|

MÅNEDENS KLUMME

af Sven Erik Ginge, jour.emer.

Så gik marts. Måneden er opkaldt efter den romerske krigsgud Mars. Et ældre dansk navn er Thors måned, som henviser til guden Thor. Måneden kaldtes også for tordmåned. Ordet tord betyder gødning, for marts er jo den måned, hvor sneen smelter og markerne bliver tørre, så der kan køres gødning ud.

Gødning er der heldigvis ikke i vandet, men det lokale varmeværk har nu alligevel et forureningsproblem for tiden. I marts har værket derfor tilsat et selvlysende sporstof (Flourescein, også kaldet Uranin) til fjernvarmevandet.

Det skyldes, at der af en eller anden grund strømmer koldt vand ind i varmeværkets vand, formentlig fra folks utætte varmtvandsbeholdere. Man kan selv prøve ved at fylde to glas med vand: et med varmt og et med koldt. Måske kan man de næste par måneder opleve, at det varme vand et gulligt og ligefrem selvlysende. Og hvad var det så lige stoffet hed: Uranin. Fjern de to midterste bogstaver, så har du farven.

Man ser det for sig: vask dit hår i dejligt varmt vand, og få en ny karriere som standerlampe. Eller vask ungernes flyverdragter på kogeprogrammet, og spar refleksbrikkerne. Tænk selv videre.

Man skal også tænke sig om hvis man er brandmand. Da den gamle realskole brændte i august havde Arbejdstilsynet en medarbejder på brandstedet, og nu, mere end et halvt år efter, er det kommet frem, at tilsynet har påtalt, at brandmændene midt i slukningen tillod sig at spise et rundstykke uden at vaske hænder først.

Skidt med grådige flammer, giftig røg, mure der vælter og lofter der styrter ned over hovedet på folk. Men husk at vaske hænder. Så for fremtiden vil man måske se, at der til enhver udrykning også hører en skurvogn med blå blink og håndvask. Det næste bliver sikkert en rygekabine.

Det med renlighed kunne man også godt håbe at byens ungdom ville gøre lidt mere i. Især dem som bruger Sunds Plads til skatere og løbehjul. Det er dejligt, at pladsen nu endelig bruges. Men når ungdommen går hjem med brættet under armen, så efterlader de sig et værre griseri. Hver morgen flyder pladsen med pizzabakker og glasskår. Så ryd dog op. Sunds Plads skulle nødig blive til usund plads.

I marts dukkede der – foruden solen og skaterne – også et helt nyt begreb op i Hadstens forretningsliv: natåbent.

”Byen der aldrig sover” var kampråbet. Måske ikke så meget for at få ekstra omsætning, men for at prøve noget nyt og anderledes, for også Hadstens handelsliv har brug for ilt. Butikkerne holdt åbent uafbrudt fra fredag morgen til lørdag eftermiddag. Sådan da.

Måske burde slogan’et have været ”Byen som kun halvsover”. En optælling i den lokale ugeavis’ annoncer viser nemlig, at 12 butikker holdt natåbent, mens 13 butikker lukkede ved midnat eller før.

Men et sjovt påfund var det. Og en del kunder stod åbenbart gerne op midt om natten for at spare en snes procent eller mere på indkøbene. Næste gang kunne man måske lave natåbent på en lys og lun midsommeraften/nat. Og arbejde på at få langt flere af butikkerne med.

 

Og til slut månedens mening: ”Vand i glasset lammer din tunge, vin i glasset får dig til at sjunge”.

Italiensk ordsprog.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god april.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Team Rotary Favrskov legatet 2019

Team Rotary Favrskov legatet 2019

Ved Favrskov musikskoles sommerkoncert i Sløjfen, Hadsten torsdag aften d. 13. juni, blev Team Rotary Favrskov legatet uddelt for andet år i træk ... læs mere
Friskolen i Hinnerup fejrer 35 års jubilæum

Friskolen i Hinnerup fejrer 35 års jubilæum

Den populære Friskole i Hinnerup fylder 35 år, og inviterer i den anledning gamle, nye og kommende elever, forældre og lærere, til et brag af en jubilæumsfest ... læs mere
Narkopåvirket bilist

Narkopåvirket bilist

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
VOLD i Hadsten

VOLD i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Jyllandsringen blev en weekend til glemmebogen for Mads Hoe

Jyllandsringen blev en weekend til glemmebogen for Mads Hoe

2. Afdeling af DM blev i sidste weekend kørt på Jyllandsringen ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup på samme vej

2 indbrud i Hinnerup på samme vej

Østlyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld med personskade

Færdselsuheld med personskade

Østjyllnds Politi oplyser ... læs mere
Banedanmark fortæller  om jernbane-fremtiden

Banedanmark fortæller om jernbane-fremtiden

Der bliver formentlig brug for hver en siddeplads i Sløjfen, når Banedanmark mandag 24.juni vil orientere om kommende jernbaneprojekter i Hadsten og omegn ... læs mere
Spændende sommerkoncert

Spændende sommerkoncert

Torsdag d. 20. juni 2018 kl. 19.30 i Vejerslev kirke ... læs mere
Loading...