|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour.emer.

 

MÅNEDENS KLUMME.

 

Så gik juli. Måneden er navngivet efter kejser Julius Cæsar, der blev myrdet år 44 f. Kr. Før den tid kaldte romerne måneden for quintiles (den femte). Det gamle danske månedsnavn for juli er ormemåned, måske fordi der i julivarmen (det var før køleskabenes tid) let gik orm og maddiker i kødet, eller måske fordi hugorme, snoge o.l. gerne soler sig på denne årstid.

Juli er jo altid ferietid, men mon ikke en del mennesker i år har holdt sofa-ferie i selskab med VM-fodbold fra Brasilien, Wimbledon-tennis fra London og Tour-cykelløb fra Frankrig. Det har krævet sin mand (eller kvinde) hvis man ville følge med i det hele, også selv om der jo ikke har været meget dansk og Hadsten over de nævnte arrangementer.

Og dog: Fodbold-VM havde Hadsten-knægtene Morten Bisgaard (TV2) og Peter Fielsø Jensen (DR) i Sydamerika som udsendte kommentatorer og reportere. En anden af de store sommerbegivenheder, Tour de France, sluttede jo ganske vist i søndags, men i Hadsten er cykel-sommeren ikke slut før man har været til gadeløb på Søndergade-bakken.

Men andre har jo helt sikkert set stort på al den sport, og bare holdt ferie. Vi oplevede endnu en sommermåned, hvor turisterne ikke ligefrem flokkedes i Hadstens gader. Hvis det ikke var for modelbanen, så man nok aldrig en udenlandsk nummerplade i Hadstens midtby. Med mindre bilisten er kørt fra motorvejen ved en fejltagelse.

Nogen kalder ligefrem Hadsten for udkants-Danmark når det gælder turisme. Udkants-Danmark. Et skrækkeligt ord, som nok er opfundet på et fint kontor i København. Og set fra Hadsten ligger netop København da i udkanten af landet.

Nogle mennesker kommer der dog til Hadsten i sommerens løb. Det er dem, som engang har forladt byen for at få sig en uddannelse, et job eller måske en ægtefælle. Og så skal de lige kigge forbi familien og hjembyens sommer-tomhed, eller måske endda bosætte sig her igen. Her er vi godt med når det gælder ”hjemmefødninge”. Nyhedsbrevet Momentum har lavet en undersøgelse som viser noget om folks flyttemønstre. Hele 19,7 procent af de Favrskov-borgere, som forlod hjemkommunen af en eller anden grund, viser sig at vende tilbage for at blive fastboende igen. Kun tre af landets 98 kommuner har en højere ”tilbageflytnings-rate”. Ude godt, hjemme bedst.

Måske har de tilbagevendte været glad for at være med i en af de mange lokale foreninger. I juli har kommunen uddelt det årlige medlemstilskud til foreningslivet, og der er naturligvis stor forskel på beløbet, alt efter foreningens størrelse og medlemstal. Flest penge helt lokalt fik Hadsten Sports Klub med 202.911 kr. til sine 773 medlemmer. Den mindste check blev sendt til Hadsten Fjerkræklub, som fik 350 kr. til fem medlemmer.

Til slut månedens mening: ”Et sundt seksualliv er det bedste middel mod sportslivets fristelser”.

Sagt af den danske arkitekt, kulturkritiker mm Poul Henningsen.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god august.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Pitabrød med risiko for mug trukket tilbage

Geia Food A/S tilbagekalder pitabrød grundet risiko for mug. Risiko for mug gør produktet uegnet til menneskeføde ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens naturbilleder nr. 477.

Ugens cocktail består af motiver fra Julsø i Ry, gråænder, dådyr og sommerfugle, krydret med lidt blomster ... læs mere
Efterlyst for knivstikkeri

Efterlyst for knivstikkeri

Midt og Vestjyllands Politi beder om offentlighedens hjælp til af finde en mistænkt. Den 20-årige mand mistænkes for at være gerningsmand til grov vold ... læs mere
Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Ukrudtsbrænder tændte ild i udhus

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vis flaget for alle ramt af kræft

Vis flaget for alle ramt af kræft

Det er sommer, det er sol, og det er måske ferie for dig? ... læs mere
Fremlysning af Siberian Husky

Fremlysning af Siberian Husky

Østjyllands Politi søger ejeren af en hund ... læs mere
Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Pressemeddelelse fra ÆLDRESAGEN

Aflyser og udskyder busture og andre aktiviteter ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: MELLEMKRIGSTIDENS BERLIN ... læs mere
Loading...