|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik november, og endnu en rædselssæson sluttede for den lokale fodboldklub, der for få år siden spillede i Jyllandsserien. Nedturen tog fart i forrige sæson, da holdet rykkede fra serie 1 til serie 2 uden en eneste sejr. Det er ikke gået meget bedre i serie 2. Kun to ud af 14 kampe blev vundet, og Hadsten må i næste sæson friste en tilværelse nede i serie 3. Man generer vist ikke nogen med en påstand om, at seniorfodbolden i Hadsten er i krise. Det eneste lyspunkt er vel, at det kombinerede hold fra Voldum og Hadbjerg rykkede op i serie 3, så der er udsigt til et par drabelige lokalopgør.

November var også måneden, hvor Sct. Pauls Kirke genåbnede efter næsten et års lukning. Samtidig fyldte kirken 100 år, hvilket jo slet ikke er nogen alder for en dansk kirke.

Men nu har kirken i nogen grad ændret karaktér, i hvert fald indvendigt. Nye farver, delvis nyt interiør, nogle af bænkene erstattet af stole, grå klinker på gulvet Den forrige store renovering var omkring kirkens 50 års dag, og nu altså nyt igen ved 100-året. Kan man gætte på, at menighedsrådet nu har endnu 50 år til at spare sammen til næste store projekt?

Noget af det mest iøjnefaldende – og iørefaldende – er kirkens nye store orgel. Det gamle havde 11 stemmer, der nu skal lyde i en kirke på Sjælland. Det nye har 25 stemmer. Denne skribent har ikke begreb om kirkeorgler, men går da ud fra, at det nye orgel lyder bedre end det gamle.

Og for musiknørder kan vi her berette om nogle af de fagudtryk, som følger med de 25 stemmer: Bordun, gedaktfløjte, salicional, vox coelestis, quartian, diminuendovirkning, setzerkombination.

Fik du fat i det hele, kære læser? Ellers kommer her en smule om hvordan orgler fungerer:

Registrene er grupperet i tre såkaldte værker. Hvert register har et navn og et fodtal. Det kan f. eks. være en fløjteklang, en strygerklang, eller en træ- eller messingblæserklang. Principal 8, oktav 4 og superoktav 2 udgør rygraden i orglet. 8 fod er den normale tonehøjde, 4 er en oktav herover, og 2 yderligere en oktav højere. På den måde kan man forstærke grundtonens naturlige overtoner.

Hjalp det mon på forståelsen?

Lad os nøjes med at konstatere, at nu er byens kirke renoveret smukt både ude og inde. Og menighedsrådet burde måske overveje, om der ikke bør sættes et par projektører på kirken?

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i november. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • december er det 100 år siden at Underhuset i England får sit første kvindelige medlem: Lady Astor.
  • 3. december er det 20 år siden at Danmark rammes af århundredets værste orkan: syv mennesker omkom, og der skete skader for tre milliarder kroner.
  • 4. december er det 30 år siden at Privatbanken, Andelsbanken og SDS fusionerer og får navnet Unibank.
  • 14. december er det 200 år siden Alabama bliver USA’s 22. stat.
  • 17. december er det 160 år siden at Frederiksborg Slot brænder. Brygger J. C. Jacobsen betaler for genopførelsen,
  • 31. december er det 140 år siden at Thomas Edison demonstrerer sin opfindelse glødelampen. Det sker i Menlo Park i New Jersey.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god december.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Nyt fra VELAS

Nyt fra VELAS

Besætninger søges til test af forlænget laktation ... læs mere
Nyt fra BLÅ KORS

Nyt fra BLÅ KORS

Blå Kors forlænger lukningen ... læs mere
På vej hjem fra månen?

På vej hjem fra månen?

De Radikales leder, Morten Østergaard, åbner for at udskyde deadline for en klimaaftale i lyset af corona-epidemien ... læs mere
Situationen hos Tandlægerne i Ågade i Hadsten

Situationen hos Tandlægerne i Ågade i Hadsten

Tandlæge Hanne Lillelund Olsen fortæller til PingvinNyt følgende ... læs mere
Færdselsuheld vedHammel

Færdselsuheld vedHammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
To mænd anholdt: Kan du kende kosterne?

To mænd anholdt: Kan du kende kosterne?

Østjyllands Politi efterlyser ... læs mere
Nyt fra Favrskov Erhvervsråd

Nyt fra Favrskov Erhvervsråd

"Nedlukningen af Danmark" forlænges til 13. april ... læs mere
Brændende kærlighed til plejecentrene

Brændende kærlighed til plejecentrene

Louise og Jacob Jepsen afleverer de farvestrålende blomster på Tinghøj i Hammel. Bodil, der bor på Tinghøj, kigger ud for at se de mange blomster. Bodil, der bor på Tinghøj, kigger ud for at se de mange blomster. Next slide ... læs mere
Vi savner en KRAMMER - gør du også?

Vi savner en KRAMMER – gør du også?

- så SPAR OP på en KRAMMER-KONTO ... læs mere
Loading...