|

MOSEL – tur

Hadsten Pensionistforening på tur til MOSEL fortalt af Anne-Grethe Gross – se billeder nederst

Hadsten Pensionistforening på tur til MOSEL

MOSEL

I omtalen af Hadsten Pensionistforenings rejse til Mosel 13. til 17. juni 2016 vil et bestemt ord i flere forskellige variationer være nævnt mange gange. Nemlig REGN.

Det var forsvindende lidt, vi så til solen eller blå himmel, mens vi var På tur.

Vi startede mandag 13. kl. 06 præcis fra Evald Tangs Alle med De grå busser og Christian som chauffør og Lisbeth som guide. P.gr.af køre- hviletidsbestemmelserne blev Chr. skiftet ud, (inden vi kom til den dansktyske

grænse,) med Lars som skulle med os hele vejen på vores bustur.

Hver gang vi gjorde et stop, enten toilet- eller restaurantbesøg, regnede det med “skomagerdrenge”.

Vi løb ind i nogle køer, og havde frygtet tunnelen under Kielerkanalen, men det var ikke så slemt i år.

Alligevel var der lange køer, der sinkede os ned gennem Tyskland. Køreturen varede jo så i sagens natur længere tid, for Lars måtte holde sine pauser, og somme tider %-1time inden planlagt, og det forsinkede yderligere.

Lisbeth prøvede at fortælle lidt om de forskellige stater, men det blev ikke til så meget, fordi vi nu opdagede, at det regnede inde i bussen. Flere blev sirnpelthen drivvåde. Det var også begrænset, hvad vi kunne se af landskabet grundet det mørke vejr og regnen, – dog kunne vi se landskabet forandrede sig.

Masser af træer langs vejene og bjerge der tårnede sig op og kunne ses, når viskerne skubbede til regnen på ruderne.

Man fik kontaktet vort hotel Fuhrmann (ca. 8 km udenfor Cochem,) og fortalt at vi blev forsinket. Vi var fremme kl. 20,30 og rigtig godt sultne. Fik vore værelser, noget at spise og så i seng godt trætte efter en lang dag. Flere af os havde jo været oppe et sted mellem kl. 4 og 5.

Hotellet ligger lige op ad floden med Eifelbjergene bag og på den modsatte flodbred Hunsri.ickbjergene. Og der er masser af vinmarker op ad de stejle bjergsider. Der er også en livlig trafik på floden med lange transportflodfartøjer og turistbåde.

Jeg havde bestilt enkeltværelse. Det fik jeg da også, for der kunne ikke være mere end en seng. Et lille rundt bord ca. 40 cm i diameter og en stol, som jeg måtte flytte, hvis og når jeg skulle bruge bad eller toilet Mit gæt er: højst  8 m2. Nå skidt, jeg sov rimeligt, selv om sengen var kortere end den, jeg plejer at sove hjemme. Mit vindue vendte ud mod et andet vindue 1 m overfor, og et vindue til venstre, så jeg var lukket inde i en krog.

2. dag.

Morgenmaden kunne vi få fra kl. 7,30, og da vi ikke skulle køre til Cochen før kl. 10 havde vi god tid øjeblikket var der tørvejr, men med skyer der så truende ud. Meningen var, at vi skulle spise frokost i byen og gå til anløbsbroen, hvor vi skulle sejle på Mosel. Men på grund af vejret fik de af os, der havde lyst, tilbudt at komme tilbage til hotellet efter nogen tid, inden vi skulle sejle. Det viste sig da også, efter vi havde spist frokost, og inden vi skulle med bussen, styrtede regnen igen ned.

Vi skulle sejle med en turistbåd “Moselprinsessen” kl. 15 fra Cochen, så vi måtte tilbage igen – i regnvejr.

Det var da en skøn sejltur, men tørt var det ikke. Vi skulle gennem en af sluserne, der regulerer vandstanden i floden, – det var da en oplevelse lkke at vi mærkede meget til, at vi blev hævet ca.6 rn., men alene det, at vi så og oplevede, hvordan det foregår mange gange hver dag.

Middag kl. 18,30.på hotellet.

3.dag

Denne dag skulle vi til Trier, den ældste by i Tyskland. Der er mange mindesmærker i byen, men regnen gjorde, at vi ikke havde så megen lyst til at trave rundt. Vi gik dog forbi “Porta Nigra”, (Den sorte port) og jeg og nogle andre, jeg fulgtes med, var inde at se Konstantins Basiliska. Den er imponerende med sine 2,70 m. mure forneden og 3,20 m for oven, – ja, det er rigtigt, efter hvad damen i kirken fortalte  er den tykkest øverst.

Den var blevet bombet under krigen, og billederne hun viste os, fortelte deres adelige  historie.

Derefter vandrede vi, – stadig ikke rigtigt tørvejr, – hen til den gamle, flotte gotiske domkirke. Den er egentlig bygget sammen med Liebfraukirche med en korsgang.

Domkirken indeholder eftersigende Jesu Iigklæder. De kan dog ikke beses, da de ligger gemt i en lufttæt boks, og derfor kan det heller ikke bekræftes. Nå, men kirken er utrolig smukt og rigt dekoreret. Der er gravkamre, krypter og flere altre.

Jeg kunne sagtens have brugt flere timer, da jeg er meget interesseret i kirker i det hele taget, men vi havde en deadline, og når man følges rned andre, er rnan ikke enerådende.

