torsdag d. 1. april 2021
|

Man stiller da skoene udenfor døren – eller hvad

Af Mette Jensen, journalist på Bolius

Skal skoene af, når du går ind i en bolig, eller må de godt blive på? Sara Friis inviterede til fest uden stiletter, og det kom der nogle sjove situationer ud af.

 
 

Da Sara Friis og hendes kæreste Bo Holm Kristensen inviterede til fest i deres hus, endte de efter en del overvejelser med at sende denne besked til gæsterne:

“For en god ordens skyld skal vi bede jer i påklædningsforberedelserne, der jo for en rigtig kvinde begynder i god tid at udelade at iføre jer eller kvinderne høje hæle, da vores trægulve er for bløde til den slags. Håber ikke det vælter for mange læs.”

Nej til tynde stilethæle

– Jeg er en stor tilhænger af stiletter, men jeg ved også, at de går dårligt sammen med blødt trægulv. Hælene laver simpelthen for store mærker. Og da vi skulle holde det her cocktailparty, kom jeg til at tænke: “Åh nej, hvad gør vi, hvis der kommer 50 kvinder i tårnhøje, tynde stilethæle?”, siger Sara om baggrunden for forbuddet mod det feminine fodtøj.

– Vi snakkede om bare at sige det til folk, når de kom. Men det ville også blive mærkeligt akavet. Jeg er selv typen, der matcher stiletterne med det, jeg har på, når jeg tager til fest. Så personligt ville jeg have det bedst med at vide det inden. At få at vide, at du skal smide de sko, du har udvalgt til lejligheden, vil være en rigtig dræber for mange kvinders feststemning. Derfor valgte vi at skrive til gæsterne inden.

LÆS OGSÅ: Hvordan fjerner du sorte mærker på gulvet efter sko?

Gæster sendte billeder af sko

For Sara og Bo handlede det udelukkende om at beskytte trægulvene mod skader og ikke om en angst for beskidte sko. Heldigvis tog gæsterne det med et smil på læben.

– Det skabte en del hyggelige skriverier frem og tilbage, hvor folk sendte billeder af deres sko for at spørge, om de kunne godkendes.

– Der var da godt nok også nogle mænd, som havde glemt at fortælle det videre til deres kærester, og først fik det nævnt, da de stod og var på vej ud af døren og hvor stiletterne netop var en del af hele outfittet for kæresten. Men alle mødte op med godt humør, siger Sara.

Uhøfligt at vade ind i sko

Stiletterne blev stoppet ved dørmåtten til cocktailfesten, men gæsterne måtte gerne beholde både flade sko og støvler med moderate hæle på. I Saras øjne hænger fest og fodtøj nemlig sammen. Til gengæld har hun et lidt andet forhold til sko indenfor i andre sammenhænge.

– Er der tale om et almindeligt hverdagsbesøg, tager jeg stort set altid skoene af. Man kan selvfølgelig lave en screening, når man kommer ind og danne sig et overblik over, hvad der forventes af én.

LÆS OGSÅ: Sådan undgår du at slæbe skidt og snavs ind i huset fra haven

HVAD MENER DU?

Skal skoene stilles uden for døren, eller må de blive på?

Deltag i debatten på Facebook

– Er der rent og pænt, kan man i mine øjne ikke tillade sig at beholde skoene på. Jeg har det lidt sådan, hvis folk gør det: “Synes I ikke, at der er rent? Eller hvorfor tager I ikke jeres sko af?”. Jeg synes, det er uhøfligt, siger Sara.

God stil at spørge først, om skoene må blive på

Hun synes til gengæld, at det er fint, hvis gæsterne spørger først. Så har hun en mulighed for at sige til og fra. Og ofte lader hun gæsterne beholde skoene på, for gulvene kan jo vaskes.

Der var dog særligt én gang, hvor Sara ikke kunne finde overskud til at bære over med beskidte sko.

– Jeg var lige flyttet ind et sted med nogle meget, dårligt vedligeholdte gulve og gik og skrubbede løs for at få dem pæne. Der kom så nogle venner forbi for at se stedet, og da de plantede store skoaftryk, blev jeg altså sur. Jeg bad dem om at tage skoene af og respektere mit arbejde, fortæller hun.

Barndom med gulvtæpper bag holdning til sko

Mens det er almindelig pli at sætte skoene, hvis du besøger en familie i fx Japan eller Mellemøsten, er der blandt danskere et væld af holdninger til at have sko på indenfor. Der er dem, som nægter at sætte skoene, selvom de er gæster. Dem, som slet ikke tænker over, at de måske burde gøre det. Og dem, som helt naturligt tager skoene af, eller som minimum tilbyder at gøre det.

At Sara hører til den sidste gruppe, mener hun skyldes opvæksten i et hjem med gulvtæpper og renlighed i fokus.

– Jeg tror, at de forskellige holdninger bunder i, hvordan man er opdraget. Er man vokset op med en forælder, der blev irriteret, hver gang nogen gik ind med sko, så tænker man over det.

– I mit barndomshjem var det at gå ind med sko det samme som at træde på det stykke arbejde, min mor havde lavet i huset. Det kan man selvfølgelig fornemme som barn. Jeg tror, det har haft indflydelse på, at jeg i dag synes, at det er uhøfligt, siger Sara.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Venstre presser på for rute 26

Venstre presser på for rute 26

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Nu må børn ikke længere hoppe på trampolin for tæt på naboen

Nu må børn ikke længere hoppe på trampolin for tæt på naboen

Indtil nu har der ikke været regler for, hvor tæt på hækken ind til naboen du må placere din trampolin. Men nye regler skal reducere antallet af naboklager ... læs mere
2 hårdtkæmpede point i Lyngby

2 hårdtkæmpede point i Lyngby

Hadsten Håndbold vinder læs hvad Simon Olsen fortæller om kampen ... læs mere
Der er brug for Natteravne i Søften

Der er brug for Natteravne i Søften

SSP (Skole, Socialforvaltning, Politi) arbejder sammen med Natteravnene om at have kontakt til de unge mennesker i aften- og nattelivet ... læs mere
Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Nu kan du se og kommentere på skolebussernes køreplaner for skoleåret 2021/22 ... læs mere
GLÆDELIG PÅSKE!

GLÆDELIG PÅSKE!

KIRKEN OG TORVET: Tankevækkende påskeklumme, hvor Ole Juul fortæller om Grethe fra Martin A. Hansens "Påskeklokken" ... læs mere
Efter store Prisstigninger :

Efter store Prisstigninger :

Financiel vagthund vil dæmpe boligpriserne ... læs mere
”Husk, at du gør en forskel ved at passe på dig selv og andre”

”Husk, at du gør en forskel ved at passe på dig selv og andre”

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten, Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
Få en gratis biodiversitetspakke

Få en gratis biodiversitetspakke

Hjælp biodiversiteten på vej i din have med en gratis biodiversitetspakke fra Favrskov Kommune ... læs mere
Tjek tømningsdagene

Tjek tømningsdagene

Favrskov Forsyning ... læs mere
Loading...