|

MYSTERIET OM MARIE

Endnu en bog om Højbjerg-mordet er udgivet. Rudi Daugsch har læst den
og er begejstret. Læs anmeldelsen her…

MYSTERIET OM MARIE

Boganmeldelse af Rudi Daugsch

I forbindelse med 50 års jubilæet for Højbjerg Mordet var der varslet om udgivelsen af to bøger om dette gådefulde mord, der fandt sted den 10. november 1967. Et anmeldereksemplar af den ene bog befinder sig på mit bord. Det er en dokumentarisk roman om sagen. Bogen består af 298 sider, der blev læst næsten i et hug.

                                Arkitekt Knud Simonsen

”Mysteriet Om Marie” på forlaget Hovedland. Det er forfatteren og arkitekten Knud Simonsen som sammen med den pensionerede advokat og lektor Jens Erik Mehlsen har skrevet bogen.

                         Lektor Jens Erik Mehlsen

Begivenhederne tager deres udgangspunkt i begyndelsen af 1950erne. Marie Rode Jørgensen lever i sit ægteskab med malersvenden Leif Jørgensen. Oscar Marius Lock-Hansen lever i et ægteskab med sin ungdomskæreste Vera.

Ganske spændende er det, hvordan Marie og Oscar pludselig er ægtefolk. Oscar, der til 1965 var medejer af ingeniørfirmaet Søren Jensen og Oscar Lock-Hansen, har ansat Marie på kontoret i Fiskergade i Århus. Bogen igennem oplyses læseren om begivenheder, der sker i samfundet, samtidig med udviklingen i den egentlige handling.

Der er mange faktuelle oplysninger i bogen. Officielt er der aldrig fundet et motiv til mordet. Derfor er det lidt af et puslespil, når begivenhederne skal gå op i en højere enhed. En detalje som Maries duplikeringsfirma ”Rolock” der allerede blev oprettet i lokalerne i Fiskergade kort efter brylluppet på Ebeltoft Rådhus i 1953. Firmaet oprettes ikke senere. Det ændrer ikke på historien, det er kun en detalje. Da Marie og Oscar flytter til huset på Rosenvangs Allè og senere til et hus på Fredensvang Runddel, flyttes ”Rolock” fra Fiskergade og hjem. Det oprettes ikke først da. Samtidig opgiver Marie sekretær jobbet i sin mands firma og bliver hjemmegående med sit eget firma.

Offeret, Marie Lock-Hansen, en smuk og indtagende kvinde

Fakta er det også, at en dreng Clement har nogle oplevelser omkring en person, der observerer Maries adfærd, da hun rimelig kort tid før sin død går tur med sin hund Mads i skoven. Denne person møder Clement igen ved to lejligheder efter Maries død. I bogen er der en elsker ”Martin Lundgaard”. Er det ham, som Clement har mødt?

Så er der to mænd i bogen, som har en fælles skæbne. Begges fædre var aktive i modstandsbevægelsen i Århus. De blev i 1944 sendt i koncentrationslejr i Tyskland, hvorfra de aldrig kom hjem igen. Det havde katastrofale følger for deres familier. Den ene har en svoger, hvis yngste bror er udlært murer, og som læser til bygningsingeniør på Århus Teknikum. En lærer Oscar Lock-Hansen har en kone, som ligner Grethe Bartram. De to mænd i bogen stræber Marie Lock-Hansen efter livet, men kommer for sent! Hun var stikkeren, som bragte deres familie i ulykke.

Grethe Bartram har og havde en stor familie. Selv i centrum af Hadsten har hun en fætter. Da hun i 1956 blev løsladt, flyttede hun til Sverige og bosatte sig under et tilgiftet navn. Flere journalister opsøgte Grethe Bartram i Sverige og berettede om hende i den danske presse.

Den 12. december 1944 blev Grethe Bartram forsøgt likvideret af den danske modstandsbevægelse med et nakkeskud, men overlevede. Så det er ikke uden grund hun og samleveren bliver nervøse, da Erik Haaest i 1976 i en svensk udlejningsbil sammen med sin fotograf holder på Grethe Bartrams gårdsplads et sted i Sverige. Det viser sig, at familien i Danmark også har slået hånden af hende. Hun var uønsket til sin egen mors begravelse. Siden 1968 havde hun ikke haft kontakt med sin familie. De breve, hun inden da havde modtaget, havde samleverens adresse på kuverten. Det var Højbjerg Mordet, der udløste konflikten med familien, som ganske enkelt var blevet skræmt af forvekslingsteorien med Marie Lock-Hansen.

Grethe Bartram, Modstandsbevægelsens mareridt 

Om nogen mennesker så vil gå til yderligheder over for en person, som de kun har identificeret på grundlag af noget billedmateriale, og som vitterligt ikke er den rette person, det er det op til læseren at besvare.

Bogen er skrevet i romanform, hvor nogle personer og steder er virkelige. For at komme så tæt på begivenhederne som muligt er andre personer og steder fiktive. De fiktive personer og steder er beskrevet så godt, så læsere med kendskab til sagen kan få styr på tingene, og den rette sammenhæng står klart. Det gør bogen – efter min mening – til den bedste, der er skrevet om sagen.

Valget af skriveformen kan også animere læsere med kendskab til sagen til at få lyst til at kommentere bogen. Fra den 10. november åbner Jens Erik Mehlsen sin hjemmeside om Højbjerg Mordet: https://marieogoscar.wordpress.com

Derudover vil forfatterne onsdag den 15. november 2017 klokken 19 holde foredrag om sagen på Kolind Bibliotek, entre 50 kr.

På mordagen den 10. november vil forfatterne være at møde hos Bog & Ide, Svend A. Larsens Boghandel, Sdr. Allé 4, 8000 Aarhus C. fra klokken 15-17.

Ellers kan bogen bestilles hos Bogormen i Hadsten.

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Risiko for biller i økologisk brune fuldkornsris ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

LMO ansætter ny salgs- og marketingchef ... læs mere
Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Af Erling Kvist Andersen, Fredensgade 11B, Hinnerup, Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, og Isabell Friis Madsen, Hjaltesvej 31, Hadsten, Formand for Børne- og skoleudvalget ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Flødeis uden allergenmærkning for æg ... læs mere
Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kan du se det for dig? 2. Pinsedag – Forår – Fridag - Sol over Aarhus ... Kronprinsen er i byen og vi fejrer hans 50 års fødselsdag ... læs mere
BØGER ER DA DET BEDSTE

BØGER ER DA DET BEDSTE

Så har man snart læst nok om skumle byrådskandidater. Nu rask i boghandlen efter lødigt læsestof ... læs mere
Nye træer plantet

Nye træer plantet

Det er ikke længe siden, at man fældede en masse gamle træer på Neder Hadstenvej. Der er nu sat nye op og Hadsten er blevet lidt grønnere igen ... læs mere
Jul-jul-jul

Jul-jul-jul

Af Herluf Nydam Jensen, formand for Hadsten Lokalarkiv ... læs mere
Flere PLANTER i plakatskoven

Flere PLANTER i plakatskoven

Pingvinnyts fotograf Jørgen Amorsen har været en runde i dag kl.12 hvor det blev lovligt at plante plakater - Her tilfældigt udvalg ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen

Færdselsuheld på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Formålet med mødet er, at Venstres spidskandidater til byråds- og regionsrådsvalg bliver helt opdateret på status for specialhospitalet ... læs mere
Sat på SPIDSEN

Sat på SPIDSEN

Her i Favrskov kan en stemme på de konservative ende med at blive til et mandat til Nye Borgerlige… ... læs mere
Loading...