|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge, jour. emer.

 

Så gik november. Måneden, hvis navn Novem i grunden betyder niende. Det stammer helt tilbage fra det romerske rige for 2500 år siden, da året startede med marts. I Danmark indførte man den gregorianske kalender den 1. marts år 1700, og så blev november årets 11. måned. Men den hedder altså stadig niende på latin.

November blev måneden, hvor Hadsten skulle vænne sig til den nyindrettede Søndergade. Den er flot, men hurtigt viste det sig, at i hvert fald bilisterne har det svært. De omkring 30 parkeringspladser er blevet reduceret til 12, og de er mildt sagt ikke særlig godt markeret. Faktisk findes alle 12 P-pladser i gadens østside, og kun på langs ad gaden. Men en del trafikanter parkerer fortsat i vestsiden. Andre bruger korrekt østsiden, men holder enten vinkelret eller på skrå.

I løbet af ganske kort tid måtte kommunen rykke ud med en skilteskov, og det pyntede ikke ligefrem på de nye forhold.

Der har også været en del forvirring i Hadsten Bio i månedens løb. Det fine digitale udstyr gik i stykker, og biffen måtte aflyse i mange dage. Til sidst måtte man leje en 170 kilo tung ”rejsebiograf” for i det hele taget at kunne vise film.

Et par steder, hvor der til gengæld ikke har været slinger i valsen, er hos fodboldklubberne. Hadsten rykkede op i serie 1, og Voldum i serie 2. Mens det kun er et par år siden Hadsten sidst var i serie 1, så er det omkring 30 år siden at Voldum sidst var i serie 2. Og lokale fodboldnørder vil måske ligefrem ærgre sig over Hadstens oprykning, da man jo så går glip at lokalopgøret mod Voldum.

En slags lokalopgør kan man vel også godt kalde novembers kommunalvalg. Nogle af kandidaterne forfaldt til at fremhæve, at de vil gøre mest for vest eller mest for øst. Selv om de alle ved højtidelige lejligheder bedyrer, at de skam er til for helhedens skyld. Der går nok mange valg endnu, inden vi er ude over dét problem.

Det stod dog lysende klart, at det ikke dur at stille op på enkeltsager. En kandidat i Ulstrup stillede alene op på Spildevandslisten og fik kun 79 stemmer. Næste gang, hvis der bliver nogen næste gang, kunne listen passende hedde Stemmespildslisten.

En del havde kaldt valget for et præsidentvalg mellem Nils Borring og Anders G. Christensen. Resultatet var ikke til at tage fejl af: præsident Borring vandt stort med 6351 stemmer mod 2772. Det var vel næsten en kåring. Socialdemokraten Borring var godt 2000 stemmer fra at få lige så mange som hele Venstre tilsammen.

Valget blev nok også i høj grad et valg mellem forskellige stilarter på den lokalpolitiske scene. Lad os bruge en ganske almindelig dør som billede: Anders er typen som sparker døren ind og smækker den bag sig. Nils er typen som banker på, både når han går ind og går ud. Og vælgerne foretrak klart den forsigtige stil.

Nu skal der slikkes sår i nogle lejre. Den konservative og markante Charlotte Green kom slet ikke ind, selv om hun havde erklæret sig som borgmesterkandidat, og fik det femtestørste stemmetal. Hun var på valgaftenen ikke mange øjeblikke om helt at forlade politik og koncentrere sig om sin lægekarriere. Anders G. har valgt at træde lidt i baggrunden efter nu at have tabt to valg i træk. Hvem ved, måske finder han en ledig kreds til næste folketingsvalg.

Og til slut månedens mening: ”Politik er næsten lige så spændende som krig, bare langt mere farligt. I krig kan man kun blive slået ihjel én gang, men i politik kan det ske mange gange”.

Sagt af den engelske statsmand Winston Churchill.

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god december.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DET ER HELT VILDT..........

DET ER HELT VILDT……….

Vi tilbyder opskæring af dyr fortæller slagter Knud Schou fra Bakkjærsminde Gårdbutik på Hammelvej ved Laurbjerg ... læs mere
Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

For mange kræftpatienter venter for længe på behandling ... læs mere
Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Haveselskabet, Hadsten Kredsen arrangerer en tur til Rhododendron haven i Langå d. 22. maj. Der arrangeres fælleskørsel syd for banenkl. 18.30 ... læs mere
Masser af nye talenter til Hadsten Hånboldklub

Masser af nye talenter til Hadsten Hånboldklub

Tirsdag, blev der på et pressemøde hos Dansk Revision på Vesselbjergvej i Hadsten, åbnet op for hvem de nye spillere er - der er noget at glæde sig til ... læs mere
Hadsten Mesterskabet i Golf

Hadsten Mesterskabet i Golf

Igen i år afholdes Hadsten mesterskabet i golf, som denne gang er i Hammel Golf Klub ... læs mere
VILLAERNE "VESTA" OG "STENTEN"

VILLAERNE “VESTA” OG “STENTEN”

Det kan ærgre, at mange gamle villanavne gennem tiden er forsvundet. Kurt Villy har fået hjælp til at opsnuse nogle af dem ... læs mere
HØSTDAGENEs overskud sendes videre

HØSTDAGENEs overskud sendes videre

Arrangementet VETERAN HØSTDAGENE på HOLKJÆRGÅRD afleverer årets overskud til HOSPITALSKLOVNENE ... læs mere
Sorteper til Favrskov Kommune

Sorteper til Favrskov Kommune

af Christian Møller-Nielsen Landsbækvej 90A 8450 Hammel (V), medlem af regionsrådet i Region Midtjylland ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Årets Stafet er den største nogensinde ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Gærvækst i økologisk skyr ... læs mere
Frokostjazz i Café Sløjfen

Frokostjazz i Café Sløjfen

Lørdag d. 26. maj kl. 12 er der frokostjazz med ét af de mest kendte og rutinerede orkestre i Danmark, nemlig The Spirit of New Orleans ... læs mere
Loading...