|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik februar, og man kan gå og vente på at vinteren stopper. Til den tid går kommunen i gang med at udvide det tidligere rådhus ved Vesselbjergvej. De grimme pavilloner skal væk og erstattes af nye røde mursten, hvilket ikke kan undgå at forskønne området. Til gengæld kan man forvente at en større del af rådhushaven bliver til parkeringsplads. Altså mindre grønt, men også mindre grimt.

Men der arbejdes også med andre planer hos kommunen, f.eks. noget som hedder ”aflastningsområder for detailhandel”. I Hadsten betyder det mulighed for at etablere udvalgsvarebutikker på området ved Rema 1000, som vistnok efterhånden hedder Gadeberg-Centret. Det bliver muligt – sammenlagt – at lave butikker for op mod 6000 kvadratmeter, og man håber – igen – at få en Jysk-butik. Sidst gik der så længe med planlægningen, at Jysk sprang fra. Men man kan nok spørge sig selv, og kommunen, om Hadsten for tiden har brug for ”aflastningsområder” for handelslivet. Butikkernes i midtbyen har nok at gøre med at overleve, uden konkurrence fra nye i byens udkant. Bare spørg butiksejerne i Randers midtby, hvordan de har det efter at Randers Storcenter har fået godt fat.

”Der kan etableres butikker som kan konkurrere med butikker i midtbyen”, hedder det i oplægget til ”aflastningsområdet”. Så om nogle år kan man måske kalde midtbyen for ”afviklingsområde”.

Derimod er der en vældig positiv udvikling på Østervangskolen. Tænketanken CEPOS har undersøgt hvad der lidt tørt beskrives som ”faglig udvikling af eleverne ud fra deres sociale baggrund”. Østervangskolen er kommunens bedste med en placering som nummer 43. Det lyder måske ikke af alverden, men det er altså blandt mere end 1400 skoler landet over. Regner man lidt på tallene ligger omkring 97 procent af Danmarks folkeskoler dårligere end Østervangskolen. Flot.

Derimod var det ikke særlig flot sidst Banedanmark sleb skinnerne gennem Hadsten, hvilket sker med jævne mellemrum, ledsaget af larm og lys. En monster-maskine på 95 meter og 325 tons skød ved et uheld en jernstang tværs over Vestergade, ramte et hus, stangen gik gennem et glasparti, videre igennem en dør til et toilet, hvor jernstangen smadrede både toiletkumme og loft. Det kørte ikke ligefrem på skinner dén nat for Banedanmark.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i februar. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 4. marts er det 500 år siden den spanske conquistador Hernan Cortes ankommer til Mexico for at søge efter Aztekernes civilisation og deres rigdomme.
  • 9. marts er det 60 år siden de første eksemplarer af Barbie-dukken kommer til salg i USA.
  • 14. marts er det 40 år siden at Handelsministeriet udsteder dekret om, at alle offentlige bygninger skal spare på energien. Højest tilladte temperatur inden døre er 20 grader.
  • 17. marts er det 70 år siden den tyske sekt ”Udsendinge fra den hellige engel” meddeler at jorden går under samme dag kl. 12.30. Som bekendt fik de ikke ret.
  • 18. marts er det 70 år siden at NATO etableres af syv europæiske nationer.
  • 28. marts er det 80 år siden at den spanske borgerkrig slutter, da Madrid overgiver sig til general Francos tropper. 600.000 døde, heraf 110 danskere.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god marts.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Elgaard er tilfreds med årets revy

Elgaard er tilfreds med årets revy

Favrskov Revyen har rykket ud for sidste gang i år, og folkene bag kan med egne ord ikke være andet end tilfredse. Der har været tæt på fuldt hus alle fire aftener i Sløjfen ... læs mere
DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Afrimning af køleskab gik galt

Afrimning af køleskab gik galt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
9.april 1940 og 9. april 1945

9.april 1940 og 9. april 1945

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
Barndommen har en værdi i sig selv

Barndommen har en værdi i sig selv

Af byrådsmedlem Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Gasolin Auktion på Værket i Randers

Gasolin Auktion på Værket i Randers

PingvinNyts fotograf Rudi Daugsch besøgte auktionen og fortæller derfra ... læs mere
Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?   

Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?  

Der stor forskel på hvor tit danskere vasker deres vinduer ... læs mere
Revyen favnede langt bredere i år

Revyen favnede langt bredere i år

Anmeldelse af Fvh. redaktør Sven Erik Ginge ... læs mere
Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Flere af Favrskovs virksomheder inviterer indenfor i Klimaugerne 2019. Se her hvor og hvornår ... læs mere
Loading...