|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik december, og vi kan vinke farvel til 2018. Hver især har vi nok et og andet vi husker året for, måske også noget som vi helst vil glemme. Men alle er vi fælles om ét minde: den lange varme sommer, som startede tidligt, og næsten ingen ende ville tage. Vi sad vel alle i perioder og gloede op mod solen, så selv de blåøjede fik brune øjne. Nok værd at mindes her i vintertiden.

Årsskifte er også tiden til at man ser tilbage i de kommunale gemakker. Her er der både plusser og minusser i 2018. På den gode side var Jyllands-Postens serie ”Bedst at bo”. På en række parametre, f.eks. antal nye virksomheder, beskæftigelse, borgernes uddannelsesniveau og industriens erhvervsklima, scorer Favrskov en flot andenplads ud af landets 98 kommuner. En af de gode ting i statistikkerne er lokalt iværksætteri, der fører til nye virksomheder. Nye virksomheder betyder også nye tilflyttere, og her har der næsten været kø ind over kommunegrænsen. Hussalget i Favrskov er steget hele 12 procent fra 2017 til 2018.

Men hvis erhvervsfolkene og borgerne – nye som gamle – også efterspørger kultur, så er de kommet til den helt forkerte kommune. Når det gælder at afsætte penge til kulturlivet indtager Favrskov en sølle placering som nummer 95 ud af 98. Vi gætter nu på, at de forskellige kommuner også har forskellige metoder til at opgøre tallet. Men rent statistisk bruger Favrskov 882 kr. pr. indbygger pr. år til kulturlivet. Det er cirka 2000 kr. mindre end de bruger i f.eks. Albertslund.

På den sidste dag i december lukkede byens boghandel – for dog snart at genåbne i Søndergade, hvor den store sportsbutik så desværre forsvinder. Flytningen af boghandlen er godt for strøget, men skidt for nordbyen, der i forvejen sygner hen som handelssted. Og totalt set har Hadsten jo fået endnu en butik mindre. Men de der er tilbage kæmper, om end ikke i fuld enighed. Flere kunder, som gerne ville julehandle lokalt, mødte låste døre længe før den annoncerede (fælles) lukketid. Mon ikke der bliver lidt at snakke om på det næste møde i Hadsten Handel?

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i december. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • 1. januar er det 110 år siden England som det første land i verden indfører folkepension.
  • 4. januar er det 210 år siden franske Louis Braille fødes. Han blev kun 43 år, men nåede at opfinde blindeskriften.
  • 10. januar er det 90 år siden tegneseriefiguren Tintin ”fødes”. Den belgiske tegner Hergé bringer den første stribe i det belgiske dagblad Le XXiéme Siécle. Hergé hed i øvrigt slet ikke Hergé, men derimod Georges Prosper Remi Remi (Jo, han hed faktisk Remi to gange).
  • 19. januar er det 140 år siden at verdens vistnok tungeste barn fødes. Anna Bates i Ohio får en dreng på 76 centimeter og 10,8 kilo. Knægten dør efter 11 timer, men Anna overlever.
  • 23. januar er det 280 år siden at der indføres undervisningspligt i Danmark.
  • 29. januar er det 60 år siden Kongelige Grønlandske Handels nye flagskib ”Hans Hedtoft” synker efter et sammenstød med et isbjerg. Alle 95 ombord omkommer.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god januar.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Pandekagedag
5. mar. 2019

Pandekagedag

VETERAN PLØJNING
9. mar. 2019

VETERAN PLØJNING

Loading...

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup

2 indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
KIRKE OG SOGN - marts 2019

KIRKE OG SOGN – marts 2019

Nyt fra Lyngå, Lerbjerg og Skjød ... læs mere
Loading...