kirkegårde, arrangementer, lønninger, vedligeholdelse og mange, mange andre ting. En af de ting, som der ikke bruges mange penge på, er at oplyse kirkerne, og det er en skam. Prøv en aften at passere f. eks. Haldum Kirke, der står smukt oplyst. Hvorfor er ikke flere af de lokale kirker i Hadsten og omegn oplyst? Tænk hvor flot Nr. Galten Kirke ville være med lys på.

Flot kan man derimod ikke kalde midtbyen når den vågner op hver dag. Pizzabakker, cigaretskod, glasskår, opkast, avissider, plastkrus og alskens andet affald præger især tunnelen og Søndergade. I mange år har populære Hans Laursen været strøgets fejemand både sommer og vinter, men nu er han stoppet – hvilket en del butiksejere åbenbart ikke helt har vænnet sig til. Nu skal de til at feje for egen dør. Og det kniber en del steder.

Søndergade er heller ikke ligefrem blevet pænere efter at kommunen har udskiftet affaldsstativerne. De ”gamle” havde form og farve så de passede til gadens lysmaster. Nu er de fjernet og erstattet af de endnu ældre trådnet-stativer, som er tøjret til diverse faste installationer med plasticstrips. Nattens vandaler har fået alt for let spil, hvilket kun øger svineriet. Det er gået fra skidt til værre.

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i september. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • 1. oktober er det 830 år siden at muslimske tropper indtager Jerusalem, efter at byen i 88 år havde været under kristent herredømme. Der har været ballade i byen lige siden.
  • 6. oktober er det 130 år siden at den fransk-schweiziske maler og arkitekt Le Corbusier fødes. Hans rigtige navn var i øvrigt Charles-Edouard Jeannetret-Gris.
  • 11. oktober er det 280 år siden at 300.000 mennesker døde i et jordskælv i indiske Calcutta. Kun fire dage senere rammes byen af en cyklon, som dræber yderligere 300.000.
  • 18. oktober er det 150 år siden at USA køber Alaska af Rusland for 7,2 mio. dollars. Udenrigsminister William Seward kritiseres hårdt for ”at spilde penge på en masse is”.
  • 26. oktober er det 70 år siden at Hillary Diana Rodham Clinton, præsidentfrue, udenrigsminister, præsidentkandidat mmm fødes i Chicago.
  • 27. oktober er det 50 år siden at det danske politi indfører balloner ved spiritusprøver.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god oktober.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...