|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik oktober, og de fleste blade har forladt træerne. Det har dog ikke kun ulemper, men visse steder ligefrem fordele. F. eks. kan man snart igen se Lilleåen i dens smukke løb gennem byen. Når der er blade på alle træerne langs åbrinken, så kan det hele virke næsten overdækket. Der kunne godt trænge til en beskæring, eller ligefrem udtynding, så borgerne igen kan få øje på vandløbet.

Et andet sted i Hadsten er der også problemer med træer, for de støjer – i hvert fald indirekte. I den østlige bydel har store rågeflokke stiftet bo i de høje træer. De store larmende fugle kan opleves over hele byen, de kan både ses og høres. Og værst er det naturligvis der hvor rederne er. Beboerne beretter, at de ofre vækkes alt for tidligt på morgenen af de skræppende sorte fugle.

Men det er ganske svært at komme problemet til livs. Ifølge Naturstyrelsen må ”udtynding” af råger kun finde sted mellem 1. maj og 15. juni. Man skal søge om tilladelse og kende en jæger.

En nordsjællandsk kommune fandt dog i år på en anden metode: man fældede simpelt hen de træer, hvor rågerne havde rede. Mon ikke det bare flytter problemet? Nogenlunde lige så dumt som at tro man kan løse integrationsproblemerne ved at rive boligblokke ned. Vi har i øvrigt ikke hos nogen af de lokale ejendomsmæglere set en salgsopstilling hvor der nævnes ”råger i baghaven”. Så det skal man nok selv lige undersøge.

Mange andre ting skal også undersøges hvis man vil købe hus i Hadsten. En del unge familier fra især Århus har fundet ud af, at det kan betale sig at flytte en snes kilometer nordpå. En opgørelse fra Boligsiden.dk fortæller, at indkomstkravet for at købe hus i Favrskov er langt lavere end i Århus. Hvis man tager en gennemsnitsfamilie med to arbejdende voksne, to børn i daginstitution, og et billån, så er indkomstkravet for at blive husejer i Favrskov 687.000 kr., og hele 809.000 i Århus.

Det er langt lavere tal man opererer med hos Modelbane Europa i Hadsten. Den varme sommer betød, at der kun kom 2760 betalende gæster, et fald på hele 26 procent i forhold til året før. Faktisk er besøgstallet halveret på kun tre år. Mange frivillige driver modelbanen, men trods deres indsats er modelbanen reelt i fare for lukning. Endnu værre er det da gået for modelbanens nabo, spisestedet Hadsten Diner. Stedet er lukket efter kun få ugers eksistens.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i oktober. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 3. november er det 40 år siden at Ugandas kontroversielle diktator Idi Amin tilbyder at afgøre en grænsestrid med Tanzania ved en boksekamp mellem de to landes præsidenter.
  • 9. november er det 100 år siden at socialisten Friedrich Ebert udråbes til rigskansler i Tyskland. Dagen efter flygter kejser Wilhelm til Holland.
  • 11. november er det 30 år siden at australieren Simon Robinson udfører det højeste videnskabeligt målte skrig nogen sinde. Det måles til 128 decibel.
  • 17. november er det 80 år siden at der på Frederiksberg fødes en køn lille pige, som får navnet Lise Wold. Hun bliver senere kendt som skuespillerinden Susse Wold.
  • 18. november er det 90 år siden at figuren Mickey Mouse optræder for første gang, det sker i tegnefilmen ”Steamboat Willie”.
  • 26. november er det 50 år siden rockgruppen Cream gav afskedskoncert i London.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god november.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Thorsø

Indbrud i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Stor interesse for at blive domsmand

Stor interesse for at blive domsmand

Kommunen har allerede fået langt flere ansøgere, der vil være domsmænd, end der er behov for. Dog mangler der nogle personer for at gøre listen repræsentativ ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Udeklarerede allergener i Blomsterbergs citronfromage ... læs mere
Er kørerutinerne lidt rustne?

Er kørerutinerne lidt rustne?

Ældre Sagen tilbyder opfriskningskursus for erfarne (læs ældre) bilister ... læs mere
Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

I fremtiden kan det blive vanskeligere at finde en elektriker, der har tid til at ordne ledningerne i huset ... læs mere
Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Politiet i hele Danmark har gennem de seneste dage fået flere anmeldelser om personer, der deler en video af et drab på en kvinde i Marokko ... læs mere
Efterlysning

Efterlysning

Østjyllands Politi efterlyser den 67-årige Peder Madsen Høgh, der er forsvundet fra sit hjem i Randers midtby ... læs mere
Litterær lørdagsquiz

Litterær lørdagsquiz

Quiz-tid på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Ældre Sagen

NYT fra Ældre Sagen

Mødested for mænd ... læs mere
Statsministeren har udskrevet valg!

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen ... læs mere
Rejser i Norden

Rejser i Norden

Det østjyske rejsebureau Rejs og oplev udbyder i år to rejser til vores nordiske nabolande. Anne Hansen Aamand, Hadsten, der er rejseleder fortæller, at der er store forskelle men og så lighedspunkter på Gotland og Island, der er to af ... læs mere
PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP...

PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP…

Kig med, når Kurt Villy bladrer i Hadstens første avis - dagbladet "Hadsten Folketidende" - og igen møder Gotfred Buch, byens matador indenfor tobakken ... læs mere
Loading...