|

MORTENSEN – HADSTEN MEJERI

Endnu et gammelt postkort fra mejeriet på Østergade fik Kurt Villy til at se lidt nærmere på mejeriets ejer, Kristian Mortensen…

 

Tekst og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

MORTENSEN, HADSTEN MEJERI

Forleden var vi omkring Hadsten Mejeri i 1921 med et postkort udgivet af købmand J. P. Rasmussen, Østergade 53. Hermed endnu et mejerikort, udgivet af bogbinder og papirhandler C. E. Christensen, Østergade 19 – og sendt i 1917. Denne gang har vi fået Hadstens flotte posthus med i billedet.

Hadsten Mejeri opnåede en storhedstid under ledelse af Kristian Mortensen. Mejeriets dårlige omdømme fra de første år forsvandt helt under Mortensens ledelse, men denne var også en erfaren herre indenfor mejeribruget.

Kristian Mortensen blev født den 7. november 1879 i Jebjerg som søn af gårdejer Gudike Mortensen og hustru Ane Marie, født Jacobsen. Den 12. oktober 1905 giftede han sig med Ingrid Angelie, datter af gårdejer Hans Helles og fru Madsine, som var født Pagter.

Den unge Mortensen var elev på Jebjerg Andelsmejeri fra 1896-99, og efter et år på Vithen Andelsmejeri fulgte et højskoleophold i 1901. Herefter på Ladelund Mælkeriskole efterfulgt af stillingen som mejerist i Aalum. Senere fulgte et par kortvarige stillinger ved Damsgaard Mølle og mejeriet i Snedsted, hvorpå Mortensen blev mejeribestyrer på Andelsmejeriet Vissing i 8 år.

Efter yderligere 8 år på ”Brolund” i Lyngaa købte han i 1919 Hadsten Mejeri. Kristian Mortensen hjembragte i sin tid som mejerist tre sølv- og flere bronzemedaljer samt diplomer for smør og ost.

Bestyrelsesposter i Vissing Brugsforening, Sct. Pauls Kirkes menighedsråd, Hadsten Elektricitetsværk og Nr. Galten-Vissing Sogneråd.

Kristian Mortensen døde den 26. december 1944, og tilfældigvis fandt jeg engang på et byttemøde sørgekortet i forbindelse med dødsfaldet.

Den slags kort ser man ikke så ofte, selv om det før i tiden var meget brugt at takke for deltagelsen ved død og begravelse med et brevkort, sendt med såkaldt ”sørgerand”.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

af Gert Jensen, fodboldformand i HSK ... læs mere
Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Rapporten viser, at arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats for at sikre børns trivsel er på rette vej. Resultaterne er også med til at pege på tre nye indsatsområder ... læs mere
De levende billeder

De levende billeder

Den 1. marts bliver Hadsten Bio 80 år. Rejsebiografen i Østergades Hotel blev nu afløst af en rigtig biograf ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Loading...