|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik februar, og man kan gå og vente på at vinteren stopper. Til den tid går kommunen i gang med at udvide det tidligere rådhus ved Vesselbjergvej. De grimme pavilloner skal væk og erstattes af nye røde mursten, hvilket ikke kan undgå at forskønne området. Til gengæld kan man forvente at en større del af rådhushaven bliver til parkeringsplads. Altså mindre grønt, men også mindre grimt.

Men der arbejdes også med andre planer hos kommunen, f.eks. noget som hedder ”aflastningsområder for detailhandel”. I Hadsten betyder det mulighed for at etablere udvalgsvarebutikker på området ved Rema 1000, som vistnok efterhånden hedder Gadeberg-Centret. Det bliver muligt – sammenlagt – at lave butikker for op mod 6000 kvadratmeter, og man håber – igen – at få en Jysk-butik. Sidst gik der så længe med planlægningen, at Jysk sprang fra. Men man kan nok spørge sig selv, og kommunen, om Hadsten for tiden har brug for ”aflastningsområder” for handelslivet. Butikkernes i midtbyen har nok at gøre med at overleve, uden konkurrence fra nye i byens udkant. Bare spørg butiksejerne i Randers midtby, hvordan de har det efter at Randers Storcenter har fået godt fat.

”Der kan etableres butikker som kan konkurrere med butikker i midtbyen”, hedder det i oplægget til ”aflastningsområdet”. Så om nogle år kan man måske kalde midtbyen for ”afviklingsområde”.

Derimod er der en vældig positiv udvikling på Østervangskolen. Tænketanken CEPOS har undersøgt hvad der lidt tørt beskrives som ”faglig udvikling af eleverne ud fra deres sociale baggrund”. Østervangskolen er kommunens bedste med en placering som nummer 43. Det lyder måske ikke af alverden, men det er altså blandt mere end 1400 skoler landet over. Regner man lidt på tallene ligger omkring 97 procent af Danmarks folkeskoler dårligere end Østervangskolen. Flot.

Derimod var det ikke særlig flot sidst Banedanmark sleb skinnerne gennem Hadsten, hvilket sker med jævne mellemrum, ledsaget af larm og lys. En monster-maskine på 95 meter og 325 tons skød ved et uheld en jernstang tværs over Vestergade, ramte et hus, stangen gik gennem et glasparti, videre igennem en dør til et toilet, hvor jernstangen smadrede både toiletkumme og loft. Det kørte ikke ligefrem på skinner dén nat for Banedanmark.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i februar. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 4. marts er det 500 år siden den spanske conquistador Hernan Cortes ankommer til Mexico for at søge efter Aztekernes civilisation og deres rigdomme.
  • 9. marts er det 60 år siden de første eksemplarer af Barbie-dukken kommer til salg i USA.
  • 14. marts er det 40 år siden at Handelsministeriet udsteder dekret om, at alle offentlige bygninger skal spare på energien. Højest tilladte temperatur inden døre er 20 grader.
  • 17. marts er det 70 år siden den tyske sekt ”Udsendinge fra den hellige engel” meddeler at jorden går under samme dag kl. 12.30. Som bekendt fik de ikke ret.
  • 18. marts er det 70 år siden at NATO etableres af syv europæiske nationer.
  • 28. marts er det 80 år siden at den spanske borgerkrig slutter, da Madrid overgiver sig til general Francos tropper. 600.000 døde, heraf 110 danskere.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god marts.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...