|

Man henvender sig aldrig forgæves til Henrik for at få hans hjælp til en opgave

Af Motorredaktør Jørgen Kjær Hadsten

For Henrik Andersen er originaliteten ikke det afgørende. Det er vigtigere, at de kommer ud at køre end hver skrue vender rigtigt.

 

Af Jørgen Kjær

Mange klubber har deres egen købmand, klubbutik eller hvad man nu vælger at kalde ”forretningen”. Her kan medlemmerne ofte købe reservedelskataloger, instruktionsbøger og anden litteratur, det ikke længere er muligt at finde på det normale bogmarked, men mange klubber supplerer med t-shirts, nøgleringe, plakater, postkort, kasketter og andre lignende merchandise med klub- eller bil-/mc-logo. Disse små klubbutikker drives ofte af ildsjæle som for eksempel Henrik Andersen, der driver købmandsbutikken i Danmarks Nimbus Touring fra sin bopæl i Dronningborg ved Randers.

Mange vil synes, at en sådan ombygning er helligbrøde. –Men den afspejler jo den tid, den blev ombygget i og er derved også et stykke historie, forklarer Henrik Andersen om den chopper som brødrene Bent og Knud Nielsen i Esbjerg byggede. Den er nu på vej til Nimbus Museet i Horsens.

 

-Det har jeg gjort i mere end 15 år, men det er blevet nemmere de senere år. Vi kan holde åbent døgnet rundt, det kører nemlig med bestilling og betaling på nettet. Tidligere var der mange telefonsamtaler, pakker pr efterkrav og kontrol med betalinger, selvom jeg da kun er blevet snydt 2 gange gennem alle årene, smiler Henrik Andersen, der også oplyser at omsætningen i butikken ikke er helt lille. Omkring 200.000 kr årligt og med et overskud sidste år på 80.000 kr til klubkassen på de flere hundrede ordrer.

Henrik Andersen finder på mange nye effekter til klubbutikken. Her er det kedeldragt og kasketter til et Rømø Motor Festival, som Henrik Andersen nyder at overvære.

 

-Det er da en synlig del af klubbens budget, smiler Henrik videre. Og kan man jo så spørge om medlemmerne ikke synes priserne skulle sættes ned?

-Nej, de synes, vi har nogle fine og gode tilbud, selvom planen oprindeligt var, at det skulle gå lige op. For eksempel koster et reservedelskatalog i en rigtig god kvalitet blot 75 kr, uddyber Henrik, som nyder at finde nye varer og få dem sat i produktion. Blandt andet er hele den originale serie af Nimbus Nyt, som fabrikken sendte ud i 40-50`erne på hylderne.

-Vi var selvfølgelig også med på beatet med stofmundbind med Nimbus på.

Henrik Andersen deltager ofte i velgørende arbejde. Her afleveres en check på Børneafdelingen på Regionshospitalet I Randers. Pengene var indsamlet i forbindelse med Randers bys 700 års jubilæum i 2002.

 

Kun få men væsentlige reservedele

Nimbuskøbmanden har kun få men yderst væsentlige deciderede reservedele. De almindelige reservedele overlades til de forskellige forhandlere af disse, men store dele som cylinderblok, topstykke og manifold får klubben fremstillet.

-Vi har gennem årene fået lavet flere serier af disse. Efterhånden er der ikke mange reservedelsmotorer tilbage, og dem, der har dem, vil ikke af med dem. Derfor har vi fået fremstillet nye. De er dyre at fremstille og kræver megen nøjagtighed og et godt støberi og et omhyggeligt maskinværksted til at bearbejde dem, så de står helt nøjagtigt som de oprindelige.

 

Var med til at starte museet

Henrik Andersen var med til at starte klubbens museum i Følle, hvor den daværende formand og stifter af klubben boede.

-Da vi fik de gode lokaler i forbindelse med Industrimuseet i Horsens, var jeg med til at flytte effekterne derned, og hjalp til de første år. Det var rigtig hyggeligt, det kan jeg måske godt savne lidt, fortæller Henrik Andersen og understreger, at man i dag har et rigtig godt og yderst kompetent museumsudvalg, der kører museet.

-De er dybt engagerede og rigtige nørder på den gode måde, smiler Henrik Andersen, hvis hjem i Randersforstaden også bærer præg af et vist nørderi omkring Nimbus. På flere af væggene hænger således originale Nimbus-plakater, hvoraf flere i dag kan fås i genoptryk i klubbutikken.

