|

Mangeartede sommersysler

Motorredaktøren Jøgen Kjær Hadsten fortæller her om sine “mangeartede sommersysler”

Postkort fra Gedser færgehavn med færge Travemünde. Den sejlede til 1970, men hvornår er postkortet fra.

Mangeartede sommersysler

Af Jørgen Kjær

De fleste af os med interesse for gamle motorkøretøjer er jo ofte udstyret med en form for samlergen. Vi samler på ting med relation til de gamle køretøjer, automobilia som emaljeskilte, oliedunke, kølerfigurer og måske ting i mindre målestok – brochurer, bøger, pins, frimærker med biler og så måske postkort med motorkøretøjer. Interessen for sidstnævnte er stigende, og ligesom indenfor frimærkesamlerne er der mange, der koncentrerer sig om specielle motiver. Det kan være forskellige bilmærker, traktorer, seværdigheder, lande, byer, alderen på postkortet og så videre.

 

Jeg har selv i flere år samlet på postkort med Citroen Traction Avant og postkort med traktorer til personbefordring som for eksempel Sandormen, der i årtier og stadig kører turister til Grenen. Udbuddet af især sidstnævnte er ikke særligt stort, så derfor er glæden jo endnu større, når der endelig dukker et nyt op.

Det var tider for færgefarten over Storebælt indtil broen ”ødelagde” det frivillige eller ufrivillige stop på turen til hovedstaden. Hvem husker begrebet ”vi kører på chancen”? Færgen ”Broen” sejlede i peroden 1956-67.

Da jeg en dag sad i bilen og ventede på en færge til Sjælland opstod tanken: Hvor ser man næsten flere biler samlede end i en færgekø? Ja på en parkeringsplads i en større by måske. Men færgerne og bilerne var jo en helt speciel trafikkultur, der er kraftigt på retur. Storbæltsbroen gav det endelige dødsstød til en af de mest trafikerede færgeoverfarter. Her har mange holdt i kø, og er der lavet mange postkort med motiver med færger og bilkøer. Det er der faktisk også ved mange andre færgeoverfarter. Det var dengang en rejse og en færgetur var en del af rejsen og ferien, og som var værd at skrive hjem om.

Hurtigfærgen Lasse, her må vi være i Juelsminde, sejlede 1964-73.

Så hvorfor ikke prøve at udvide interessen for de gamle postkort til også at omfatte postkort med færgelejer og biler. På sommerens markeder og loppemarkeder blev stakkene af gamle postkort gennempløjet, og det er faktisk muligt at finde en del postkort med danske færgelejer, både de stadig eksisterende, men også de efterhånden mange nedlagte. Postkortene er ikke særlig dyre, og man får ganske gratis den store udfordring med at tidsfæste dem.

Et nyere kort. Kolby Kås færgen ”Holger Danske” sejlede 1992-98.

Det er sjældent de gamle eller ældre postkort er forsynet med årstallet for fotograferingen. Måske kan et poststempel på bagsiden give et fingerpeg, måske har afsenderen sat en dato på, som man i den tids folkeskole lærte at man skulle. Er der ikke sådanne fingerpeg, må man til at granske motivet nærmere. Giver færgen et fingerpeg? Er det en nedlagt færgerute begrænser det jo perioden. Bilerne på billedet er også en god måde at begrænse tidsperioden på. Postkortet kan jo aldrig være ældre end den nyeste bil på billedet. Så kan man jo samtidig lære lidt bilhistorie.

   

Spodsbjerg-Tårs                                      Hundested-Rørvig

Fynshav færgehavn med færgen ”Fynshav”. Prøv selv med et årstal ud fra bilerne på kortet.

Det her er en af perlerne i postkortsamlingen. De tohjulede er klar til at køre ombord. Aarhus havn med færgen ”M/F Anne Marie” bygget i 1960 på Aalborg Værft og den sejlede fra 1960-85 på ruten Aarhus-Kalundborg. 25 år – godt gået, men det var ikke slut, den blev ombygget og sejlede på flere ruter inden den endte til ophugning på stranden i Indien i 2004. det kan man læse mere om på www.faergejournalen.dk. Hvilket årstal gætter vi på for dette postkort?

 

Så der kan være mange oplevelser med sådanne postkort – ofte ses der rutebiler og tog på billeder, så kan man jo lige udforske den del af trafikhistorien, for slet ikke at tale om de enkelte færgers historier – hvornår og hvorfor blev de anlagt? Hvornår og hvorfor blev de nedlagt? De er jo en del af især vores bilhistorie, de var jo bygget for at transportere det stigende antal biler over vore farvande – tidligere var der færgeruter til mange af vore små øer.

Gamle postkort fra passeringen af en grænsevagt på ferieturen kan også give anledning til opfriskning af verdenshistorien. Her et postkort sendt til et familiemedlem i København fra et delt Tyskland.

Postkortene med færger og biler finder man oftest til få kroner på markeder, loppemarkeder, netauktioner og ja man kan faktisk også finde en del på nettet. Søg på Google eller meld dig ind i en af de facebook-grupper, der for eksempel beskæftiger sig med gamle danske trafikbilleder, men det sjoveste og nok i virkeligheden det mest sportslige er vel selv at finde dem i fysisk form – enten ved selv at støve dem op eller bytte sig til dem? God fornøjelse!

Har du en speciel samlerinteresse med relation til VeteranPostens stofområde og læsergruppe – det være sig hjulkapsler, askebægre fra bilforhandlere, vimpler, puslespil med bilmotiver eller lignende hører vi meget gerne. Ring eller send et par ord til Jørgen Kjær tlf 30243177 eller mail jk@motorploven.dk

 

God fornøjelse

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Der er brug for Natteravne i Søften

Der er brug for Natteravne i Søften

SSP (Skole, Socialforvaltning, Politi) arbejder sammen med Natteravnene om at have kontakt til de unge mennesker i aften- og nattelivet ... læs mere
Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Nu kan du se og kommentere på skolebussernes køreplaner for skoleåret 2021/22 ... læs mere
GLÆDELIG PÅSKE!

GLÆDELIG PÅSKE!

KIRKEN OG TORVET: Tankevækkende påskeklumme, hvor Ole Juul fortæller om Grethe fra Martin A. Hansens "Påskeklokken" ... læs mere
Efter store Prisstigninger :

Efter store Prisstigninger :

Financiel vagthund vil dæmpe boligpriserne ... læs mere
”Husk, at du gør en forskel ved at passe på dig selv og andre”

”Husk, at du gør en forskel ved at passe på dig selv og andre”

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten, Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
Få en gratis biodiversitetspakke

Få en gratis biodiversitetspakke

Hjælp biodiversiteten på vej i din have med en gratis biodiversitetspakke fra Favrskov Kommune ... læs mere
Tjek tømningsdagene

Tjek tømningsdagene

Favrskov Forsyning ... læs mere
Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Vi har stort udvalg i Vine, spiritus, Chocolader, blade, lotto og lotteri m.m ... læs mere
Kørsel uden kørekort

Kørsel uden kørekort

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...