|

MÅNEDENS KLUMME

Af Sven Erik Ginge, – jour. emer.

 

Så gik december, og dermed 2013. Måneden blev i gamle dage – rigtig gamle dage – kaldt for Kristmåned. Nu om dage kaldes den vist mest for julemåneden.

Det blev en måned som vil blive husket for orkanen Bodil. Og da Bodil havde passeret Kattegat skiftede hun både køn og navn. Svenskerne kaldte orkanen for Sven. Så er det, at denne skribent ikke helt ved, om man skal være beæret eller bestyrtet.

De seneste uger er der blevet ryddet op og repareret på mange parceller i Hadsten og omegn. Heldigvis var vi forskånet for vandet, men vinden var nu også slem nok. Rundt omkring kunne man i december se væltede træer, knuste drivhuse, manglende tagsten og mere af samme slags. Og i de fleste tilfælde måtte forsikringsselskaberne ind over. Hvilket for nogles vedkommende næsten var lige så stormfuld en oplevelse som mødet med Bodil.

I det hele taget er forsikring noget besynderligt noget: det vigtigste står med småt, og det som man kan læse er uforståeligt. Men det mest besynderlige er, at når man skal betale for sin forsikring, så kalder de det for ”en præmie”.

December er gavetid, og en enkelt bør nævnes: Hadstens tidligere teknikformand Jørgen Kjær har gennem mange år talt varmt for, at T-krydset Hadbjergvej-Randersvej er farligt. Det lykkedes ham ikke at få lavet det sikrere mens han selv var i byrådet. Men nu har Favrskov Byråd fundet penge til en lysregulering af krydset. Jørgen Kjær kan endelig strege ud fra sin ønskeseddel.

Seks millioner gode skattekroner er der brugt for at give borgere, butiksindehavere og mange andre en kommunal gave: at gøre Søndergade flottere og mere anvendelig. Foreløbig uden det helt store held, eller i det mindste med en del besværligheder: Først blev det hele en måned forsinket. Og da gaden endelig blev indviet, så viste det sig at bilisterne slet ikke kunne finde ud af hvordan man parkerer i gaden. Siden er en grim skilteskov vokset op. De små ”knapper” på fliserne, som skal markere p-pladserne, er ikke til at få øje på, så nu er de blevet malet gule. Underligt, for gult i forbindelse med parkering plejer at betyde forbud. Men hér betyder det påbud.

Noget andet, som ikke gik helt efter planen, var de mange indgangspartier til gadens butikker. De fleste trapper blev afløst af en slags tue af brosten. Hvilket viste sig at være aldeles upraktisk. Så i december var vejarbejderne stadig på job i Søndergade, nu travlt beskæftiget med at fjerne de nye brosten, og anlægge trapperne igen. Frem og tilbage er lige langt. Men formentlig ikke gratis.

Endelig kunne man i december også opleve, at gadens nye spinkle træer blev indkapslet i store ”kravlegårde”. Det ligner indhegninger til smågrise. Eller det ligner – nå ja kravlegårde. Meningen er dog god nok: indhegningen skal beskytte træerne mod vinterens vejsalt.

Én som for alvor brød ud af ”kravlegården” i december var Hadsten-pigen Maria Fisker, datter at håndboldmor Jonna og håndboldfar Svend. Hun er gennem flere år blevet benævnt som et stort håndboldtalent, men ved VM i Serbien ydede hun en indsats, som bragte hende fra ”talent” til ”bærende kraft”. Hun var forrygende, og endte ikke alene med en bronzemedalje om halsen, men også med – som eneste dansker – at komme på verdensholdet. Flot og fortjent.

Og til slut månedens mening: Den eneste måde at løse trafikproblemerne på er at indføre en lov om, at kun biler der er betalt må køre på vejene. Det vil gøre trafikken så knap, at børnene kan lege på gaderne.

Sagt af den amerikanske skuespiller og kommentator Will Rogers.

 

Til alle Pingvinnyts læsere: ha’ en rigtig god januar.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Kvantecomputeren
18. feb. 2020

Kvantecomputeren

Fastelavnsfest
22. feb. 2020

Fastelavnsfest

Loading...

Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 7. marts afholder de 4 Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

Fra det gamle album i Hadsten Lokalarkiv

Max's Pølsevogn på midlertidigt ophold ... læs mere
SANG I DEN BLÅ fortsætter successen

SANG I DEN BLÅ fortsætter successen

Kaj Mørk og Karen Marie Mørk underholdt på fortrinlig vis de ca 90 fremmødte i Sløjfen ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Nekrolog over Karen Tousgaard

Nekrolog over Karen Tousgaard

En sidste hilsen fra LC Hadsten ... læs mere
Vil et snævert flertal uden grund ændre Favrskovs mad og måltids politik?

Vil et snævert flertal uden grund ændre Favrskovs mad og måltids politik?

Læserbrev af Niels Kallehave, DF Tåsingevej 22 8370 Hadsten ... læs mere
Politiet vil stoppe uopmærksomme trafikanter

Politiet vil stoppe uopmærksomme trafikanter

I uge 8 sætter politiet ind med kontrol af uopmærksomme trafikanter på vejene. Det sker samtidig med, at en landsdækkende kampagne opfordrer flere til at køre bil, når de kører bil ... læs mere
Syng fra den blå.

Syng fra den blå.

Det er i morgen søndag den 16.februar kl- 14 - 15 - fri entre ... læs mere
Bilerne og badehotellerne

Bilerne og badehotellerne

af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Haserderet NARKO-kørsel

Haserderet NARKO-kørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...