|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge jour. emer.

 

Så gik juni, 275 lokale studenter fik hue på, og både dem og mange andre mennesker nærmer sig sommerferien. Nogle drager til fjerne strande, andre bliver hjemme, selv om byen plejer at være meget stille i sommertiden. Kun modeljernbanen kan måske lokke nogle børnefamilier til Hadsten.
For de der bliver i byen – og de få turister – må lidt ekstra sommerkræs da være sagen, og det har hidtil ikke været muligt. I årevis har man ikke kunnet få softice, hotdogs og lignende lækkerier i Hadsten. Men i juni åbnede så ”Hadsten Diner”, godt placeret tæt ved stationen og modeljernbanen.
Stedet tilbyder de nævnte lækkerier, men er også lidt international: italiensk is og belgiske vafler. Jojo, Hadsten er tilbage på syndernes spisekort. Som Shu-bi-dua synger: ”Kylling og softice og pølser, det er min favourite menu”. Nu bryder Shu-bi-dua sig formentlig igen om Hadsten.

Forleden spurgte en tilflytter på Facebook, hvor man som Hadsten-borger tager hen når man vil til stranden. Svarene var mange: Skæring, Følle, Risskov, Bønnerup – og Hadsten.
Det sidste forslag var måske lidt overraskende, i og med at byen for snart længe siden mistede sit friluftsbad. Det var hér, man badede i mange år.
Men for år tilbage badede børn, unge og voksne også i Lilleåen. Helst fra byen og ud mod Kollerup, her var åen renest. Til den anden side udledte slagteriet både dette og hint. For 60 år siden badede denne skribent glad og gerne i Lilleåen, kun 100 meter fra slagteriet. Min farfar havde hus, grund og have på den første matrikel vest for Søndergade-broen. Vi børn sprang i åen næsten dagligt hver sommer. Og ganske ofte skulle vi gennem en renselsesproces bagefter. På de store slagtedage var vandet rødligt af blod, udledt fra slagteriet. Man kunne blive behængt med stride svinebørster. Og ikke sjældent mødte man et grisehoved som flød med strømmen. Men vi overlevede.
Nu om stunder er det vist kun overrislede studenter, der tager sig en dukkert i byens vandløb. Men hvad mon der ville ske, hvis flere og flere begyndte at bade i åen, f.eks. fra Lilleåparken? Vandet er garanteret blevet meget renere efter slagteriets lukning. Men hvis alt for mange begynder at bade i åen, så vil diverse myndigheder øjeblikkelig stå i kø med krav om badebro, omklædningsrum, brusekabiner, toiletter, livreddere og meget, meget mere.

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i juni. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

• 3. juli er det 170 år siden at den danske guvernør på Sankt Croix Peter von Scholten på eget initiativ gør slaverne på øen frie.
• 4. juli er det 200 år siden at Danmarks Nationalbank stiftes som uafhængig af staten.
• 10. juli er det 60 år siden at man i London opstiller England første parkometer.
• 12. juli er det 140 år siden at Tyrkiet overlader Cypern til Storbritannien. Siden har der som bekendt været en del strid om øen.
• 18. juli er det 190 år siden at patronymer (dvs. faderens navn +sen eller +datter) afskaffes. Det varer dog mange år, før reformen slår helt igennem.
• 25. juli er det 50 år siden Pave Paul 6. forbyder enhver form for prævention.
• 28. juli er det 150 år siden at et tillæg til den amerikanske forfatning giver fuldgyldigt statsborgerskab til sorte afro-amerikanere.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god juli.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning ... læs mere
Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

PingvinNyt har modtaget dette indlæg fra Kirsten Andersen, Medlem af bestyrelsen i Hadsten Bio ... læs mere
”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 405.

Ugens naturbilleder nr. 405.

Er du også blevet ramt af en spirende forårsfornemmelse? Vejr og temperatur passer ikke helt til vintermåneden februar, men det føles nu meget rart ... læs mere
Tillykke Hadsten Bio

Tillykke Hadsten Bio

Svar til formanden for Hadsten Bio Lars Kristensen ... læs mere
Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

PingvinNyt har modtaget dette fra Michael Nedersøe, byrådsmedlem i Horsens og folketingskandidat i Favrskov for Dansk Folkeparti Søndermarksvej 12D, Sejet 8700 Horsens Mobil 25388281 ... læs mere
Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Blot en femtedel af danske husejere bekymrer sig over, om deres bolig er tilstrækkeligt sikret mod oversvømmelse ved skybrud og stormflod, viser en undersøgelse fra Bolius og Realdania ... læs mere
Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Favrskov Kommune gennemfører anden budrunde frem til 12. marts 2019 ... læs mere
Loading...