|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

 

Så gik juli, og der skete ting og sager på sportsfronten. Paraplyorganisationen Hadsten Sports Klub (HSK) opløste sig selv efter 14 års samarbejde. Fodbold, håndbold og basketball ville åbenbart ikke i samme retning, så nu er klubberne igen sig selv. De tre klubber meddeler, at beslutningen om skilsmisse er sket i god ro og i orden, og lad os da håbe det. Det ser også ud til at de helt store arrangementer – messe, julefrokost og lignende – fortsat skal være fælles. Men der er nok ingen tvivl om, at der for fremtiden bliver lidt kamp, når man skal kriges om de samme sponsorkroner.

Juli er jo den store feriemåned, og nogle har sikkert i udlandet besøgt en by, hvor der på byskiltet foruden byens navn også står navnene på denne bys venskabsbyer. Hvordan ser det i grunden ud med venskabsbyer i Favrskov? Ikke godt.

Inden kommunesammenlægningen var der masser af venskabsbyer: Lesna, Karparcz, Gran, Saarijärvi, Kungsbacka, Mosonmagyarovar, Nykarleby, Sollefteå, Steinkjer, for nu at nævne nogle af dem. De er vist alle sammen gået i glemmebogen, selv om man dengang havde en vis udveksling inden for sport, fritid, kultur, politik og erhverv. På visse tidspunkter blev den ene busfuld lokale notabiliteter efter den anden sendt til venskabsbyerne, og trafikken gik også den anden vej. Der blev holdt mange højstemte taler, og vist også knyttet nogle kontakter.

Men det blev for meget da de små nabokommuner blev sammenlagt til Favrskov. Ved et byrådsmøde i marts 2009 vedtog det nye store byråd ganske vist, at Favrskov for fremtiden skulle være venskabsby med Kungsbacka i Sverige, Hå i Norge, og Mosonmayarovar i Ungarn. Siden har man ikke hørt en lyd om venskabsby-samarbejde.

Juli er som bekendt næsten julemåneden for sportsnørder: Tour de France og Wimbledon-tennis slider på mange sofaer! I Hadsten har cykelglæden udviklet sig til Rotary-hold til både Bruxelles og Paris, og naturligvis det årlige gadeløb. På tennisfronten oplever man i Hadsten en vis Wozniacki-effekt, Tauson-effekt eller Rune-effekt, kald det hvad som helst. Dansk Tennis Forbund oplyser, at interessen er til at få øje på: Hadsten Tennisklub har fået 19 procent flere medlemmer det seneste år, og kvindesiden i Qtennis har fået 44 procent flere medlemmer. Det sidste er lige ved at kvæle klubben i succes. Og i sidste ende kan tilgangen jo nemt betyde nye krav om flere tennisbaner.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i juli. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 1. august er det 400 år siden at de første afrikanske slaver ankom til Jamestown, Virginia.
  • 8. august er det 880 år siden at navnet Færøerne for første gang dukker op, da biskop Orm i et brev benævner sig selv som ”Faroensis episcopus”.
  • 10. august er det 500 år siden Ferdinand Magellan stævner ud fra Spanien med fem skibe og 270 mand på en jordomsejling. Farvandet syd for Sydamerika hedder i dag Magellanstrædet. Det var også ham som navngav Stillehavet.
  • 14. august er det 70 år siden at tidligere fodboldlandstræner Morten Olsen fødes i Vordingborg. På samme dag 20 år senere fødes fodboldspiller Stig Tøfting i Aarhus.
  • 25. august er det 100 år siden der starter en daglig flyrute mellem London og Paris.
  • 30. august er det 40 år siden Venstre-avisen Fyns Tidende lukker. Den blev 107 år.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god august.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Aldrig har jeg oplevet så nærværende og engageret et arbejde med mennesker!

Aldrig har jeg oplevet så nærværende og engageret et arbejde med mennesker!

Af Ann Sofie Skjoldager, Implementering af værdiskabende IT ... læs mere
Loading...