|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour.emer.

 

MÅNEDENS KLUMME.

 

Så gik juli. Måneden er navngivet efter kejser Julius Cæsar, der blev myrdet år 44 f. Kr. Før den tid kaldte romerne måneden for quintiles (den femte). Det gamle danske månedsnavn for juli er ormemåned, måske fordi der i julivarmen (det var før køleskabenes tid) let gik orm og maddiker i kødet, eller måske fordi hugorme, snoge o.l. gerne soler sig på denne årstid.

Juli er jo altid ferietid, men mon ikke en del mennesker i år har holdt sofa-ferie i selskab med VM-fodbold fra Brasilien, Wimbledon-tennis fra London og Tour-cykelløb fra Frankrig. Det har krævet sin mand (eller kvinde) hvis man ville følge med i det hele, også selv om der jo ikke har været meget dansk og Hadsten over de nævnte arrangementer.

Og dog: Fodbold-VM havde Hadsten-knægtene Morten Bisgaard (TV2) og Peter Fielsø Jensen (DR) i Sydamerika som udsendte kommentatorer og reportere. En anden af de store sommerbegivenheder, Tour de France, sluttede jo ganske vist i søndags, men i Hadsten er cykel-sommeren ikke slut før man har været til gadeløb på Søndergade-bakken.

Men andre har jo helt sikkert set stort på al den sport, og bare holdt ferie. Vi oplevede endnu en sommermåned, hvor turisterne ikke ligefrem flokkedes i Hadstens gader. Hvis det ikke var for modelbanen, så man nok aldrig en udenlandsk nummerplade i Hadstens midtby. Med mindre bilisten er kørt fra motorvejen ved en fejltagelse.

Nogen kalder ligefrem Hadsten for udkants-Danmark når det gælder turisme. Udkants-Danmark. Et skrækkeligt ord, som nok er opfundet på et fint kontor i København. Og set fra Hadsten ligger netop København da i udkanten af landet.

Nogle mennesker kommer der dog til Hadsten i sommerens løb. Det er dem, som engang har forladt byen for at få sig en uddannelse, et job eller måske en ægtefælle. Og så skal de lige kigge forbi familien og hjembyens sommer-tomhed, eller måske endda bosætte sig her igen. Her er vi godt med når det gælder ”hjemmefødninge”. Nyhedsbrevet Momentum har lavet en undersøgelse som viser noget om folks flyttemønstre. Hele 19,7 procent af de Favrskov-borgere, som forlod hjemkommunen af en eller anden grund, viser sig at vende tilbage for at blive fastboende igen. Kun tre af landets 98 kommuner har en højere ”tilbageflytnings-rate”. Ude godt, hjemme bedst.

Måske har de tilbagevendte været glad for at være med i en af de mange lokale foreninger. I juli har kommunen uddelt det årlige medlemstilskud til foreningslivet, og der er naturligvis stor forskel på beløbet, alt efter foreningens størrelse og medlemstal. Flest penge helt lokalt fik Hadsten Sports Klub med 202.911 kr. til sine 773 medlemmer. Den mindste check blev sendt til Hadsten Fjerkræklub, som fik 350 kr. til fem medlemmer.

Til slut månedens mening: ”Et sundt seksualliv er det bedste middel mod sportslivets fristelser”.

Sagt af den danske arkitekt, kulturkritiker mm Poul Henningsen.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god august.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Loading...