|

Månedens klumme

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik maj, og en masse unge mennesker er i fuld gang med eksamenslæsning, på vej mod studenterhuen efter tre spændende, udfordrende og menneske-dannende år på gymnasiet i Hadsten. Og det ser ud til at stedet fortsat tiltrækker de unge. Sidste år var der 227 ansøgere til Favrskov Gymnasium, i år ikke mindre end 262 – en flot stigning på over 15 procent.
I det hele taget er Hadsten en tiltrækkende skoleby. Håndværkerskolen har hundredvis af lærlinge og kursister året rundt, og både højskolen og den frie fagskole (tidligere Linieskolen) har fuldt hus. For mange år siden markedsførte Hadsten sig som ”skolernes by”. Mon ikke det var på tide at genopfinde dét slogan?
Det har bestemt heller ikke skortet på ansøgere til syv nye jobs i Hadsten. Politikernes iver efter at flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden til provinsen dryppede lidt på Hadsten, som fra 1. juni får syv nye arbejdspladser i et call-center hos Arbejdstilsynet på Over Hadstenvej. Der har været omkring 300 ansøgere til de syv stillinger. Nogle af de nye vil formentlig bosætte sig i Hadsten, og deres børn vil formentlig søge ind på gymnasiet. Så er Hadsten – skolernes by – inde i den gode cirkel. Især hvis de nye tilflyttere også begynder at handle lokalt.
Maj er måneden, hvor vi alle sammen begynder at kigge efter nyopgravede kartofler og nyplukkede jordbær. Alle har jo en mening om mad. Favrskov Kommune har for nylig lavet en tilfredsheds-undersøgelse blandt beboerne på plejecentrene. Svarene var både entydige og meget forskellige! Nogle ønsker flere kartofler og stegt flæsk, andre ønsker flere grøntsager. Sådan er det vel nok i de fleste hjem. Centrene forsøger at tilbyde sund og varieret kost, og ikke færre end 89 procent svarede, at de er tilfredse eller meget tilfredse med maden. Ikke én eneste procent svarer ”meget utilfreds”. Svarene var også klokkeklare, da der blev spurgt, om beboerne ville være med ved indkøb eller tilberedning af maden. Det blev to gange et rungende nej. ”Jeg har lavet de måltider jeg skal i min tid” og ”Jeg gider ikke lave mad mere” lød et par af kommentarerne. Og undersøgelsen viste også et klart ønske fra mange beboere: jeg vil gerne ønske min livret den dag jeg fylder år.

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i maj. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

• 1. juni er det 70 år siden at justitsministeriet indfører rygeforbud i danske biografer.
• 4. juni er det 20 år siden at skuespiller og sanger Poul Bundgaard dør, 75 år gammel.
• 11. juni er det 70 år siden at rutebåden København rammer en mine i Aalborg Bugt. 48 mennesker omkommer.
• 14. juni er det 150 år siden at Karl Landsteiner fødes i Wien. Han blev senere biolog og læge, og var den første som klassificerede blodtyper, hvilket han senere fik Nobelprisen for.
• 19. juni er det 100 år siden at den første kvinde er på talerstolen i Folketinget. Navnet er Elna Munch, en af de fire første kvinder på tinge.
• 24. juni er det 720 år siden ”Fårebrevet” træder i kraft på Færøerne. Det handler om landbrugsbestemmelser, men beskriver også hele datidens færøske samfund.
• 27. juni er det 100 år siden at et menneske for første gang redder livet ved brug af faldskærm.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god juni.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Ugens naturbilleder nr. 367.

Ugens naturbilleder nr. 367.

Den varmeste maj i mere end 100 år lakker mod enden. Tak for dig. Dog har naturen lidt noget under varmen. Planterne har virket stresset - mange buske og træer er både sprunget ud og afblomstret inden for en uge ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmel i hyldeblomst solbærdrik ... læs mere
Fremgang og store investeringer i Frode Laursen A/S

Fremgang og store investeringer i Frode Laursen A/S

Frode Laursen A/S kom ud af 2017 med vækst i overskuddet og større omsætning end året før. Det skyldes bl.a. kundetilgang og succesfuld implementering af initiativer, der forbedrer produktiviteten samt øgede aktiviteter uden for Danmarks grænser ... læs mere
STORE-GRILLDAG blev til lille-grilldag

STORE-GRILLDAG blev til lille-grilldag

Det skulle have været den store SMAG på HADSTEN-dag i Søndergade med flere lokale grillhold - men publikum udeblev ... læs mere
Lions Hinnerups tombola til Hinnerup Festdag donerer overskud til hospital i Bolivia

Lions Hinnerups tombola til Hinnerup Festdag donerer overskud til hospital i Bolivia

Til tombolaen har de handlende i Hinnerup og omegn været rundhåndede med at donere mange fine gevinster, og der er mange fine gevinster ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 366.

Ugens naturbilleder nr. 366.

Det er som om vi i år er sprunget ganske let henover foråret og hoppet direkte fra vinter til strålende sommervejr med lyse nætter, De fleste af os har nok kunnet tilbringe mere tid i haven og naturen, end vi ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld med personskade

Færdselsuheld med personskade

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
En meget aktiv person fylder år

En meget aktiv person fylder år

PingvinNyt`s klummeskribent Eigil Jacobsen fylder 70 år den 26. maj ... læs mere
Loading...