|

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde.
Ja tak Mere af det.
Læs Ole Juuls klumme…

NABOHJÆLP

Af Ole Juul

Der er kø ved disken, og det summer af snak om vejr og vind. Da det bliver hans tur, stiller han de seks Tuborg på disken, bestiller 6 smurte ”håndværkere” og 20 Cecil.

Rundstykkerne er allerede klar, pigerne ved, at lørdag morgen er der godt salg i dem, så det er en hurtig ekspedition. Han betaler, nå jo, en lynlotto til om aftenen skal også med. Den får han med et smil, og med et par morgenfriske bemærkninger til pigen ved kasseapparatet tager han sine varer og går. Jeg nikker til ham da han går forbi, vender mig og kaster et blik ud på pladsen.

I grunden behøvede jeg det ikke, for jeg ved, hvad jeg vil få at se. Og ganske rigtigt. Lige uden for ”tanken” holder bilen. Indenfor sidder to andre, også i arbejdstøj og bag bilen, traileren – eller hvad vi her i Jylland kalder hængeren – med en blandemaskine, en sæk cement og nogle brædder. Han sætter øllerne ind på bagsædet, smider rundstykkerne ind til ham foran og begynder at tanke benzin, mens han småsludrer med ham ved den anden tank, klædt som ham.

Det er lørdag morgen, klokken er lige godt 7, og trailerfolket er på vejene. Nu skal der ske noget, og fremme i sommerhusområdet, en god halv times kørsel herfra, venter dagens arbejde. Der skal støbes en sokkel til en ny tilbygning, der skal lægges ny terrasse eller der er et par vinduer, der skal skiftes. ”Gør-det-selv-mændene” er i gang, og der lyder overalt fra husene langs de små grusveje en egen gammelkendt melodi fra save, sømpistoler, cementblandere og hvad man nu ellers har gang i.

Slagteren har for længst bestilt arbejdet, selv kan han ikke være der, han har sin forretning at passe, men der venter jo en rund fødselsdag længere henne på måneden, og et par gode oksestege er et godt bytte for naboens veludførte arbejde. Jo, der byttes hen over sommeren, og det er ikke i penge, men i naturalier og arbejde.

Længere op ad formiddagen dukker vi andre op, der er jo altid noget, der skal ordnes og kigges til, inden vi ”flytter ind”. Efter et par timer, hvor vi får bugt med de værste muldskud, er det tid til pause, til madpakken, en øl i skyggen og lidt mandehørm og godmodigt drilleri om de andres arbejde. Der er ikke så få verdensmestre samlet her, og hvis man ellers hører godt efter, så falder der altid et par praktiske fif af. Efter en stund afbrydes snakken af naboens højtryksrenser, hans tag trænger virkelig til en kærlig omgang, og så er det i gang igen.

Sidst på eftermiddagen brydes der op, traileren pakkes, og nu går det hjemad, alle veltilpasse over, hvad de fik nået den dag. Det var ikke så lidt, og de skal nok blive færdige til aftalt tid. Derhjemme venter mutter med lørdagskyllingen og rødvinen. Det har været en rigtig god dag, og næste lørdag er de på farten igen.

Fusk, ”sort arbejde”, hvisler onde tunger, og skattefar har altid haft et godt øje til udfoldelserne, men det er sjældent det lykkes at knalde nogen. Heldigvis, for det her drejer sig ikke om at unddrage nogen noget, men om en vennetjeneste, som er en anden tjeneste værd.

Det handler om en livsform og en arbejdsproces, som man har kendt herhjemme altid, og som på sin egen måde, med sine indbyggede aftaler og uskrevne love, yder sit bidrag til det ”gode liv” blandt naboer og andet godtfolk.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Loading...