|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik oktober, og de fleste blade har forladt træerne. Det har dog ikke kun ulemper, men visse steder ligefrem fordele. F. eks. kan man snart igen se Lilleåen i dens smukke løb gennem byen. Når der er blade på alle træerne langs åbrinken, så kan det hele virke næsten overdækket. Der kunne godt trænge til en beskæring, eller ligefrem udtynding, så borgerne igen kan få øje på vandløbet.

Et andet sted i Hadsten er der også problemer med træer, for de støjer – i hvert fald indirekte. I den østlige bydel har store rågeflokke stiftet bo i de høje træer. De store larmende fugle kan opleves over hele byen, de kan både ses og høres. Og værst er det naturligvis der hvor rederne er. Beboerne beretter, at de ofre vækkes alt for tidligt på morgenen af de skræppende sorte fugle.

Men det er ganske svært at komme problemet til livs. Ifølge Naturstyrelsen må ”udtynding” af råger kun finde sted mellem 1. maj og 15. juni. Man skal søge om tilladelse og kende en jæger.

En nordsjællandsk kommune fandt dog i år på en anden metode: man fældede simpelt hen de træer, hvor rågerne havde rede. Mon ikke det bare flytter problemet? Nogenlunde lige så dumt som at tro man kan løse integrationsproblemerne ved at rive boligblokke ned. Vi har i øvrigt ikke hos nogen af de lokale ejendomsmæglere set en salgsopstilling hvor der nævnes ”råger i baghaven”. Så det skal man nok selv lige undersøge.

Mange andre ting skal også undersøges hvis man vil købe hus i Hadsten. En del unge familier fra især Århus har fundet ud af, at det kan betale sig at flytte en snes kilometer nordpå. En opgørelse fra Boligsiden.dk fortæller, at indkomstkravet for at købe hus i Favrskov er langt lavere end i Århus. Hvis man tager en gennemsnitsfamilie med to arbejdende voksne, to børn i daginstitution, og et billån, så er indkomstkravet for at blive husejer i Favrskov 687.000 kr., og hele 809.000 i Århus.

Det er langt lavere tal man opererer med hos Modelbane Europa i Hadsten. Den varme sommer betød, at der kun kom 2760 betalende gæster, et fald på hele 26 procent i forhold til året før. Faktisk er besøgstallet halveret på kun tre år. Mange frivillige driver modelbanen, men trods deres indsats er modelbanen reelt i fare for lukning. Endnu værre er det da gået for modelbanens nabo, spisestedet Hadsten Diner. Stedet er lukket efter kun få ugers eksistens.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i oktober. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 3. november er det 40 år siden at Ugandas kontroversielle diktator Idi Amin tilbyder at afgøre en grænsestrid med Tanzania ved en boksekamp mellem de to landes præsidenter.
  • 9. november er det 100 år siden at socialisten Friedrich Ebert udråbes til rigskansler i Tyskland. Dagen efter flygter kejser Wilhelm til Holland.
  • 11. november er det 30 år siden at australieren Simon Robinson udfører det højeste videnskabeligt målte skrig nogen sinde. Det måles til 128 decibel.
  • 17. november er det 80 år siden at der på Frederiksberg fødes en køn lille pige, som får navnet Lise Wold. Hun bliver senere kendt som skuespillerinden Susse Wold.
  • 18. november er det 90 år siden at figuren Mickey Mouse optræder for første gang, det sker i tegnefilmen ”Steamboat Willie”.
  • 26. november er det 50 år siden rockgruppen Cream gav afskedskoncert i London.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god november.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup

2 indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
KIRKE OG SOGN - marts 2019

KIRKE OG SOGN – marts 2019

Nyt fra Lyngå, Lerbjerg og Skjød ... læs mere
Loading...