|

MATHILDE VEDDE, FØDT THOMMESEN

Et gammelt postkort fik Kurt Villy til at se nærmere på Mathilde Vedde fra Hadsten Højskole…

MATHILDE VEDDE, FØDT THOMMESEN

En sommerhistorie af Kurt Villy Svendsen

Dagens tekstmæssigt meget indholdsrige postkort blev skrevet 20.10.1912, men først sendt den 21. af Maren Sørensen, der var tjenestepige hos Anders Jensen Pedersen og fru Mariane på ”Ginneruplund” i Over Hadsten (Skanderborgvej 21.)

Over for modtageren – frøken Johanne Jokumsen, Herskind pr. Skovby – omtaler Maren sig selv som ”Din lille vestjyde” og beklager samtidig, at lykønskningen til fødselsdagen er blevet forsinket.

Just som Maren ville besøge Højskolen og tage kortet med ved samme lejlighed, kom der fremmede, og så blev det ikke til noget. Maren fortæller videre, at hun var på Højskolen i søndags, hvilket var meget morsomt med både oplæsning og leg bagefter.

Desuden har den unge vestjyde været i teatret på Afholdshotellet, og alle pigerne var der også. Fru Vedde havde givet dem billetter, skriver Maren, der samtidig fastslår, at hun som altid har det godt.

Karen Mathilde Vedde, født Thommesen 23.8.1876 i Levring, var højskoleforstander Hans Christen Jensen Veddes højtelskede hustru, og utallige er de vidnesbyrd, der beretter om Fru Veddes godgørenhed og store gæstfrihed overfor højskolens elever. Der fortælles ofte om hendes omsorg i datidens tidsskrifter, og jeg har flere postkort, hvor Fru Vedde omtales i kærlige og altid positive vendinger.

Mathilde Vedde var datter af bygmester Peder Thommesen og Kirsten Bech af Levring, og hendes storebror, tømrer Søren Peder Thorvald Thommesen var far til den senere forstander på ”Den jydske Haandværkerskole” i Hadsten, Jens Peter Thommesen.

Alle på højskolen og hele byen med ramtes af stor sorg, da Mathilde Vedde blev alvorligt syg og afgik ved døden 17.5.1923, kun 46 år gammel. Det var datidens store dræber – tuberkulosen – der fik bugt med Fru Vedde.

Ved hendes kiste, der var dækket af Dannebrog, talte blandt andet Forstander Vedde selv:
”Nylig fejrede vi 25 års jubilæum for vor højskolegerning. De næste 25 år skulle så indledes med dette – at min elskede Mathilde skulle gå først over den store flod. Hun havde et friskt mod og en inderlig tro; hun så i ét eneste blik det lyse og lykkelige i et menneske, og hun levede sit liv efter dette. I de sidste dage vidste vi begge, at det gik nedad. Hun var træt, og hendes livslys var ved at slukkes, men der tændes nyt lys ved dette, og hendes eget lys lever i de unge, som hun i sit arbejde fik lov at øve sin indflydelse på”.

Billedet af Mathilde Vedde er taget af Hadstens kendte fotograf Peder Olsen omk. 1915.

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Loading...