|

Ny behandling testes på patienter med modermærkekræft

Kræften skrumper, og overlevelsen øges markant.

 

Ny behandling testes på patienter med modermærkekræft

04-02-2016

En kombination af to forskellige behandlinger med immunterapi har vist så gode resultater i mus, at den nu testes på patienter med fremskreden modermærkekræft. Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen, der kan få betydning, ikke blot for patienter med modermærkekræft, men for alle kræftpatienter.

- Vi har fundet et enzym i og omkring kræftsvulsten, der har mange uheldige virkninger. Når vi hæmmer det, ser det ud til at kræften både skrumper og stopper med at vokse, siger Rikke Holmgaard. FOTO: MSKCC Rikke Holmgaard

– Vi har fundet et enzym i og omkring kræftsvulsten, der har mange uheldige virkninger. Når vi hæmmer det, ser det ud til at kræften både skrumper og stopper med at vokse, siger Rikke Holmgaard. FOTO: MSKCC

Forskere har fundet ud af, at hvis de blokerer et enzym, der kaldes IDO, kan det være en effektiv måde at aktivere kroppens immunsystem til at bekæmpe kræft. Særligt i kombination med eksisterende behandling med immunterapi ser resultaterne meget lovende ud. 

Det fortæller Rikke Holmgaard, der står bag forskningen. De seneste godt fire år har Rikke Holmgaard, med støtte fra Kræftens Bekæmpelse, forsket på det anerkendte kræfthospital Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York. Memorial Sloan Kettering er verdens største og ældste private kræfthospital og tilhører den absolutte elite inden for kræftbehandling og -forskning.

– Vi har undersøgt forskellige kræftsvulster og deres omgivelser, og her har vi set, at der ofte er et højt niveau af enzymet IDO i og omkring svulsten, forklarer Rikke Holmgaard og fortsætter:

– IDO har flere uheldige virkninger. Blandt andet hæmmer det de såkaldte dræberceller i immunsystemet, T-cellerne, der ellers kan slå kræftcellerne ihjel. Samtidig aktiverer IDO de celler, der tillader kræften at undslippe immunsystemet, hvilket betyder at kræften kan vokse. Og sidst men ikke mindst, så aktiverer IDO nogle celler, der blevet associeret med kræftens evne til at blive resistent over for behandling. Så hvis vi kan få ram på IDO, kan vi slå mange fluer med ét smæk, fortæller hun.

Overlevelsen forbedres markant

Der er tale om immunterapi, hvor man styrker immunforsvaret, så kroppen selv kan bekæmpe kræftcellerne. Et godt eksempel på en behandling med immunterapi er medicinen ipilimumab, der har ført til en markant bedre overlevelse for patienter med udbredt modermærkekræft. 

Men selvom immunterapi er blevet udråbt til det helt store gennembrud inden for kræftbehandling, virker det ikke på alle, og derfor forskes der fortsat i at gøre behandlingerne endnu bedre. Og her har Rikke Holmgaard og hendes kolleger gjort en væsentlig opdagelse. 

– Vi har undersøgt, om vi kan forbedre overlevelsen ved modermærkekræft og brystkræft ved at kombinere ipilimumab med en anden medicin, der hæmmer IDO – og det ser meget lovende ud. I forsøg med mus har vi påvist, at kræften holder op med at vokse, og svulsten bliver samtidig markant mindre, fortæller Rikke Holmgaard. 

Patienter i USA tester kombinationsbehandlingen

Behandlingen testes lige nu på patienter med fremskreden modermærkekræft på Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Hvis resultaterne er overbevisende, vil behandlingen hurtigt kunne komme de danske patienter til gode. Det vurderer lægefaglig redaktør i Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen: 

– Danmark er et af de lande, der er hurtigst til at tage nye behandlinger i brug, og den medicin, der kan hæmme IDO er allerede på markedet, så det vil være meget enkelt at indføre, siger Jens Oluf Bruun Pedersen. 

Behandlingen kan bruges på alle former for kræft

Den høje koncentration af IDO kan forekomme i alle kræftsvulster, og derfor kan den nye opdagelse få indflydelse på den fremtidige behandling af alle former for kræft, fortæller Rikke Holmgaard. 

– Det er en anden måde at bekæmpe kræft på, fordi man ser på, hvorfor kroppen er mislykkedes med at bekæmpe kræften, og så hjælper den på rette vej igen. Vores resultater viser, hvor vigtigt det er at undersøge, hvilke specifikke celler der findes i og omkring svulsten og ikke kun, hvilken form for kræft, den enkelte har, og så derudfra bestemme behandlingen, siger Rikke Holmgaard. 

Læs portræt af Rikke Holmgaard

Immunterapi

Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Loading...