Har arbejdet for klubben siden 1992

Henrik Andersen købte sin første Nimbus i 1988, og efter den havde været stillet til side nogle år, tog det fart med klubarbejdet fra 1992.

-De første år var jeg kontorassistent ved vores tidligere formand, Rene Friborg Andersen i Følle. Vi havde åbent for medlemskontakt hver tirsdag aften, husker Henrik Andersen, der gennem årene har deltaget i utallige træf. Så mange som muligt og altid årstræffene, forklarer Henrik og nævner nogle helt specielle løb, der udgik fra klublokalerne i Følle.

-Danmarks Nimbus Touring lavede sammen med Dansk Vintage Motor Club gennem en årrække nogle helt fantastiske natløb. Jeg huske blandt en mørk nat ved Trehøje på Mols og et havari ud for Anders og Julius gård. De kunne nu ikke hjælpe en nødstedt Nimbuskører, griner Henrik. For de lukkede ikke op!

Mange synes, at klubbens nyfremstillede topstykker og cylinderblokke er dyre, men hvor finder man en helt nyfremstillet cylinderblok til 12.000 kr? Spørger Henrik Andersen, hvis datter har foreviget sin fader i denne tegning.

 

Det er vigtigere, at den kan køre og kommer ud at køre

Som nævnt deltager Henrik Andersen i alle klubbens åstræf, både som Nimbuskører og ikke mindst som klubbens købmand, som har en god omsætning på disse træf.

-Og så er det dejligt, at alle kan deltage på disse træf, også selv om din Nimbus ikke er 100 % original. Det er vigtigere, at den kan køre og kommer ud at køre end at man går og venter på en helt original reservedel, forklarer Henrik Andersen, der egentlig godt kunne tænke sig at finde nogle flere Nimbuskørere omkring Randers til nogle køreture.

Henrik Andersen nyder, når hans datter Astrid Rejkjær ringer og spørger, om de ikke skal køre en tur på Nimbussen. Den går ofte omkring Randers Fjord med en lille færgetur.

 

Familien deltager på Nimbus

En hobby med klassiske køretøjer kommer ofte til at involvere resten af familien, og Henriks hustru og to døtre har da også deltaget i mange ture og træf.

-Mine to døtre er nu flyttet hjemmefra, de var flasket op med Nimbus, men ingen af dem har motorcykelkørekort. Det synes jeg måske heller ikke, at de skal have, det er jo ikke helt ufarligt, funderer Henrik.

-Specielt den mindste Astrid kan ofte savne en tur på min Nimbus. Så ringer hun, om vi ikke skal ud at køre en tur, eller om jeg kommer en tur til Aarhus og kører en tur med hende, smiler Henrik.

Behov for at klubben lever videre

Henrik Andersen er ikke bekymret for Danmarks Nimbus Tourings fremtid selv om målgruppen beskæftiger sig med en dansk motorcykel, der gik ud af produktion for mange år siden.

-Klubbens Årstræf er velbesøgt med omkring 500 deltagere på over 250 Nimbus. Og som noget helt specielt er der efterhånden mange unge deltagere. De har fået et fællesskab, og vi stræber altid for at lave aktiviteter for dem til træffene.

-Vi er omkring 1.500 medlemmer i klubben, og der er stadig 4.500 indregistrerede Nimbus i landet, så der vil altid være behov for et fællesskab omkring disse. Om ikke andet så for at sikre fremstilling af nødvendige reservedele som de tidligere nævnte cylinderblokke, topstykker og manifolde, understreger Henrik Andersen derfor med en kraftig opfordring til, at man som Nimbusejer melder sig ind i Danmarks Nimbus Touring.

-Danmarks Nimbus Touring er en sund klub med engagerede medlemmer og en aktiv bestyrelse, hvor det også har været muligt at få nye medlemmer aktiveret, slutter Henrik Andersen.

 

Henrik var og er en uvurderlig arbejdskraft

-Henrik var en meget ung mand, første gang vi mødtes. Det var til stumpemarked i Herning dengang, da alle haller var i brug til motorcykelstumper – næsten! I hvert tilfælde havde jeg en stand med en hel del ragelse og enkelte gode ting, som jeg helst ville have haft med hjem igen. Henrik købte flere ting, blandt andet en så godt som ny Nimbusdynamo. Jeg tror, at han har den endnu, fortæller Knud Jørgensen fra Danmarks Nimbus Touring! Han fortsætter:

-Senere fik vi en del med hinanden at gøre, da Nimbus-Museet skulle flyttes fra Følle til Horsens. Og det er jo mere end tyve år siden nu. Henrik havde haft en del at gøre med samlingen i købmandsgården i Følle og var en uvurderlig arbejdskraft under nedpakning, flytning og opstilling det nye sted.

