|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik august, og det bedste af sommeren er nok forbi. Nogle fik sol i udlandet, andre regn derhjemme – eller omvendt. Og nogle blev siddende i skyggen med en bog, blandt dem denne skribent.

En af bøgerne har været sangskriver Allan Olsens bog ”Laksetrappen”, en slags erindringer om nordjydens karriere indtil nu. En munter del af hans erindringer handler om dengang først i 80’erne da han boede i kollektiv på Haukærgård i Lyngå. Her dyrkede man grøntsager, og havde ænder i fryseren. Begge dele endte med at blive et økonomisk problem for Allan Olsen. Skattevæsenet ”inde i Hadsten” fik øje på ham, og han følte sig – med rette eller urette – forfulgt. Måske blev der spillet lidt sort, men ligefrem at blive beskattet af egne grøntsager og dybfrosne ænder, det var li’godt for meget for den gæve nordjyde.

Han endte med næsten at flygte fra Lyngå og den emsige skattemand ”i det tarvelige rødstensbyggeri inde i Hadsten”. Men selv da han fik adresse i Aarhus modtog han en skatteregning på næsten 60.000 kr. fra skattefar i Hadsten.

Som man forstår, har Allan Olsen gode minder om Lyngå, men ikke de bedste minder om Hadsten. Måske burde man, i enten Lyngå eller Hadsten, invitere sanger Olsen til at gense de gamle steder, så han kan komme af med sine traumer.

For en masse unge – langt yngre end Allan Olsen – bliver Hadsten en væsentlig del af deres liv de næste tre år. Nemlig de mange unge, som her i august er startet på Favrskov Gymnasium. Hele ti fyldte 1. G klasser er startet. På den anden side af Ellemosevej ligger håndværkerskolen, og også her er søgningen uændret stor. Hadsten er fortsat en populær skoleby.

Det er også vældig populært at gå til Lilleåmarked i august, men i år blev det en fest i pløre og ælte.

Kræmmeren som solgte gummistøvler havde klart den bedste omsætning. Det årlige Hadsten-træf på markedet bød i år på et par nyheder. Ideen med at bede firmaer invitere tidligere og nuværende medarbejdere til træf var en succes, der var flere deltagere end sædvanlig. Men ideen med et par lokale viser blev bestemt ikke nogen succes. Folk der kommer til træf, kommer ikke for at synge, de kommer for at snakke. Mon ikke det var første og sidste gang med visesang?

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i august. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • 1. september er det 80 år siden Tyskland invaderer Polen, og dermed reelt starter 2. verdenskrig.
  • 4. september er det 60 år siden at bystyret i New York bandlyser sangen ”Mack the Knife”. Det skyldes en række knivstikkerier blandt byens unge.
  • 8. september er det 70 år siden komponisten Richard Strauss dør, 85 år. Han skrev sit første stykke musik da han var seks år. Da han var 18 havde han skrevet 140.
  • 13. september er det 410 år siden den britiske opdagelsesrejsende Henry Hudson ankommer til den flod, som senere får hans navn: Hudson River ved New York.
  • 20. september er det 160 år siden Danmarks første zoologiske have åbner i København. Blandt de fremviste dyr var en sæl i et badekar og en skildpadde i en spand.
  • 28. september er det 50 år siden Willy Brandt bliver Vesttysklands første socialdemokratiske kansler.
  •          

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god september.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...