|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

 

Så gik september, og brugerne af Sct. Pauls Kirke glæder sig til kirkens genindvielse og 100 års fødselsdag i november. Men ikke kun kirken shines op, det gør også kirkegården. Her er en del af de sten- og grusbelagte stier blevet til græsplæner. Grønnere, men ikke kønnere. Det hele er nu så grønt, at menighedsrådet kalder områderne for ”skovkirkegården”. Indtil videre består ”skoven” dog kun af enkelte træer. Men både her og ved fællesplænerne har menighedsrådet gjort sig til en slags ensretnings-politi. Skilte fortæller, hvad man som gæst må og især ikke må. Nu skal man have en kalender med sig ved besøg på kirkegården.

I store dele af året er det forbudt at lægge buketter, lys og andre effekter på eller ved gravene! Den unge brud, som gerne vil lægge sin brudebuket på mormors gravsted: det er forbudt. Den unge familie, der mistede et barn, og gerne vil lægge barnets yndlingslegetøj ved gravstenen: det er forbudt. Sønnen, som bor i udlandet, og hvert andet år kommer til Hadsten for at tænde et lys ved forældrenes gravsten: forbudt. Noget er tilladt i en kort vinterperiode, men ellers fjernes effekterne til marts! Ak ja, selv i døden er vi nu omgivet af forbud.

Det der med at fjerne effekter hører nu ellers mest til inden for indbrudstyvenes brancheforening. Men noget tyder på, at indbrudstyvene har holdt sommerferie i år. Politiet har nemlig opgjort antallet af anmeldelser i sommerferieperioden. For Favrskovs vedkommende er der et meget markant fald i antallet af sommer-indbrud: fra 48 til ”kun” 15. Hvilket dog stadig er 15 for meget. Og det havde nu været rart, hvis vi også fik at vide, hvor mange af dem der er blevet opklaret.

Derimod er det nu opklaret, hvordan byens nye store bagerbutik ser ud. ”Mester Jacob” er flyttet fra Østergade til Sundhedshuset, det tidligere Hadsten-Center. Flot og stort er det, både ude og inde, men lidt underligt, at det hele vender ”ryggen” til byen. Sådan et stort bageri har brug for meget teknik, hvilket man kan se på taget af bygningen. Her er kasser og rør og meget andet, så man både kan slippe af med lugten i bageriet, og genanvende al den varme som et bageri producerer. Effektivt er det sikkert, men det har godt nok ikke pyntet på bygningen. Og folk med hang til skæv humor trækker lidt på smilebåndet over, at Sundhedshuset også rummer en butik med flødeskumskager.

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i september. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

  • 1. oktober er det 30 år siden verdens første homoseksuelle vielse finder sted på Københavns Rådhus. Eigil og Axel Axgil hed parret.
  • 6. oktober er det 30 år siden Tibets åndelige leder Dalai Lama får Nobels fredspris for sin ikke-voldelige kampagne mod Kinas besættelse af Tibet.
  • 7. oktober er det – ifølge jødisk tradition – 5780 år siden gud skabte Adam. Dagen er udgangspunkt for den hebraiske kalender.
  • 15. oktober er det 490 år siden Sultan Suleiman af Tyrkiet opgiver belejringen af Wien. Tyrkerne kommer dog igen 150 år senere.
  • 21. oktober er det 140 år siden at Thomas Edison præsenterer den første brugbare kultråds-glødelampe. Den havde en brændetid på godt 12 timer.
  • 29. oktober er det 30 år siden OB kåres som danske fodboldmestre foran Brøndby og Lyngby.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god oktober.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Fyraftentræf
1. okt. 2019

Fyraftentræf

Livet har dig
2. okt. 2019

Livet har dig

Loading...

VI SPRÆNGER VINKÆLDEREN......

VI SPRÆNGER VINKÆLDEREN……

Godt nyt fra Flemming fra Wineboutique på Favrskovvej 21 i Hadsten ... læs mere
Den lille Husbygger og Anlægsgartner

Den lille Husbygger og Anlægsgartner

Med denne titel arrangerer Modelbane Europa en workshop, som henvender sig til børnefamilier og bedsteforældre. Samtidig kan deltagerne være med i en lodtrækning om et modelhus som plastsamlesæt, speciallim er inkluderet ... læs mere
Byrådet på studietur til Bruxelles

Byrådet på studietur til Bruxelles

Fra 29. september til 1. oktober 2019 er 19 byrådsmedlemmer og seks embedsmænd fra Favrskov Kommune på studietur til Bruxelles ... læs mere
Hadsten Midtbyplan endeligt vedtaget

Hadsten Midtbyplan endeligt vedtaget

Hadsten Midtbyplan endeligt vedtaget ... læs mere
Forebyggelse er vejen til færre fald

Forebyggelse er vejen til færre fald

Forebyggelse er vejen til færre fald ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjjyllands Politi oplyser ... læs mere
Fotografer søges

Fotografer søges

Pingvinnyt søger et par frivillige fotografer ... læs mere
En aften i selskab med Jytte Abildstrøm

En aften i selskab med Jytte Abildstrøm

Det er lykkedes Retroworlds Venner at få den sprudlende levende -energiske – Jytte Abildstrøm til Retroworld, lørdag den 12. oktober kl.19.00. Jytte Abildstrøm vil holde et causeri – foredrag - og spille lidt musik ... læs mere
Småbørnsfamilier er ikke samfundets skaffedyr

Småbørnsfamilier er ikke samfundets skaffedyr

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Loading...