|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

 

Så gik januar, opkaldt efter den romerske gud Janus, som havde to ansigter: et som kiggede bagud mod det gamle år, og et som kiggede fremad mod det nye år. Men i Danmark også kaldet for glugmåned. Ordet glug betyder kighul, og meningen var tydeligvis, at man netop i januar kigger ind i det nye år. Ifølge gammel overtro skulle mennesker født i januar leve længe. Januar var også en god måned at blive forelsket i.

Så glædelig glug.

Januar er også måneden hvor man laver alle mulige slags opgørelser – nogle mere vigtige end andre. Er det f. eks. vigtigt at vide, at Hadsten stadig er kommunens største by? Hvis ja, så kan Hadsten prale med 7968 indbyggere. Hinnerup har 7244, Hammel har 6884, og Ulstrup har 2032 sjæle.

Nogle siger, at Favrskov Kommune er gået helt i stå, men friske tal viser faktisk, at indbyggertallet i 2013 steg fra 47.117 til 47.156. Ikke meget, men snakken om tilbagegang er da vist lidt overdrevet.

Så er der mere hold i snakken om, at kommunen mere og mere består af ”det grå guld” – hvad dét udtryk så i grunden dækker over. De seneste seks år er antallet af indbyggere over 65 år steget med omkring 25 procent, mens antallet af mennesker i den såkaldt arbejdsdue-lige alder – hvad dét så er for noget – er faldet med seks procent. Der bliver altså færre om at tjene til den pension som flere skal ha’.

Men tjener man penge nok, så kan man måske ligefrem sætte nogle af dem i banken. Og som bekendt skal man passe vældigt på med hvilken bank man vælger.

Den gamle Hadsten Bank var i 100 år bundsolid, men så var der nogen, som i et slemt anfald af selvovervurdering (kald det bare storhedsvanvid), omdøbte den til Aarhus Lokalbank. Så faldt hele korthuset sammen. Nu er bankens hovedsæde i Lemvig, og vi har sikkert ikke set den sidste elendighed endnu.

Men da det gik godt var der masser af nuller bag tallene. Desværre viste det sig, at nogle af nullerne også sad på de stole, hvorfra der blev bestemt. Nu har bagmandspolitiet fundet ud af, at tre af bankens topfolk dengang bedrev kursmanipulation, hvilket er dybt ulovligt. Bagmandspolitiet har brugt januar til at forberede en retssag, og måske venter en fængselsstraf forude til de tre tiltalte.

Så der har været nok at se til i januar. En enkelt ting har dog været savnet: nytårskoncerten i Sløjfen. Hvad mon der blev af den?

Og hvad mon der blev af chancen for at mindes folkemindesamleren Evald Tang Kristensen, der boede i Hadsten en del af sit liv, og som er en af årsagerne til, at den 24. januar er udnævnt til ”fortællingens dag”. Blev det så markeret i Hadsten? Næh.

Og til slut månedens mening: Hvor pengene er, der er djævelen. Hvor der ingen penge er, der er der nioghalvfems djævle.

Gammelt tysk ordsprog.

 

Til alle PingvinNyts læsere: ha’ en rigtig god februar.

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
Loading...