|

Nu bliver luften renere i Danmarks store byer

Folketinget har netop vedtaget skærpede miljøkrav til lastbiler, busser og varebiler i større byer.

 

 

Fra næste sommer kommer der færre gamle forurenende dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler i gadebilledet i Danmarks større byer. 

I dag vedtog et bredt flertal i Folketinget en lov om skærpede miljøzoner, som betyder, at ældre lastbiler, busser og varebiler ikke har adgang til København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg, med mindre de har monteret et partikelfilter. Byerne bestemmer selv, om de vil indføre de skærpede miljøzoner. 

Miljøzoner er en del af regeringens klima- og luftudspil og forventes at reducere den samlede udledning af sodpartikler fra trafikken i de store byer med op til en fjerdedel.

– Vi vil ikke have forurenende lastbiler ind i vores store byer, og derfor er det dejligt, at Folketinget har vedtaget, at vi skal have opdateret vores miljøzoner efter 10 år med stilstand. Jeg er glad for, at vi nu kan tage endnu et vigtigt skridt på vejen for at få nedbragt luftforureningen, så borgerne trygt kan leve og bo i vores store byer siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Strammer håndhævelse

Regeringen vil samtidig stramme håndhævelsen af miljøzonerne, så det bliver sværere at snyde med reglerne. Det sker ved at indføre en digital kontrol baseret på digital aflæsning af nummerplader. Det betyder samtidig, at erhvervslivet slipper for bøvlet med de fysiske miljøzonemærker. De nærmere regler for den digitale kontrol fremsættes i et nyt lovforslag i næste folketingssamling.

– Vi har også indført en forhøjet skrotpræmie på 5.000 kroner til de ældste dieselbiler, og det har over 10.000 bilejere allerede benyttet sig af. Ligesom flere end 5.000 husstande har  nedlagt eller udskiftet deres gamle brændeovn mod en skrotningspræmie. Alle tre initiativer er med til at skabe renere luft til danskerne, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Fakta:
Stramningen af miljøzonerne for dieselkøretøjer falder i tre trin: 

 • Fra 1. juli 2020
  • Busser og lastbiler skal være registreret den 1. oktober 2009 eller være nyere.
  • Varebiler skal være registreret den 1. januar 2007 eller være nyere.
 • Fra 1. juli 2022
  • Busser og lastbiler skal være registreret den 1. januar 2014 eller være nyere
  • Varebiler skal være registreret den 1. januar 2012 eller være nyere.
 • Fra 1. juli 2025
  • Varebiler skal være registreret den 1. september 2016 eller være nyere.
 • Køretøjer, der ikke lever op til datokravene, kan på linje med de gældende regler få adgang til miljøzoner, hvis de har monteret et partikelfilter. Varebiler med partikelfilter vil samtidig undgå den årlige partikelfilterafgift. 
 • Vejtransporten er kilde til ca. 30 procent af de samlede NOx -udledninger og ti procent af partikeludledningen i Danmark. I stærkt trafikerede gader i myldretiden er andelen endnu højere.
 • Skærpelse af miljøzonekravene til de tunge køretøjer og varebiler forventes at reducere den samlede partikelforurening fra bilernes udstødning med 25 procent og reducere NOx-udledningen fra udstødningen med fem procent. 
 • Lovforslaget forventes at give erhvervet omkostninger til udskiftning af køretøjer og eftermontering af partikelfiltre i størrelsesordenen 160 mio. kroner frem mod 2021.

Yderligere oplysninger:
Pressesekretær Rune Gleerup, Miljø- og Fødevareministeriet, tlf.: 9133 4766, rugle@mfvm.dk

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplysert ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Loading...