|

MÅNEDENS KLUMME

af Sven Erik Ginge, jour.emer.

Så gik marts. Måneden er opkaldt efter den romerske krigsgud Mars. Et ældre dansk navn er Thors måned, som henviser til guden Thor. Måneden kaldtes også for tordmåned. Ordet tord betyder gødning, for marts er jo den måned, hvor sneen smelter og markerne bliver tørre, så der kan køres gødning ud.

Gødning er der heldigvis ikke i vandet, men det lokale varmeværk har nu alligevel et forureningsproblem for tiden. I marts har værket derfor tilsat et selvlysende sporstof (Flourescein, også kaldet Uranin) til fjernvarmevandet.

Det skyldes, at der af en eller anden grund strømmer koldt vand ind i varmeværkets vand, formentlig fra folks utætte varmtvandsbeholdere. Man kan selv prøve ved at fylde to glas med vand: et med varmt og et med koldt. Måske kan man de næste par måneder opleve, at det varme vand et gulligt og ligefrem selvlysende. Og hvad var det så lige stoffet hed: Uranin. Fjern de to midterste bogstaver, så har du farven.

Man ser det for sig: vask dit hår i dejligt varmt vand, og få en ny karriere som standerlampe. Eller vask ungernes flyverdragter på kogeprogrammet, og spar refleksbrikkerne. Tænk selv videre.

Man skal også tænke sig om hvis man er brandmand. Da den gamle realskole brændte i august havde Arbejdstilsynet en medarbejder på brandstedet, og nu, mere end et halvt år efter, er det kommet frem, at tilsynet har påtalt, at brandmændene midt i slukningen tillod sig at spise et rundstykke uden at vaske hænder først.

Skidt med grådige flammer, giftig røg, mure der vælter og lofter der styrter ned over hovedet på folk. Men husk at vaske hænder. Så for fremtiden vil man måske se, at der til enhver udrykning også hører en skurvogn med blå blink og håndvask. Det næste bliver sikkert en rygekabine.

Det med renlighed kunne man også godt håbe at byens ungdom ville gøre lidt mere i. Især dem som bruger Sunds Plads til skatere og løbehjul. Det er dejligt, at pladsen nu endelig bruges. Men når ungdommen går hjem med brættet under armen, så efterlader de sig et værre griseri. Hver morgen flyder pladsen med pizzabakker og glasskår. Så ryd dog op. Sunds Plads skulle nødig blive til usund plads.

I marts dukkede der – foruden solen og skaterne – også et helt nyt begreb op i Hadstens forretningsliv: natåbent.

”Byen der aldrig sover” var kampråbet. Måske ikke så meget for at få ekstra omsætning, men for at prøve noget nyt og anderledes, for også Hadstens handelsliv har brug for ilt. Butikkerne holdt åbent uafbrudt fra fredag morgen til lørdag eftermiddag. Sådan da.

Måske burde slogan’et have været ”Byen som kun halvsover”. En optælling i den lokale ugeavis’ annoncer viser nemlig, at 12 butikker holdt natåbent, mens 13 butikker lukkede ved midnat eller før.

Men et sjovt påfund var det. Og en del kunder stod åbenbart gerne op midt om natten for at spare en snes procent eller mere på indkøbene. Næste gang kunne man måske lave natåbent på en lys og lun midsommeraften/nat. Og arbejde på at få langt flere af butikkerne med.

 

Og til slut månedens mening: ”Vand i glasset lammer din tunge, vin i glasset får dig til at sjunge”.

Italiensk ordsprog.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god april.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyylands Politi ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 394.

Ugens naturbilleder nr. 394.

Nu er det december, og julelysene tændes og giver lidt lys i mørket. Men de har svært ved at hamle op med en smuk vintersolopgang ... læs mere
ADVENTSKRANSEN

ADVENTSKRANSEN

6. december ser vi nærmere på en tradition, der - lige som juletræet - er indført fra Tyskland. I 1946 kom adventskransen på julemærke ... læs mere
Har Banedanmark en skjult dagorden?

Har Banedanmark en skjult dagorden?

Af Anders G. Christensen (V). Folketingskandidat i Favrskovkredsen og Byrådsmedlem i Favrskov Kommune ... læs mere
Nu kan du søge om at blive domsmand

Nu kan du søge om at blive domsmand

Du skal sende ansøgning frem inden den 17. februar 2019 ... læs mere
Indbrud i Granslev

Indbrud i Granslev

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre er blevet ny formand for selskabet bag SUNDHEDSHUSET HADSTEN A/S ... læs mere
Loading...