 

Museets skaffedyr

-De første år i Horsens var han museets ”skaffedyr”. Når vi skulle bruge noget til indretningen eller til restaureringen var det ”smeden fra Randers”, som kendte nogen eller vidste et sted, hvor – – -og så videre. Egentlig tror jeg, at Henrik på det tidspunkt havde tænkt sig, at det skulle være museumsarbejdet, som skulle opfylde hans engagement i Nimbus. Men det gik anderledes. Der var nemlig også en købmand gemt bag smeden, forklarer Knud Jørgensen.

-Ikke blot overtog Henrik forvaltningen af Danmarks Nimbus Tourings omfattende lager af papirvarer og merchandise. Han begyndte også at få sat nye ting i produktion. Ikke mindst på fronten med t-shirts var han opfindsom. Og museet og dets gæster var heller ikke glemt. Postkort var dengang en artikel, som var let omsætteligt, for et postkort kunne folk altid bruge. Nu tyve år senere ser unge mennesker vantro på stativet med postkort og spørger: ”Til hvad?” Kun meget få køber og skriver postkort nu om dage. Men sådan noget som nøglevedhæng, køleskabsmagneter og poletter er der stadig godt salg i på museet, lyder det fra Knud Jørgensen, der er fuld af lovord om Henriks indsats for klubben.

-Da det jo i en sammenhæng som denne forventes, at nogle karakteristiske egenskaber bør nævnes, vil jeg fremhæve to hos Henrik. De har det tilfælles, at de gælder både i de personlige relationer og indsatsen i bestyrelsesarbejdet. Det er hjælpsomhed og ordentlighed. Jeg tror aldrig, at nogen har henvendt sig forgæves til Henrik for at få hans hjælp til en opgave. Og jeg tror heller aldrig, at nogen har haft noget som helst at udsætte på hans måde at løse opgaven på.

-Henrik er stadig – i Nimbussammenhæng – en ung mand. Alligevel er vi ufatteligt mange, der kender ham og sætter vores lid til ham. Igen i år må vi – på grund af coronarestriktioner – springe årstræffet over. Men det skal blive godt at mødes ved Nimbuskøbmandens bod igen i 2022, slutter Knud Jørgensen.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

PRESSEMEDDELELSE – april 2022

PRESSEMEDDELELSE – april 2022

160 Favrskov-spejdere til Aktivitetsdag i Hinnerup ... læs mere
Det vigtigste, du kan gøre for dit helbred, er at holde dig i form!

Det vigtigste, du kan gøre for dit helbred, er at holde dig i form!

Det gælder også nu, hvor vi går ind i den varme årstid… ... læs mere
Østjyllands Politi uddelte dusører til hverdagens helte

Østjyllands Politi uddelte dusører til hverdagens helte

Onsdag modtog nogle af hverdagens helte i Østjylland stor tak og dusører for deres enestående indsatser. En af modtagerne var fra Hadsten ... læs mere
Jernbanebroen over banen i Lerbjerg indvies i uge 20

Jernbanebroen over banen i Lerbjerg indvies i uge 20

Samtidig nedlægges jernbaneoverkørslen ... læs mere
QuickFix med Handywoman

QuickFix med Handywoman

Handywoman kommer forbi Hammel og Hadsten med sin store kursustruck henholdsvis den 28. og 29. april ... læs mere
Forbrugertilliden i bund!

Forbrugertilliden i bund!

Forbrugertillidsindikatoren faldt her i april minus 20,9 ... læs mere
Flot indsamlingsresultat!

Flot indsamlingsresultat!

Kræftens Bekæmpelse samlede næsten 280.000 kroner ind i Favrskov ... læs mere
UD I NATUREN (71)

UD I NATUREN (71)

Forårssolen brager igen derudad og alting springer ud 😎 ... læs mere
FØDSELSDAG

FØDSELSDAG

Hanne Rosenkvist fylder 80 torsdag den 21. april ... læs mere
Ophørsudsalg i Bogormen i Hadsten

Ophørsudsalg i Bogormen i Hadsten

Høje faste omkostninger og vigende omsætning er den giftige cocktail, der lukker og slukker Hadstens eneste boghandel ... læs mere
Flere danske virksomheder boykotter ecco

Flere danske virksomheder boykotter ecco

Gør forbrugerne i Favrskov det samme? ... læs mere
Loading...