|

Massevis af domme og udvisninger for tricktyverier

Østjyllands Politi fortæller

 Foto: Østjyllands Politi

Endnu en tricktyv dømt og udvist af Danmark

En 47-årig kurder og irakisk statsborger fra Aarhus V er blevet idømt et år og tre måneders fængsel og 12 års udvisning for en række organiserede tricktyverier begået i hele landet.

Den 47-årige mand blev allerede tilbage i februar 2018 kendt skyldig i alt 23 forhold begået i Ribe, Roskilde, Brædstrup, Munkebo, Holstebro, Viborg, Farsø, Hirtshals, Odense, Skive, Them, Herning, Aalborg, Fredericia og Vestbjerg. Han har været en del af en større tricktyveribande, primært fra Brabrand-området, der har stået bag et stort antal tricktyverier i hele Danmark. 

Den 47-årig modtog tirsdag ved Retten i Aarhus sin endelige dom, der altså lød på et år og tre måneders fængsel samt 12 års udvisning. 

”Der er tale om grove, professionelle og meget organiserede tricktyverier begået af primært udenlandske statsborgere. På den baggrund er jeg særligt godt tilfreds med, at den tiltalte også blev udvist af landet,” siger anklager Peter Mathiasen.

 

Dømt for tre nye forhold

Årsagen til at domsafsigelsen har været så længe undervejs er, at den 47-årige skulle gennemgå en mentalundersøgelse. Mens man afventede denne mentalundersøgelse begik den 47-årige dog tre nye tricktyverier, og han blev den 20. november 2018 ved Retten i Randers idømt seks måneders fængsel for de tre forhold. 

Den straf er han fortsat i gang med at afsone, men nu kan han så lægge yderligere et år og tre måneder til sin afsoning, hvorefter han vil blive udvist af landet. Den dømte har endnu ikke taget stilling til, hvorvidt han vil anke dommen. 

Flere andre personer fra den samme tricktyveribande har allerede modtaget domme – læs mere i nedenstående tidligere udsendte pressemeddelelser.

 

Pressekontakt: 

Anklager Peter Mathiasen på telefon 2373 7406.*

 

Udsendt 15. februar 2018: 

Tricktyv dømt og betinget udvist af Danmark 

Nu er yderligere to personer af Retten i Aarhus blevet dømt for at have begået en række organiserede tricktyverier rundt om i landet. De to gerningsmænd har været en del af en større tricktyvebande, primært fra Brabrand, der har stået bag et stort antal tyverier i hele Danmark.
Det er en 55-årig kurder og irakisk statsborger fra Åbyhøj og en 46-årig kurder og irakisk statsborger fra Aarhus V. 

Den 55-årige blev idømt halvandet års ubetinget fængsel og blev betinget udvist af Danmark. Han blev dømt for i alt 20 tricktyverier i forskellige forretninger, typisk supermarkeder. Den 46-årige blev ligeledes kendt skyldig i 23 tricktyverier, men skal afvente sin egentlige strafudmåling.
De to dømte og deres medgerningsmænd har hver gang brugt nogenlunde samme fremgangsmåde. 

Én afledte en medarbejder på et tidspunkt, hvor der var få medarbejdere på arbejde. Imens stjal de andre gerningsmænd varer fra butikken, typisk tobak og spiritus. Tricktyvene har været på togt i det meste af Danmark. I Østjylland er det blandt andet gået ud over Fakta Q i Risskov og Rema1000 på Jernbanegade i Randers. 

“Bevistemaet i sagen har været, om der er tale om simpelt butikstyveri eller tyveri af særlig grov beskaffenhed. Jeg er meget tilfreds med, at retten i dag slog fast, at de tiltalte er en del af en bande, som begår professionelt og organiseret tyveri af særlig grov karakter. Retten vurderede på baggrund af den 55-åriges personlige forhold, at han skulle have en betinget udvisning med en prøvetid på to år. Jeg vil nu nærlæse dommens præmisser, og derfra vil det være op til statsadvokaten at vurdere, om den skal ankes,” siger anklager Irene Thyssen, Østjyllands Politi. 

Den 55-årige har siddet varetægtsfængslet siden den 10. maj 2017 og sidder fortsat fængslet efter dommen i dag. Flere fra gruppen er fortsat sigtet i sagen. Dommen mod en 55-årige følger efter, at flere andre fra gruppen har modtaget deres dom.  

De mange tricktyverier bliver efterforsket af politiet i Aarhus Vest, der har set videoovervågning igennem fra en række af butikkerne. Her har de på grund af deres gode kendskab til lokalområdet kunnet genkende flere af gerningsmændene, herunder den 55-årige fra Åbyhøj og den 46-årige fra Aarhus V.*

 

Udsendt 30. oktober 2017:

 

42-årig dømt for 23 tricktyverier rundt i Danmark

En 42-årig kurder og irakisk statsborger bosiddende i Brabrand blev i fredags ved Retten i Aarhus dømt for at have begået en række organiserede tricktyverier i hele landet. Den 42-årige blev idømt i alt halvandet års fængsel og betinget udvisning med prøvetid i to år for i alt 23 tricktyverier i forskellige forretninger – typisk supermarkeder. I alt var den 42-årige med til at stjæle for omkring 200.000 kroner. 

Fremgangsmåden var hver gang stort set den samme. Én afledte en medarbejder på et tidspunkt, hvor der var få medarbejdere til stede. Imens stjal de andre spiritus, cigaretter og andre let omsættelige varer. Det gik blandt andet ud over Kiwi i Aarhus, Netto i Beder og Brugsen i Højbjerg – men også flere andre butikker i hele landet. 

