|

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge

jour. emer.

 

 

Så gik december, og dermed 2015. Vi kan hver især gøre regnestykket op over hvad året bragte os af godt og skidt. Facit vil givetvis blive forskelligt fra person til person.

Derimod er der måske en linje i facit, når Hadstens handelsliv skal gøre resultatet op. Det ser ikke lige rosenrødt ud alle steder. De små og mellemstore byer (vælg selv hvor Hadsten hører til) har svære tider. Storbyerne opruster, storcentrene lokker. Flere og flere køber på nettet, ”Dansk Erhverv” vurderer endda, at nethandlen fordobles i løbet af de næste fem år.

Tilbage står handelsbyer af Hadstens størrelse med vigende eller faldende omsætning. Om få uger lukker en af byens ældste købmandsbutikker, som senest har heddet MENY. Officielt fordi huslejen er for høj, men lukningen har sikkert også noget med manglende omsætning at gøre.

 

 

Det er rigtig ærgerligt for Hadsten med denne lukning. For byen mister ikke kun et supermarked, lukningen er også et markant tegn på, i hvilken retning det går. Butikken har været ”lokomotivet” for hele Hadsten-Centret, ja vel sådan set for hele nordbyen. Og vi kan nok ikke regne med, at de flere og flere tomme butikker hele tiden kan rumme en ny frisørsalon. Ingen kan på lang sigt leve af at klippe hinanden. 

 

 

Hvad kan vi så gøre som kunder? En del, faktisk. Vi kan lade være at køre til Bilka for at købe en ny stegepande. Vi kan lade være at køre til Randers for at købe børnetøj og sko. Vi kan lade være at køre til Aarhus for at gå i biografen. De nævnte ting kan man lige så fint gøre i Hadsten.

Og gør vi så det? Nej. Så Hadsten vil også i 2016 være truet som handelsby. Og når butikkerne lukker og slukker i de kommende år, så vil vi alle sammen sige ”Det var vel nok ærgerligt” og ”Det er da ikke til at forstå”. Kun ganske få vil sige ”Det er jo min egen skyld”. Men vi kunne måske alle sammen tænke denne tanke: ”Hvis jeg vil have en lokal butik i morgen, så må jeg bruge den i dag”.

 

 

Joh, der har været nok at spekulere over helt lokalt her i december. Men tænk også lige i den kommende måned på disse mærkedage uden for kommunegrænsen:

 

2. januar er det 30 år siden Halleys komet kunne ses på himlen. Næste gang bliver i 2062.

9. januar fylder FN-formand Mogens Lykketoft 70 år.

12. januar er det 20 år siden at waliseren Gwilyn Hughes så sin film nummer 22.447. Det gjorde ham til den i verden, som havde set flest film.

13. januar er det 40 år siden at forsvarsminister Orla Møller fastslog, at Christiania skal lukkes senest 1. april samme år. Det blev som bekendt ikke til noget.

21. januar er det 510 år siden at verdens ældste (endnu eksisterende) hær oprettes: Schweizergarden i Vatikanstaten.

23. januar er det 60 år siden Danmarks første motorvej, Hørsholmvejen, indvies. 300 indbudte gæster i 13 busser kørte fast i sneen på vej til indvielsen.

27. januar er det 260 år siden komponisten Wolfgang Amadeus Mozart fødes i Salzburg, Østrig. Han døde som 35-årig.

 

Til alle PingvinNyts læsere: ha’ en rigtig god januar.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...