|

Mere frihed og mere tillid vil skabe 5.500 ekstra pædagoger!

Debatindlæg af Simon Buus Olsen, Liberal Alliance

I løbet af den nu overståede valgkamp blev der snakket rigtig meget om minimumsnomeringer.
Det var specielt efter dokumentaren som Tv2 sendte om nogle daginstitutioner der havde store problemer.

Her fik minimumsnomeringer virkelig en stor plads i valgkampen, hvor bl.a. SF krævede disse.
Men jeg synes der manglede noget fakta på området i debatten, for det er jo et utrolig sympatisk forslag, som jo lige umiddelbart er svært at være uenig i.

 – 88 % af forældrene er tilfredse eller meget tilfredse med dagtilbud for børn
I 2012 var tilfredsheden på 82 %. Så der er altså intet der tilsiger at der skulle være et stigende problem heromkring generelt set. Det er jo åbenlyst at der var problemer i Københavns Kommune jf. dokumentaren, men det behøves ikke lede til detailstyring fra Christiansborg.

 – 84 % af borgmestrene i Danmark ønsker ikke minimumsnomeringer
Og hvorfor så ikke det? Fordi det netop er centralisering eller detailstyring.
Man fjerner friheden fra de enkelte kommuner, til selv at styre ens økonomi. Og det er en vigtig ting for kommunerne at have selvstyre over deres økonomi, fordi der netop er forskel på Københavns Kommune og Favrskov Kommune – man kan ikke bare sige at fordi der er et problem i en kommune, så er det nok sådan i alle kommuner.

 – Det kræver 5.000 ekstra pædagoger at indføre minimumsnomeringer
I en tid hvor vi mangler arbejdskraft, er det måske ikke helt optimalt at indføre noget, som vil kræve arbejdskraft i den mængde. Herudover skal pengene jo altså også findes, og de skal findes i det kommunale budget og er måske også årsagen til at borgmestrene er lunkne ved forslaget.

Men lad mig hjælpe bl.a. SF, for jeg har løsningen, som hverken kræver en lov om minimumsnomering eller flere penge som skal tages fra et andet sted.
For det er faktisk sådan at en pædagog i dag kun bruger 51 % af deres tid på og med børnene, mens de bruger 49 % af tiden på møder og dokumentation.
I 70’erne var fordelingen ca. 75 % af tiden på og med børnene og omkring 25 % på møder og dokumentation.

Hvis vi bare kan komme tilbage til det niveau det lå på i år 2000, som var 57 % af tiden på og med børnene og 43 % på møder og dokumentation, så kan vi frigøre hvad der svarer til 5.500 pædagogeri den tid de før brugte på møder og dokumentation.

Så jeg forstår ikke helt hvorfor man vil kræve minimumsnomeringer, når man egentligt bare kan give noget mere frihed og noget mere tillid til vores uddannede pædagoger.
Vi stoler ikke på vores pædagoger går på arbejde for at gøre deres bedste – men med livet som indsats stoler vi på vores kirurger godt kan klare en operation uden detailstyring fra Christiansborg.

Giv dagsinstitutionerne langt større frihed til selv at indrette sig efter forholdene hos dem. For det er jo også sådan at hver enkelt gruppe børn er forskellig fra institution til institution, så det kan vi heller ikke detailstyre og sige at den ene vej altid er den rigtige. Der skal vi stole på det personale vi selv som stat har uddannet, er klart bedst til at vurdere hvordan man håndtere den gruppe børn bedst, så de bliver udviklet og trives bedst i de tidlige år af deres liv.

Stol nu på deres faglighed og deres faglige stolthed. De går ikke på arbejde for at ville vores børn noget ondt, men faktisk fordi de vil vores børn det bedste.
Giver vi dem frihed og tillid, så er minimumsnomeringer slet ikke nødvendige.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten og Omegns Folkeblad bragte d. 30. april 1980 en artikel om Galten Mølle, der havde fået luft under vingerne igen. Artiklen fortæller om møllen og ejernes historie fra den blev bygget i 1878 og om den restaureringen der p.t ... læs mere
Letbanen er blevet en tung klods om benet…

Letbanen er blevet en tung klods om benet…

Økonomien i letbaneprojektet har sejlet lige fra begyndelsen, og prognoserne for fremtiden viser, at det er et håbløst urentabelt projekt ... læs mere
DET GIVNE...

DET GIVNE…

Kurt Villy mindes en tankevækkende klumme af Ole Juul. Om at miste livet - midt i livet. Læs Ole Juul her på PingvinNyt ... læs mere
Indbrud i Søften

Indbrud i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Favrskov Kommune slår dørene op til et alsidigt program i Sindets Uge 7.- 11. oktober 2019. Med blandt andet foredrag, workshops, cafeer og åbent hus sætter kommunen fokus på den mentale sundhed for alle borgere ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...