|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge jour. emer.

Sven Erik Ginge jour. emer.

Så gik juli, og Hadsten blev som sædvanlig ramt af sommer-stilhed. Sådan har det altid været: der er flere, som i juli rejser ud af byen end der besøger byen. Af den simple grund, at vi ikke har særlig meget at byde turisterne.

Men affolkningen er ikke kun et sommerfænomen. Over de seneste fem år flyttede 12.266 personer ud af kommunen. I de samme fem år flyttede 11.400 personer til kommunen. Altså et reelt flytte-underskud på 866 personer. Mon ikke der skal gøres en indsats for at ”sælge” kommunen bedre?

Når befolkningstallet alligevel er steget marginalt gennem de fem år (fra 47.117 til 47.655), så skyldes det udelukkende to ting: et fødselsoverskud (forskellen mellem nyfødte og afdøde) og et pænt stort overskud af indvandrere.

I Hadsten har udviklingen været sat noget i stå af mangel på kommunale byggegrunde. Nu er der – med års forsinkelse – udsigt til nye udstykninger i Hadsten syd, på østsiden af Skanderborgvej. Dog med endnu en forsinkelse, fordi arealet skulle gennemgraves for eventuelle værdifulde forhistoriske minder. Det har foreløbig kostet kommunen over en halv million kroner ekstra. Men når arealet engang kan annonceres som byggegrunde, så kan kommunen da i det mindste reklamere med, at de nye haver allerede er gravet.

For de der vil bygge nyt hus i udstykningen kan en undersøgelse fra ”Dansk Byggeri” oplyse, at Favrskov Kommune skal bruge 69 dage til at behandle en byggesag, mens naboen Randers kun skal bruge 44 dage. Favrskov tager 752 kr. i timen i byggesagsgebyr, Randers tager kun 580 kr.

En af de få ting, som har lokket udenbys besøgende til Hadsten, har været skulpturudstillingen langs Lilleåen. Mange har spadseret rundt og studeret kunsten i parken. Samt en enkelt rigtig grim ”skulptur”: resterne af sankthansbålet. Utroligt, at ingen af arrangørerne har påtaget sig at rydde op. Bål-resterne er givetvis væk når Lilleåmarkedet rykker ind. Også skulpturerne forsvinder inden festdagene, så ingen fulde folk får dårlige ideer som sidste år, hvor noget af kunsten endte i åen.

Der er også gode og dårlige ideer når det gælder uddannelse. Og så er der stadigvæk stor forskel på populariteten når det gælder akademikere contra håndværkere. ”Den Koordinerede Tilmelding” fortæller, at der kun var seks ansøgere til stærkstrømsinstallatør-uddannelsen i Hadsten. Til sammenligning var der 2604 ansøgere til medicin-studiet i Hadsten-forstaden Aarhus.

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i juli. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

1. august er det 350 år siden Danmark ser sin allerførste avis, ”Danske Mercurius”.

6. august er det 480 år siden Christian 3. indtager København, og dermed vinder borgerkrigen kaldet Grevens Fejde, der bl.a. var en religionskrig om luthersk eller katolsk tro. Christian 3. fængslede alle katolske præster, og gennemførte reformationen.

13. august er det 90 år siden Cubas præsident Fidel Castro fødes.

20. august er det 1380 år siden at arabiske styrker erobrer Syrien og Palæstina. Det er den første muslimske ekspansion uden for den arabiske halvø.

23. august er det 90 år siden at ”verdens største film-elsker”, Rudolph Valentino, dør efter en banal blindtarmsoperation. Han blev kun 31 år. 100.000 fans fulgte ham til graven.

30. august fylder Anne-Marie, dansk prinsesse og senere græsk dronning og eks-dronning, 70 år.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god august.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Længe leve middelmådigheden

Længe leve middelmådigheden

”Hvad alle ikke kan lære, skal ingen lære...” ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Tema: Familiedrama på spansk ... læs mere
DET ER HELT VILDT..........

DET ER HELT VILDT……….

Vi tilbyder opskæring af dyr fortæller slagter Knud Schou fra Bakkjærsminde Gårdbutik på Hammelvej ved Laurbjerg ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Håndbold i mørke

Håndbold i mørke

af Simon Olsen ... læs mere
Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Redan støtter Natteravnene i nærområdet

Natteravnene er en frivillig social forening med 150 lokalforeninger, - i alt 3500 personer på landsplan ... læs mere
Spritbilist i Hammel

Spritbilist i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Mange har budt ind på direktørjob i Favrskov

Mange har budt ind på direktørjob i Favrskov

31 ansøgere vil være Favrskov Kommunes nye direktør for Social og Sundhed ... læs mere
Loading...