|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge jour. emer.

 

Så gik januar, og en del af årets første måned er gået med at snakke om broer. En helt igennem amatøragtig trafikmåling på Skovvej-broen forarger en del mennesker. Men ellers har de fleste vist forenklet sagen lidt for meget til kun at handle om dette: Skal broen væk eller skal den blive.

Helt så enkelt er det ikke, så lad os sætte en række detaljer på:

Broen over Randersvej er bygget i 1960. Dengang var hverken trafiktal eller lastbiler særlig høje, så en gennemkørselshøjde ude midtpå var kun 3,90 meter. Det rækker ikke i dag. Lad os følge en lastvogn fra Randers mod Skanderborg: Chaufføren ved at broen er for lav, så han drejer til højre ad ringvejen. Snart rammer han rundkørslen ved Kirkevej. Da tung trafik er forbudt på Kirkevej må han fortsætte ad ringvejen frem til rundkørslen ved Hammelvej. Her kan han ikke fortsætte lige ud, da Nygårdsvænget er en blind stamvej til et villakvarter. Altså må lastvognen ind ad Hammelvej, forbi Østervangskolen med hundredvis af børn – slet ikke nogen god kombination.

Derfor har de lokale myndigheder tænkt lidt videre: Nygårdsvænget bliver til ringvej (det bliver de nok ikke særlig glade for i villakvarteret). Vejen forlænges vest om industriområdet til enden af Toftegårdsvej, hvor lastvognen endelig kan komme til venstre ud mod Skanderborgvej. Inden skal vigepligtsreglerne nok laves om ved Over Hadstenvej. En plan endnu længere ude i fremtiden sigter efter endnu et ringvej-stykke, som ender helt oppe i nærheden af Over Hadsten Kirke.

Alt dette er sådan set en følge af, at Skovvej-broen er lidt for lav. Kunne en mere enkel (og langt billigere) løsning da ikke være, at man bare graver en halv meters penge af Randersvej på hver side af broen. Så bliver den helt automatisk tilsvarende højere.

Apropos broer, så er man i Hadsten og omegn noget forundret over Banedanmark. Togene skal køre hurtigere, så overkørslerne i Haarvad, Lerbjerg og Bidstrup skal lukkes og erstattes af broer – troede man. Pludselig antydede Banedanmark, at man måske slet ikke vil bygge broerne, men bare lukke vejene. Hvilket hurtigt bragte en stab af højtråbende politikere på banen. Og så var Banedanmark lige så pludseligt tilbage ved de oprindelige planer med broer i stedet for overkørsler.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i januar. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 1. februar er det 100 år siden den første Miss America bliver kåret. Titlen går til Edith Hyde, der er gift og mor til to.
  • 1. februar er det 80 år siden at et italiensk ægtepar, bosat i Danmark, får en søn. Han får navnet Dario Carlo Giacomo Campeotto.
  • 6. februar er det 200 år siden Singapore grundlægges som handelspost for Britisk Østindisk Compani.
  • 15. februar er det 60 år siden at Aksel Larsen ekskluderes af Kommunistpartiet, hvorefter han stifter SF.
  • 24. februar er det 200 år siden at det ni-årige vidunderbarn Frederic Chopin debuterer ved en klaverkoncert i Warszawa.
  • 27. februar er det 130 år siden at man i Burma åbner jernbanelinjen mellem Rangoon og Mandalay.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god februar.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

Nu stiger eller falder prisen for mange fjernvarme-kunder

De fleste fjernvarmeforbrugere skal betale mere for at få opvarmet deres bolig i 2019 end i 2018. Det viser nye tal fra Forsyningstilsynet ... læs mere
Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Der er ved at komme liv tilbage i Hadsten Centret

Det gamle indkøbscenter er godt på vej til at blive omdannet til et sundhedshus ... læs mere
Krænkelse i den blå sangbog.

Krænkelse i den blå sangbog.

”Sang fra den blå” begynder altid sangdagen med 162 ”Den danske sang…” ... læs mere
Efterlysning - 14.02.2018 Pavia er stadigvæk ikke fundet

Efterlysning – 14.02.2018 Pavia er stadigvæk ikke fundet

Østjyllands Politi beder befolkningen om hjælp til at finde 47-årige Pavia Henrik Anton Hamann, der har været forsvundet siden tidligt søndag morgen ... læs mere
Thomas Grønnemark kommer til Hadsten

Thomas Grønnemark kommer til Hadsten

Den daglige arbejdsgiver hedder Liverpool Football Club, chefen hedder Jürgen Klopp og folkene der arbejdes på, hedder Mohammed Salah, Virgil Van Dijk og andre store stjernespillere, der til daglig tjener millioner af kroner ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...