Tilbage på hotellet, hvor vi spiste kl. 18,30, var det klaret lidt op, så vi var et par stykker, der gik op ad de stejle gader og op til den lokale kirke. Den var nu lukket, men vi var da inde på kirkegården og se den. Den er karakteristisk med grave fra før 2001 på den ene side af kirken og på den anden side er der nyere grave.

Gravstenene er flot dekorerede, mange med indbyggede huller med glas foran til lys og kerter. Flere af gravene var dækket med marmorplader eller lignende. Dvs. der er ingen jord, der skal rives eller luges. Jeg ved ikke om det er specielt for katolicisrnen i Tyskland, jeg her i hvert ikke set det på katolske kirkegårde andre steder i verden.

4. dag

I dag regnede det ikke fra morgenstunden. Vores traktorvogne, hvori vi skulle transporteres op i bjergene, var overdækket og med plastic. så vi kunne se lidt gennem siderne, (selv om vi sad klernt og sad med ryggen til.) Vi var temmelig højt oppe på de hårnåle-snoede veje og havde en fantastisk udsigt ud over landskabet.

Vi var inde ved vinbonden, hvor der var vinsmagning. Der blev skænket 5-6 halve glas vin til os, så der var nogle, der kunne få en “lille bimmelim” på, hvis lysten var der. Så fik vi forklaret om de forskellige vine, desværre på tysk. Lisbeth skulle oversætte, men vi, der sad lidt længere væk, kunne ikke høre, fordi generatoren lavede støj. Vi gjorde oprnærksom på vort problem, men det hjalp ikke, – vi kunne jo ikke le de rigtige steder, (Følte vi blev ignoreret.)

Og derefter frokost bestående af et stykke steg, kold kartoffelsalat og sovs, Og så kunne man bestille vin, til levering i bussen om aftenen, inden vi blev kørt ned til hotellet igen.

Om eftermiddagen blev vi kørt langs Moselfloden  til en lille by ved navn Bernkastel-Kues. Det er en by med smalle gader og bindingsværkshuse og en masse butikker. Der var mange, der fik noget nyt til garderoben.

På vejen kørte vi gennem flere byer, som er kendte på grund af deres specielle vin. F. eks. Zell som er kendt for deres “schwartze katze” (sorte kat)

kendt for deres Kråver nacht arsch (bar numse).

 

Og tænk da vi gik mod vores mødested med bussen, begyndte det at regne igen. Vi havde dog set lidt blå himmel mellem skyerne.

Da vi kom tilbage til vort hotel, så vi på vejen ovre på den modsatte side af floden, flere redningskøretøjer og folk som gik frem og tilbage og så melder sig spørgsmålet: Hvad er der dog sket?

Ja,     Hvad var der sket? Var det en af vinbønderne der var faldet ned fra de stejle marker? Vi havde snakket om, at det var meget stejlt at gå der og arbejde, der er jo absolut ingen maskiner, der vil kunne køre der.

Jo,  Der var sket det, at mens vi havde været væk havde der været skybrud og jordskred og en stor sten var faldet ned på vejen. vi fik aldrig at vide, om den havde ramt nogen eller noget.

5. dag

Hjemrejse. Vi kunne ikke få morgenmad før end kl. 7, så alt blev pakket og gjort færdig til kl. 8 hvor bussen skulle køre.

Vi fik da også et par byger eller hvad det var, – vi kørte jo videre, så jeg ved ikke om det var mere end byger.

Men jo nærmere vi kom Danmark desto mindre regn.

Vi havde regelmæssige stop og kom ind i køer flere gange. Hvorfor vides ikke, men et sted kunne vi se en transport med nye biler, der var brændt.

Vi spiste  frokost i Holdorf, som “De grå busser spenderede, – forsinket for klokken var ca.14, da vi ankom.

Vi havde måttet ringe og sige at vi var forsinket Og fordi Lars ikke måtte køre rnere, havde haft et stop ca. 50 -60 km inden. Det var da også rart, at de havde smurt maden og sat den på bordene, så det var lige til at gå til. Alligevel var der stadig langt endnu til dagens rejsemål. Vi skulle ind til Otto Duborg og skifte chauffør, men igen blev vi forsinket af køre-hviletidsbestemmelserne. Så Lars kørte ind et sted, hvor vi kunne få lidt aftensmad imens. Det var fint at han kunne få det passet ind.

Vi var ved O. Duborg kl.ca. 21, og fik Lars afløst fordi han nu havde kørt i 11 timer. Og han skal have stor ros for meget fin kørsel. Så nu fik vi Peter til at køre os resten af vejen hjem. Vi var i Hadsten kl. 00. ca. 16 timer efter at vi forlod hotel Fuhrmann. Det var en lang dag og selvfølgelig var vi godt trætte.

En god tur, – men efter min mening er det for langt at køre på en dag, det havde været rart med en overnatning – vi er jo ikke 25 år mere.

Og så forstår jeg ikke, at turisthoteller ikke har brochurer med flere sprog og/eller personale der taler flere sprog end deres eget.

 

Anna-Grethe Gross

Jeg gør opmærksom på, at det er skrevet, som jeg har oplevet og set det.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Gærvækst i økologisk skyr ... læs mere
Frokostjazz i Café Sløjfen

Frokostjazz i Café Sløjfen

Lørdag d. 26. maj kl. 12 er der frokostjazz med ét af de mest kendte og rutinerede orkestre i Danmark, nemlig The Spirit of New Orleans ... læs mere
MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...