|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

Så gik november, og endnu en rædselssæson sluttede for den lokale fodboldklub, der for få år siden spillede i Jyllandsserien. Nedturen tog fart i forrige sæson, da holdet rykkede fra serie 1 til serie 2 uden en eneste sejr. Det er ikke gået meget bedre i serie 2. Kun to ud af 14 kampe blev vundet, og Hadsten må i næste sæson friste en tilværelse nede i serie 3. Man generer vist ikke nogen med en påstand om, at seniorfodbolden i Hadsten er i krise. Det eneste lyspunkt er vel, at det kombinerede hold fra Voldum og Hadbjerg rykkede op i serie 3, så der er udsigt til et par drabelige lokalopgør.

November var også måneden, hvor Sct. Pauls Kirke genåbnede efter næsten et års lukning. Samtidig fyldte kirken 100 år, hvilket jo slet ikke er nogen alder for en dansk kirke.

Men nu har kirken i nogen grad ændret karaktér, i hvert fald indvendigt. Nye farver, delvis nyt interiør, nogle af bænkene erstattet af stole, grå klinker på gulvet Den forrige store renovering var omkring kirkens 50 års dag, og nu altså nyt igen ved 100-året. Kan man gætte på, at menighedsrådet nu har endnu 50 år til at spare sammen til næste store projekt?

Noget af det mest iøjnefaldende – og iørefaldende – er kirkens nye store orgel. Det gamle havde 11 stemmer, der nu skal lyde i en kirke på Sjælland. Det nye har 25 stemmer. Denne skribent har ikke begreb om kirkeorgler, men går da ud fra, at det nye orgel lyder bedre end det gamle.

Og for musiknørder kan vi her berette om nogle af de fagudtryk, som følger med de 25 stemmer: Bordun, gedaktfløjte, salicional, vox coelestis, quartian, diminuendovirkning, setzerkombination.

Fik du fat i det hele, kære læser? Ellers kommer her en smule om hvordan orgler fungerer:

Registrene er grupperet i tre såkaldte værker. Hvert register har et navn og et fodtal. Det kan f. eks. være en fløjteklang, en strygerklang, eller en træ- eller messingblæserklang. Principal 8, oktav 4 og superoktav 2 udgør rygraden i orglet. 8 fod er den normale tonehøjde, 4 er en oktav herover, og 2 yderligere en oktav højere. På den måde kan man forstærke grundtonens naturlige overtoner.

Hjalp det mon på forståelsen?

Lad os nøjes med at konstatere, at nu er byens kirke renoveret smukt både ude og inde. Og menighedsrådet burde måske overveje, om der ikke bør sættes et par projektører på kirken?

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i november. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

  • december er det 100 år siden at Underhuset i England får sit første kvindelige medlem: Lady Astor.
  • 3. december er det 20 år siden at Danmark rammes af århundredets værste orkan: syv mennesker omkom, og der skete skader for tre milliarder kroner.
  • 4. december er det 30 år siden at Privatbanken, Andelsbanken og SDS fusionerer og får navnet Unibank.
  • 14. december er det 200 år siden Alabama bliver USA’s 22. stat.
  • 17. december er det 160 år siden at Frederiksborg Slot brænder. Brygger J. C. Jacobsen betaler for genopførelsen,
  • 31. december er det 140 år siden at Thomas Edison demonstrerer sin opfindelse glødelampen. Det sker i Menlo Park i New Jersey.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god december.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...