|

MÅNEDENS KLUMME

af Sven Erik Ginge, jour.emer.

Så gik marts. Måneden er opkaldt efter den romerske krigsgud Mars. Et ældre dansk navn er Thors måned, som henviser til guden Thor. Måneden kaldtes også for tordmåned. Ordet tord betyder gødning, for marts er jo den måned, hvor sneen smelter og markerne bliver tørre, så der kan køres gødning ud.

Gødning er der heldigvis ikke i vandet, men det lokale varmeværk har nu alligevel et forureningsproblem for tiden. I marts har værket derfor tilsat et selvlysende sporstof (Flourescein, også kaldet Uranin) til fjernvarmevandet.

Det skyldes, at der af en eller anden grund strømmer koldt vand ind i varmeværkets vand, formentlig fra folks utætte varmtvandsbeholdere. Man kan selv prøve ved at fylde to glas med vand: et med varmt og et med koldt. Måske kan man de næste par måneder opleve, at det varme vand et gulligt og ligefrem selvlysende. Og hvad var det så lige stoffet hed: Uranin. Fjern de to midterste bogstaver, så har du farven.

Man ser det for sig: vask dit hår i dejligt varmt vand, og få en ny karriere som standerlampe. Eller vask ungernes flyverdragter på kogeprogrammet, og spar refleksbrikkerne. Tænk selv videre.

Man skal også tænke sig om hvis man er brandmand. Da den gamle realskole brændte i august havde Arbejdstilsynet en medarbejder på brandstedet, og nu, mere end et halvt år efter, er det kommet frem, at tilsynet har påtalt, at brandmændene midt i slukningen tillod sig at spise et rundstykke uden at vaske hænder først.

Skidt med grådige flammer, giftig røg, mure der vælter og lofter der styrter ned over hovedet på folk. Men husk at vaske hænder. Så for fremtiden vil man måske se, at der til enhver udrykning også hører en skurvogn med blå blink og håndvask. Det næste bliver sikkert en rygekabine.

Det med renlighed kunne man også godt håbe at byens ungdom ville gøre lidt mere i. Især dem som bruger Sunds Plads til skatere og løbehjul. Det er dejligt, at pladsen nu endelig bruges. Men når ungdommen går hjem med brættet under armen, så efterlader de sig et værre griseri. Hver morgen flyder pladsen med pizzabakker og glasskår. Så ryd dog op. Sunds Plads skulle nødig blive til usund plads.

I marts dukkede der – foruden solen og skaterne – også et helt nyt begreb op i Hadstens forretningsliv: natåbent.

”Byen der aldrig sover” var kampråbet. Måske ikke så meget for at få ekstra omsætning, men for at prøve noget nyt og anderledes, for også Hadstens handelsliv har brug for ilt. Butikkerne holdt åbent uafbrudt fra fredag morgen til lørdag eftermiddag. Sådan da.

Måske burde slogan’et have været ”Byen som kun halvsover”. En optælling i den lokale ugeavis’ annoncer viser nemlig, at 12 butikker holdt natåbent, mens 13 butikker lukkede ved midnat eller før.

Men et sjovt påfund var det. Og en del kunder stod åbenbart gerne op midt om natten for at spare en snes procent eller mere på indkøbene. Næste gang kunne man måske lave natåbent på en lys og lun midsommeraften/nat. Og arbejde på at få langt flere af butikkerne med.

 

Og til slut månedens mening: ”Vand i glasset lammer din tunge, vin i glasset får dig til at sjunge”.

Italiensk ordsprog.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god april.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Busdrift i Favrskov

Busdrift i Favrskov

Af Niels Kallehave DF -Tåsingevej 22 8370 Hadsten ... læs mere
Uheld på motorvejen

Uheld på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Flere nye spillere hos Hadsten Håndbold

Flere nye spillere hos Hadsten Håndbold

I går præsenterede vi 2 nye og i dag fortæller vi om 3 mere ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Bliv klogere på økologi, græs og græsmælk ... læs mere
Far til fire i Solen

Far til fire i Solen

Firma Snigpremiere i Hadsten Bio ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 365.

Ugens naturbilleder nr. 365.

Sjældent har der været så smukt overalt ! Maj maler med en fortryllende pensel, så selv de mest uanselige steder får deres moment af skønhed. Øjet kan ikke få nok - slet ikke af de gule rapsmarker og havens blomstrende ... læs mere
DET ER HELT VILDT..........

DET ER HELT VILDT……….

Vi tilbyder opskæring af dyr fortæller slagter Knud Schou fra Bakkjærsminde Gårdbutik på Hammelvej ved Laurbjerg ... læs mere
Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

For mange kræftpatienter venter for længe på behandling ... læs mere
Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Aftentur til Rhododendronhaven i Langå.

Haveselskabet, Hadsten Kredsen arrangerer en tur til Rhododendron haven i Langå d. 22. maj. Der arrangeres fælleskørsel syd for banenkl. 18.30 ... læs mere
Loading...