“Lokalpolitiet i Aarhus Vest har lavet en flot og grundig efterforskning, hvor forhold fra hele landet er blevet samlet ved Østjyllands Politi. Derfor er jeg naturligvis meget tilfreds med, at retten fandt det bevist, at der er tale om professionelt og organiseret tricktyveri, hvilket også kom til udtryk i straffen,” siger anklager Irene Thyssen. 

Tidligere er flere andre fra samme gruppe, som den 42-årige, blevet dømt for tricktyveri. En række andre sager efterforskes og kan formentlig munde ud i flere hundrede sigtelser. Tricktyverierne bliver efterforsket af politiet i Aarhus Vest, der har set videoovervågning igennem fra en række butikker. Her har de på grund af deres gode lokalkendskab kunne genkende flere mænd, der bor i Brabrand. Således også den 42-årige. 

**
Udsendt 1. juni 2017: 

To mænd dømt for 45 tricktyverier

Retten i Aarhus afsagde i går dom mod to mænd på 28 og 42 år fra Brabrand, der var tiltalt for tilsammen at have begået 45 tricktyverier i butikker over hele landet. Den 42-årige var desuden tiltalt for hæleri ved at være blevet fundet i besiddelse af en række tyvekoster.
De to mænd blev dømt for samtlige forhold. Den 42-årige fik et år og tre måneders fængsel, mens den 28-årige blev vurderet ikke egnet til almindelig fængselsstraf og derfor fik en behandlingsdom. De to mænd, der begge er irakiske statsborgere, blev desuden betinget udvist med en prøvetid på to år efter løsladelse. 

“Jeg er meget tilfreds med, at retten var enig i, at der var tale om tyveri af særlig grov beskaffenhed. Ser man på de enkelte forhold er det banale tyverier, men set i en sammenhæng er der tale om professionelle, organiseret tyverier, hvor de har kørt rundt i hele landet med det ene formål at begå tyverier mod butikker,” siger anklager ved Østjyllands Politi Rosa Pape. 

Den 28-årige modtog dommen, mens den 42-årige udbad sig betænkningstid. De blev begge varetægtsfængslet umiddelbart efter. Sagen mod de to mænd har været efterforsket af politiet i Aarhus Vest, der igennem længere tid har efterforsket en række sager om tricktyveri i butikker over hele landet. De lokale betjente i Aarhus Vest havde et godt kendskab til de to mænd og fik løbende tilsendt videoovervågning fra butikker, der havde været udsat for tricktyveri.  

Ved gennemgang af det omfattende videomateriale lykkedes det betjentene at genkende de to mænd som værende gerningsmænd til en række tricktyverier begået over hele landet – fra Hirtshals til Maribo. Fremgangsmåden er typisk den samme, hvor de i grupper går ind i butikker om aftenen, eller kort før lukketid, hvor der er få medarbejdere på arbejde. Så distraherer en af dem ekspedienten, mens de andre tager varer fra hylderne, typisk cigaretter og spiritus, og forlader butikken uden af betale. 

De to mænd har arbejdet sammen med flere andre, og politiet i Aarhus Vest er fortsat i gang med at efterforske en række lignende sager, der formentlig munder ud i nogle hundrede sigtelser.

Pressekontakt

E-mail: ojyl-presse@politi.dk
Telefon: 22691087

 

Kontakt vagtchefen hverdage efter kl. 15.30 og i weekenderne

Telefon: 8618 2877

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Flere danskere overlever kræft – men vi halter efter nordmænd og svenskere ... læs mere
Sophie Moth skifter til HTH Go Ligaen

Sophie Moth skifter til HTH Go Ligaen

Det blev kun til en sæson i den blå målmandstrøje i Hadsten, i denne omgang for Sophie Moth.  ... læs mere
Villabrand i Hammel

Villabrand i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ny direktør i Favrskov Forsyning A/S

Ny direktør i Favrskov Forsyning A/S

Bestyrelserne for Favrskov Forsyning A/S, Favrskov Spildevand og Favrskov Affald har udpeget Sara Funch som direktør for Favrskov Forsyning A/S, Favrskov Spilde- vand A/S og Favrskov Affald A/S med virkning fra 1. juni 2019 ... læs mere
Kongensbro Rally Grand Prix 2019

Kongensbro Rally Grand Prix 2019

En dag med fart og spænding venter i Kongensbro lørdag den 13.april ... læs mere
ET MOSEFUND...

ET MOSEFUND…

Kurt Villy var på marskandisertogt og gjorde et fund. Tag med Pingvinnyt i Klammosen ... læs mere
Sidste sang i den blå

Sidste sang i den blå

Forårets sidste sangsøndag i højskolesangbogen ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Gluten i glutenfri sej panetter ... læs mere
Få succes med e-handel

Få succes med e-handel

Man må spørge om alt, når Favrskov i anledning af Internet Week Denmark inviterer alle med store ambitioner inden for e-handel til et eksklusivt arrangement i utraditionelle omgivelser i Omega Skatehal i Søften 9. maj fra kl. 8.30-13 ... læs mere
Sct. Georgs Gildet donerer 5.000 kr til KILDEN i Hinnerup

Sct. Georgs Gildet donerer 5.000 kr til KILDEN i Hinnerup

Sct. Georgs Gildet i Hadsten traf på sit Gildeting (generalforsamling) for nylig beslutning om at donere 5.000 kr. til KILDEN, Lions Club Dagmars Kilde´s sorg- og samværsgruppe for børn og unge, der har mistet en forælder ... læs mere
Jeg husker sommeren 2018, gør du?

Jeg husker sommeren 2018, gør du?

Billeder fra mine cykelture på Samsø og Ebeltoft/Mols ... læs mere
Loading...