|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik december, og vi kan vinke farvel til 2018. Hver især har vi nok et og andet vi husker året for, måske også noget som vi helst vil glemme. Men alle er vi fælles om ét minde: den lange varme sommer, som startede tidligt, og næsten ingen ende ville tage. Vi sad vel alle i perioder og gloede op mod solen, så selv de blåøjede fik brune øjne. Nok værd at mindes her i vintertiden.

Årsskifte er også tiden til at man ser tilbage i de kommunale gemakker. Her er der både plusser og minusser i 2018. På den gode side var Jyllands-Postens serie ”Bedst at bo”. På en række parametre, f.eks. antal nye virksomheder, beskæftigelse, borgernes uddannelsesniveau og industriens erhvervsklima, scorer Favrskov en flot andenplads ud af landets 98 kommuner. En af de gode ting i statistikkerne er lokalt iværksætteri, der fører til nye virksomheder. Nye virksomheder betyder også nye tilflyttere, og her har der næsten været kø ind over kommunegrænsen. Hussalget i Favrskov er steget hele 12 procent fra 2017 til 2018.

Men hvis erhvervsfolkene og borgerne – nye som gamle – også efterspørger kultur, så er de kommet til den helt forkerte kommune. Når det gælder at afsætte penge til kulturlivet indtager Favrskov en sølle placering som nummer 95 ud af 98. Vi gætter nu på, at de forskellige kommuner også har forskellige metoder til at opgøre tallet. Men rent statistisk bruger Favrskov 882 kr. pr. indbygger pr. år til kulturlivet. Det er cirka 2000 kr. mindre end de bruger i f.eks. Albertslund.

På den sidste dag i december lukkede byens boghandel – for dog snart at genåbne i Søndergade, hvor den store sportsbutik så desværre forsvinder. Flytningen af boghandlen er godt for strøget, men skidt for nordbyen, der i forvejen sygner hen som handelssted. Og totalt set har Hadsten jo fået endnu en butik mindre. Men de der er tilbage kæmper, om end ikke i fuld enighed. Flere kunder, som gerne ville julehandle lokalt, mødte låste døre længe før den annoncerede (fælles) lukketid. Mon ikke der bliver lidt at snakke om på det næste møde i Hadsten Handel?

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i december. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • 1. januar er det 110 år siden England som det første land i verden indfører folkepension.
  • 4. januar er det 210 år siden franske Louis Braille fødes. Han blev kun 43 år, men nåede at opfinde blindeskriften.
  • 10. januar er det 90 år siden tegneseriefiguren Tintin ”fødes”. Den belgiske tegner Hergé bringer den første stribe i det belgiske dagblad Le XXiéme Siécle. Hergé hed i øvrigt slet ikke Hergé, men derimod Georges Prosper Remi Remi (Jo, han hed faktisk Remi to gange).
  • 19. januar er det 140 år siden at verdens vistnok tungeste barn fødes. Anna Bates i Ohio får en dreng på 76 centimeter og 10,8 kilo. Knægten dør efter 11 timer, men Anna overlever.
  • 23. januar er det 280 år siden at der indføres undervisningspligt i Danmark.
  • 29. januar er det 60 år siden Kongelige Grønlandske Handels nye flagskib ”Hans Hedtoft” synker efter et sammenstød med et isbjerg. Alle 95 ombord omkommer.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god januar.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Indbrud på Skyttevænget

Indbrud på Skyttevænget

Østjyallands Politi oplyser ... læs mere
45 nye boliggrunde er klar

45 nye boliggrunde er klar

Favrskov Kommune tilbyder nye grunde ... læs mere
Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Af Niels Kallehave, Tåsingevej 22 8370 Hadsten Tlf.: 28495571 ... læs mere
Loading...