|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge jour. emer.

 

Så gik juni, 275 lokale studenter fik hue på, og både dem og mange andre mennesker nærmer sig sommerferien. Nogle drager til fjerne strande, andre bliver hjemme, selv om byen plejer at være meget stille i sommertiden. Kun modeljernbanen kan måske lokke nogle børnefamilier til Hadsten.
For de der bliver i byen – og de få turister – må lidt ekstra sommerkræs da være sagen, og det har hidtil ikke været muligt. I årevis har man ikke kunnet få softice, hotdogs og lignende lækkerier i Hadsten. Men i juni åbnede så ”Hadsten Diner”, godt placeret tæt ved stationen og modeljernbanen.
Stedet tilbyder de nævnte lækkerier, men er også lidt international: italiensk is og belgiske vafler. Jojo, Hadsten er tilbage på syndernes spisekort. Som Shu-bi-dua synger: ”Kylling og softice og pølser, det er min favourite menu”. Nu bryder Shu-bi-dua sig formentlig igen om Hadsten.

Forleden spurgte en tilflytter på Facebook, hvor man som Hadsten-borger tager hen når man vil til stranden. Svarene var mange: Skæring, Følle, Risskov, Bønnerup – og Hadsten.
Det sidste forslag var måske lidt overraskende, i og med at byen for snart længe siden mistede sit friluftsbad. Det var hér, man badede i mange år.
Men for år tilbage badede børn, unge og voksne også i Lilleåen. Helst fra byen og ud mod Kollerup, her var åen renest. Til den anden side udledte slagteriet både dette og hint. For 60 år siden badede denne skribent glad og gerne i Lilleåen, kun 100 meter fra slagteriet. Min farfar havde hus, grund og have på den første matrikel vest for Søndergade-broen. Vi børn sprang i åen næsten dagligt hver sommer. Og ganske ofte skulle vi gennem en renselsesproces bagefter. På de store slagtedage var vandet rødligt af blod, udledt fra slagteriet. Man kunne blive behængt med stride svinebørster. Og ikke sjældent mødte man et grisehoved som flød med strømmen. Men vi overlevede.
Nu om stunder er det vist kun overrislede studenter, der tager sig en dukkert i byens vandløb. Men hvad mon der ville ske, hvis flere og flere begyndte at bade i åen, f.eks. fra Lilleåparken? Vandet er garanteret blevet meget renere efter slagteriets lukning. Men hvis alt for mange begynder at bade i åen, så vil diverse myndigheder øjeblikkelig stå i kø med krav om badebro, omklædningsrum, brusekabiner, toiletter, livreddere og meget, meget mere.

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i juni. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

• 3. juli er det 170 år siden at den danske guvernør på Sankt Croix Peter von Scholten på eget initiativ gør slaverne på øen frie.
• 4. juli er det 200 år siden at Danmarks Nationalbank stiftes som uafhængig af staten.
• 10. juli er det 60 år siden at man i London opstiller England første parkometer.
• 12. juli er det 140 år siden at Tyrkiet overlader Cypern til Storbritannien. Siden har der som bekendt været en del strid om øen.
• 18. juli er det 190 år siden at patronymer (dvs. faderens navn +sen eller +datter) afskaffes. Det varer dog mange år, før reformen slår helt igennem.
• 25. juli er det 50 år siden Pave Paul 6. forbyder enhver form for prævention.
• 28. juli er det 150 år siden at et tillæg til den amerikanske forfatning giver fuldgyldigt statsborgerskab til sorte afro-amerikanere.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god juli.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Skal du opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet?

Skal du opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet?

Er det en skrøne, at æg fra høns skal på køl, eller er det bedre at opbevare dem i stuetemperatur? Få svaret her ... læs mere
Købte økologiske ÆG hos Niels & Grete i Hinge ved Hadsten

Købte økologiske ÆG hos Niels & Grete i Hinge ved Hadsten

Det er ikke første gang - og slet ikke sidste gang - at vi køber disse yderst velsmagende økologiske æg på Hinge Søgård - Hingevej 9 i Hinge lige uden for Hadsten. Se billeder derfra ... læs mere
Favrskovs biblioteker er populære

Favrskovs biblioteker er populære

I en ny brugerundersøgelse får Favrskov Bibliotekerne flotte ord med på vejen ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Is kan indeholde blå plast ... læs mere
De første studenter fra Favrskov Gymnasium er sprunget ud

De første studenter fra Favrskov Gymnasium er sprunget ud

Mandag blev en stor dag i mange unges tilværelse, da de fik studenterhuen på ... læs mere
Indbrud i Hammel

Indbrud i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Østjyllands Politi

Østjyllands Politi

Indbrud: Naboen er din ven, når du er på sommerferie ... læs mere
Sommerstævne

Vellykket Sommerstævne med gæster

Hadsten If Petanque Klub afholdt 26.06.2018 et vellykket Sommerstævne med den nye venskabsklub: If Skanderborg Petanque Klub som inviterede gæster ... læs mere
Tilbagekaldte Fødevarer

Tilbagekaldte Fødevarer

Smoothie klem pose med mug på emballagen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Store supermarkedskæder gemmer cigaretterne væk ... læs mere
Hadsten Dinner har åbnet

Hadsten Dinner har åbnet

Restuarant DINNER er åbnet i det gamle GOGGEN i Hadsten-Centret ... læs mere
Sommertid er festivaltid.

Sommertid er festivaltid.

Men også den tid, hvor man skal tage sig i agt for billetsvindlere, advarer Østjyllands Politi ... læs mere
Loading...