|

MYSTERIET OM MARIE

Endnu en bog om Højbjerg-mordet er udgivet. Rudi Daugsch har læst den
og er begejstret. Læs anmeldelsen her…

MYSTERIET OM MARIE

Boganmeldelse af Rudi Daugsch

I forbindelse med 50 års jubilæet for Højbjerg Mordet var der varslet om udgivelsen af to bøger om dette gådefulde mord, der fandt sted den 10. november 1967. Et anmeldereksemplar af den ene bog befinder sig på mit bord. Det er en dokumentarisk roman om sagen. Bogen består af 298 sider, der blev læst næsten i et hug.

                                Arkitekt Knud Simonsen

”Mysteriet Om Marie” på forlaget Hovedland. Det er forfatteren og arkitekten Knud Simonsen som sammen med den pensionerede advokat og lektor Jens Erik Mehlsen har skrevet bogen.

                         Lektor Jens Erik Mehlsen

Begivenhederne tager deres udgangspunkt i begyndelsen af 1950erne. Marie Rode Jørgensen lever i sit ægteskab med malersvenden Leif Jørgensen. Oscar Marius Lock-Hansen lever i et ægteskab med sin ungdomskæreste Vera.

Ganske spændende er det, hvordan Marie og Oscar pludselig er ægtefolk. Oscar, der til 1965 var medejer af ingeniørfirmaet Søren Jensen og Oscar Lock-Hansen, har ansat Marie på kontoret i Fiskergade i Århus. Bogen igennem oplyses læseren om begivenheder, der sker i samfundet, samtidig med udviklingen i den egentlige handling.

Der er mange faktuelle oplysninger i bogen. Officielt er der aldrig fundet et motiv til mordet. Derfor er det lidt af et puslespil, når begivenhederne skal gå op i en højere enhed. En detalje som Maries duplikeringsfirma ”Rolock” der allerede blev oprettet i lokalerne i Fiskergade kort efter brylluppet på Ebeltoft Rådhus i 1953. Firmaet oprettes ikke senere. Det ændrer ikke på historien, det er kun en detalje. Da Marie og Oscar flytter til huset på Rosenvangs Allè og senere til et hus på Fredensvang Runddel, flyttes ”Rolock” fra Fiskergade og hjem. Det oprettes ikke først da. Samtidig opgiver Marie sekretær jobbet i sin mands firma og bliver hjemmegående med sit eget firma.

Offeret, Marie Lock-Hansen, en smuk og indtagende kvinde

Fakta er det også, at en dreng Clement har nogle oplevelser omkring en person, der observerer Maries adfærd, da hun rimelig kort tid før sin død går tur med sin hund Mads i skoven. Denne person møder Clement igen ved to lejligheder efter Maries død. I bogen er der en elsker ”Martin Lundgaard”. Er det ham, som Clement har mødt?

Så er der to mænd i bogen, som har en fælles skæbne. Begges fædre var aktive i modstandsbevægelsen i Århus. De blev i 1944 sendt i koncentrationslejr i Tyskland, hvorfra de aldrig kom hjem igen. Det havde katastrofale følger for deres familier. Den ene har en svoger, hvis yngste bror er udlært murer, og som læser til bygningsingeniør på Århus Teknikum. En lærer Oscar Lock-Hansen har en kone, som ligner Grethe Bartram. De to mænd i bogen stræber Marie Lock-Hansen efter livet, men kommer for sent! Hun var stikkeren, som bragte deres familie i ulykke.

Grethe Bartram har og havde en stor familie. Selv i centrum af Hadsten har hun en fætter. Da hun i 1956 blev løsladt, flyttede hun til Sverige og bosatte sig under et tilgiftet navn. Flere journalister opsøgte Grethe Bartram i Sverige og berettede om hende i den danske presse.

Den 12. december 1944 blev Grethe Bartram forsøgt likvideret af den danske modstandsbevægelse med et nakkeskud, men overlevede. Så det er ikke uden grund hun og samleveren bliver nervøse, da Erik Haaest i 1976 i en svensk udlejningsbil sammen med sin fotograf holder på Grethe Bartrams gårdsplads et sted i Sverige. Det viser sig, at familien i Danmark også har slået hånden af hende. Hun var uønsket til sin egen mors begravelse. Siden 1968 havde hun ikke haft kontakt med sin familie. De breve, hun inden da havde modtaget, havde samleverens adresse på kuverten. Det var Højbjerg Mordet, der udløste konflikten med familien, som ganske enkelt var blevet skræmt af forvekslingsteorien med Marie Lock-Hansen.

Grethe Bartram, Modstandsbevægelsens mareridt 

Om nogen mennesker så vil gå til yderligheder over for en person, som de kun har identificeret på grundlag af noget billedmateriale, og som vitterligt ikke er den rette person, det er det op til læseren at besvare.

Bogen er skrevet i romanform, hvor nogle personer og steder er virkelige. For at komme så tæt på begivenhederne som muligt er andre personer og steder fiktive. De fiktive personer og steder er beskrevet så godt, så læsere med kendskab til sagen kan få styr på tingene, og den rette sammenhæng står klart. Det gør bogen – efter min mening – til den bedste, der er skrevet om sagen.

Valget af skriveformen kan også animere læsere med kendskab til sagen til at få lyst til at kommentere bogen. Fra den 10. november åbner Jens Erik Mehlsen sin hjemmeside om Højbjerg Mordet: https://marieogoscar.wordpress.com

Derudover vil forfatterne onsdag den 15. november 2017 klokken 19 holde foredrag om sagen på Kolind Bibliotek, entre 50 kr.

På mordagen den 10. november vil forfatterne være at møde hos Bog & Ide, Svend A. Larsens Boghandel, Sdr. Allé 4, 8000 Aarhus C. fra klokken 15-17.

Ellers kan bogen bestilles hos Bogormen i Hadsten.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 394.

Ugens naturbilleder nr. 394.

Nu er det december, og julelysene tændes og giver lidt lys i mørket. Men de har svært ved at hamle op med en smuk vintersolopgang ... læs mere
ADVENTSKRANSEN

ADVENTSKRANSEN

6. december ser vi nærmere på en tradition, der - lige som juletræet - er indført fra Tyskland. I 1946 kom adventskransen på julemærke ... læs mere
Har Banedanmark en skjult dagorden?

Har Banedanmark en skjult dagorden?

Af Anders G. Christensen (V). Folketingskandidat i Favrskovkredsen og Byrådsmedlem i Favrskov Kommune ... læs mere
Nu kan du søge om at blive domsmand

Nu kan du søge om at blive domsmand

Du skal sende ansøgning frem inden den 17. februar 2019 ... læs mere
Indbrud i Granslev

Indbrud i Granslev

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre er blevet ny formand for selskabet bag SUNDHEDSHUSET HADSTEN A/S ... læs mere
Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Mandag inviterede Hadstens to voksenkor, Hadsten Sangforening og Hadsten blandede Kor,til en velbesøgt julekoncert ... læs mere
Loading...