|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik oktober, og de fleste blade har forladt træerne. Det har dog ikke kun ulemper, men visse steder ligefrem fordele. F. eks. kan man snart igen se Lilleåen i dens smukke løb gennem byen. Når der er blade på alle træerne langs åbrinken, så kan det hele virke næsten overdækket. Der kunne godt trænge til en beskæring, eller ligefrem udtynding, så borgerne igen kan få øje på vandløbet.

Et andet sted i Hadsten er der også problemer med træer, for de støjer – i hvert fald indirekte. I den østlige bydel har store rågeflokke stiftet bo i de høje træer. De store larmende fugle kan opleves over hele byen, de kan både ses og høres. Og værst er det naturligvis der hvor rederne er. Beboerne beretter, at de ofre vækkes alt for tidligt på morgenen af de skræppende sorte fugle.

Men det er ganske svært at komme problemet til livs. Ifølge Naturstyrelsen må ”udtynding” af råger kun finde sted mellem 1. maj og 15. juni. Man skal søge om tilladelse og kende en jæger.

En nordsjællandsk kommune fandt dog i år på en anden metode: man fældede simpelt hen de træer, hvor rågerne havde rede. Mon ikke det bare flytter problemet? Nogenlunde lige så dumt som at tro man kan løse integrationsproblemerne ved at rive boligblokke ned. Vi har i øvrigt ikke hos nogen af de lokale ejendomsmæglere set en salgsopstilling hvor der nævnes ”råger i baghaven”. Så det skal man nok selv lige undersøge.

Mange andre ting skal også undersøges hvis man vil købe hus i Hadsten. En del unge familier fra især Århus har fundet ud af, at det kan betale sig at flytte en snes kilometer nordpå. En opgørelse fra Boligsiden.dk fortæller, at indkomstkravet for at købe hus i Favrskov er langt lavere end i Århus. Hvis man tager en gennemsnitsfamilie med to arbejdende voksne, to børn i daginstitution, og et billån, så er indkomstkravet for at blive husejer i Favrskov 687.000 kr., og hele 809.000 i Århus.

Det er langt lavere tal man opererer med hos Modelbane Europa i Hadsten. Den varme sommer betød, at der kun kom 2760 betalende gæster, et fald på hele 26 procent i forhold til året før. Faktisk er besøgstallet halveret på kun tre år. Mange frivillige driver modelbanen, men trods deres indsats er modelbanen reelt i fare for lukning. Endnu værre er det da gået for modelbanens nabo, spisestedet Hadsten Diner. Stedet er lukket efter kun få ugers eksistens.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i oktober. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 3. november er det 40 år siden at Ugandas kontroversielle diktator Idi Amin tilbyder at afgøre en grænsestrid med Tanzania ved en boksekamp mellem de to landes præsidenter.
  • 9. november er det 100 år siden at socialisten Friedrich Ebert udråbes til rigskansler i Tyskland. Dagen efter flygter kejser Wilhelm til Holland.
  • 11. november er det 30 år siden at australieren Simon Robinson udfører det højeste videnskabeligt målte skrig nogen sinde. Det måles til 128 decibel.
  • 17. november er det 80 år siden at der på Frederiksberg fødes en køn lille pige, som får navnet Lise Wold. Hun bliver senere kendt som skuespillerinden Susse Wold.
  • 18. november er det 90 år siden at figuren Mickey Mouse optræder for første gang, det sker i tegnefilmen ”Steamboat Willie”.
  • 26. november er det 50 år siden rockgruppen Cream gav afskedskoncert i London.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god november.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Allan Sunds Gasolin og Kim Larsen samling

Allan Sunds Gasolin og Kim Larsen samling

På sin konfirmationsdag fik Allan Sund et kassettebånd med Gasolin som gave. Denne gave fik stor betydning for Allan, idet han lige så stille begyndte at samle på alt med og omkring gruppen. Da Kim Larsen udgav sine solo produktioner ... læs mere
James Taylor

James Taylor

Tirsdag d. 13. november kl. 19.30 er der i Café Sløjfen mulighed for at tage på en rejse gennem James Taylors musikalske univers ... læs mere
Nytårskoncert med Lions Club Hadsten

Nytårskoncert med Lions Club Hadsten

Underholdende og festlig aften i vente. Oplev Niels Olsen i selskab med Prinsens Musikkorps ... læs mere
Dagrofa tilbagekalder et parti First Price Baguettes

Dagrofa tilbagekalder et parti First Price Baguettes

Der er konstateret vækst af skimmel (mug) på brød i flere af pakningerne ... læs mere
Nyhedsbrev fra Favrskov Idrætssamvirke

Nyhedsbrev fra Favrskov Idrætssamvirke

Favrskov Kommune har bevilget penge til E-Sport Der afholdes ELRO dage i Maj 2019 Og Idrætssamvirket forlænger med Djurslands Bank ... læs mere
annonce :  Halloween i Hadsten

annonce : Halloween i Hadsten

Kom til Halloween i Hadstens butikker ... læs mere
Hjemmeplejen kommer på besøg via din PC

Hjemmeplejen kommer på besøg via din PC

Flere ældre og syge danskere skal fremover påregne at få besøg af hjemmesygeplejersken eller sosu-assistenten via video på deres mobil, ipad eller PC ... læs mere
Spritbilist kørte ind i postkasse og hæk

Spritbilist kørte ind i postkasse og hæk

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYT fra GF-Forsikring

NYT fra GF-Forsikring

Hverdagens stjerner ... læs mere
Danmark bakker op om EU’s nye plastikforbud

Danmark bakker op om EU’s nye plastikforbud

Engangstallerkener, vatpinde og sugerør af plastik kan være fortid, hvis et nyt forslag fra EU-Kommissionen får opbakning fra medlemslandene. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen glæder sig over forslaget ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...