|

Månedens Klumme

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

Så gik september, og DMI fik tid til at regne på tallene efter den såkaldte sommer. Efter et sindrigt pointsystem, der medregner solskinstimer, nedbørsmængde og temperatur, ender Favrskov Kommune som nummer 83 blandt landets 98 kommuner. Så der er ikke noget at sige til, hvis vi synes sommeren her på egnen har været elendig rent vejrmæssigt. Sololien har gjort mest gavn for at regnen kunne prelle af. 2017-sommeren var i øvrigt bedst i Vordingborg, og allerværst i Rebild. Så ved man dét til næste års ferieplanlægning.

Men forude venter nu den mørke tid, og når Vorherre ikke vil sørge for lyset, så må vi jo selv. Sæsonen for levende lys starter nu. Apropos lys, så kan det undre, at de lokale menighedsråd ikke gør lidt mere for at visualisere de smukke gamle kirker. Menighedsrådene har mange udgifter til kirker, kirkegårde, arrangementer, lønninger, vedligeholdelse og mange, mange andre ting. En af de ting, som der ikke bruges mange penge på, er at oplyse kirkerne, og det er en skam. Prøv en aften at passere f. eks. Haldum Kirke, der står smukt oplyst. Hvorfor er ikke flere af de lokale kirker i Hadsten og omegn oplyst? Tænk hvor flot Nr. Galten Kirke ville være med lys på.

Flot kan man derimod ikke kalde midtbyen når den vågner op hver dag. Pizzabakker, cigaretskod, glasskår, opkast, avissider, plastkrus og alskens andet affald præger især tunnelen og Søndergade. I mange år har populære Hans Laursen været strøgets fejemand både sommer og vinter, men nu er han stoppet – hvilket en del butiksejere åbenbart ikke helt har vænnet sig til. Nu skal de til at feje for egen dør. Og det kniber en del steder.

Søndergade er heller ikke ligefrem blevet pænere efter at kommunen har udskiftet affaldsstativerne. De ”gamle” havde form og farve så de passede til gadens lysmaster. Nu er de fjernet og erstattet af de endnu ældre trådnet-stativer, som er tøjret til diverse faste installationer med plasticstrips. Nattens vandaler har fået alt for let spil, hvilket kun øger svineriet. Det er gået fra skidt til værre.

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i september. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • 1. oktober er det 830 år siden at muslimske tropper indtager Jerusalem, efter at byen i 88 år havde været under kristent herredømme. Der har været ballade i byen lige siden.
  • 6. oktober er det 130 år siden at den fransk-schweiziske maler og arkitekt Le Corbusier fødes. Hans rigtige navn var i øvrigt Charles-Edouard Jeannetret-Gris.
  • 11. oktober er det 280 år siden at 300.000 mennesker døde i et jordskælv i indiske Calcutta. Kun fire dage senere rammes byen af en cyklon, som dræber yderligere 300.000.
  • 18. oktober er det 150 år siden at USA køber Alaska af Rusland for 7,2 mio. dollars. Udenrigsminister William Seward kritiseres hårdt for ”at spilde penge på en masse is”.
  • 26. oktober er det 70 år siden at Hillary Diana Rodham Clinton, præsidentfrue, udenrigsminister, præsidentkandidat mmm fødes i Chicago.
  • 27. oktober er det 50 år siden at det danske politi indfører balloner ved spiritusprøver.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god oktober.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse udvalgsformænd… ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 347

Ugens naturbilleder nr. 347

Weekenden bød på flot vejr med rimfrost, sol og blå himmel - godt udgangspunkt for at få nogle gode skud i kassen ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Henrik Lykke, 50 år er pr. 2. januar ansat som Private Banking direktør i Vestjysk Bank ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glem tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Loading...