|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik oktober, og de fleste blade har forladt træerne. Det har dog ikke kun ulemper, men visse steder ligefrem fordele. F. eks. kan man snart igen se Lilleåen i dens smukke løb gennem byen. Når der er blade på alle træerne langs åbrinken, så kan det hele virke næsten overdækket. Der kunne godt trænge til en beskæring, eller ligefrem udtynding, så borgerne igen kan få øje på vandløbet.

Et andet sted i Hadsten er der også problemer med træer, for de støjer – i hvert fald indirekte. I den østlige bydel har store rågeflokke stiftet bo i de høje træer. De store larmende fugle kan opleves over hele byen, de kan både ses og høres. Og værst er det naturligvis der hvor rederne er. Beboerne beretter, at de ofre vækkes alt for tidligt på morgenen af de skræppende sorte fugle.

Men det er ganske svært at komme problemet til livs. Ifølge Naturstyrelsen må ”udtynding” af råger kun finde sted mellem 1. maj og 15. juni. Man skal søge om tilladelse og kende en jæger.

En nordsjællandsk kommune fandt dog i år på en anden metode: man fældede simpelt hen de træer, hvor rågerne havde rede. Mon ikke det bare flytter problemet? Nogenlunde lige så dumt som at tro man kan løse integrationsproblemerne ved at rive boligblokke ned. Vi har i øvrigt ikke hos nogen af de lokale ejendomsmæglere set en salgsopstilling hvor der nævnes ”råger i baghaven”. Så det skal man nok selv lige undersøge.

Mange andre ting skal også undersøges hvis man vil købe hus i Hadsten. En del unge familier fra især Århus har fundet ud af, at det kan betale sig at flytte en snes kilometer nordpå. En opgørelse fra Boligsiden.dk fortæller, at indkomstkravet for at købe hus i Favrskov er langt lavere end i Århus. Hvis man tager en gennemsnitsfamilie med to arbejdende voksne, to børn i daginstitution, og et billån, så er indkomstkravet for at blive husejer i Favrskov 687.000 kr., og hele 809.000 i Århus.

Det er langt lavere tal man opererer med hos Modelbane Europa i Hadsten. Den varme sommer betød, at der kun kom 2760 betalende gæster, et fald på hele 26 procent i forhold til året før. Faktisk er besøgstallet halveret på kun tre år. Mange frivillige driver modelbanen, men trods deres indsats er modelbanen reelt i fare for lukning. Endnu værre er det da gået for modelbanens nabo, spisestedet Hadsten Diner. Stedet er lukket efter kun få ugers eksistens.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i oktober. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 3. november er det 40 år siden at Ugandas kontroversielle diktator Idi Amin tilbyder at afgøre en grænsestrid med Tanzania ved en boksekamp mellem de to landes præsidenter.
  • 9. november er det 100 år siden at socialisten Friedrich Ebert udråbes til rigskansler i Tyskland. Dagen efter flygter kejser Wilhelm til Holland.
  • 11. november er det 30 år siden at australieren Simon Robinson udfører det højeste videnskabeligt målte skrig nogen sinde. Det måles til 128 decibel.
  • 17. november er det 80 år siden at der på Frederiksberg fødes en køn lille pige, som får navnet Lise Wold. Hun bliver senere kendt som skuespillerinden Susse Wold.
  • 18. november er det 90 år siden at figuren Mickey Mouse optræder for første gang, det sker i tegnefilmen ”Steamboat Willie”.
  • 26. november er det 50 år siden rockgruppen Cream gav afskedskoncert i London.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god november.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...