|

Ny bog bog om Overdrevet – og andre bofællesskaber

Bofællesskabet Overdrevet i Hinnerup har netop holdt 40-års jubilæum. Egentlig er der tale om et 41 års jubilæum, men coronaen udsatte fejringen.

 

I anledning af jubilæet har Peder Meyhoff, der selv bor i Overdrevet, udsendt en personlig præget beretning om livet i Overdrevet og af omgivelsernes syn på bofællesskaber. Det er blevet til en bog med titlen ’Rundt om Overdrevet – bofællesskab i tiden’.

Bogen tager udgangspunkt i forfatterens egne erindringer, men også mange andre tidligere og nuværende beboere kommer til orde. Det samme gør også naboer og mange andre. Blandt andet kan man læse om den modstand, der var i lokalområdet i 1978, hvor bofællesskabets lokalplan var i høring. Det er blandt andet belyst ved hjælp af artikler fra Århus Stiftstidende.

Dengang havde Stiftstidende en stor redaktion i Hinnerup, og avisen skrev tit om Overdrevet, både før det blev bygget og senere. Det var et af Østjyllands allerførste bofællesskaber, og det første der var bygget som lavenergifællesskab. Og der var stor interesse for det nye byggeri. Stiftstidende kaldte sågar Overdrevet for ‘Hinnerups største turistattraktion’. Det var det givetvis også i årene omkring 1980, men nu er det måske bare et lidt anderledes boligkvarter for enden af Rønvangen.

Forfatteren kalder det selv en halvt subjektiv og halvt objektiv fremstilling. Bogen beskriver ikke kun hvad der skete dér ude på Overdrevet, men også hvordan forfatteren og de andre beboere oplevede livet i fællesskabet. I de første årtier fremstod det uden tvivl som en meget alternativ måde at leve på, men i dag er det mindre specielt – både fordi tiderne har ændret sig, og fordi det er nu er bygget mange flere bofællesskaber, også i Favrskov.

Overdrevet er dog stadig ret unikt. Det har en stor økologisk grøntsagshave, der gør beboerne delvis selvforsynende, og det har et vedvarende energianlæg, der gør bofællesskabet til eksportør af energi. Desuden har Overdrevet et stort køkken, hvor der hver dag laves mad til alle beboerne – som spiser sammen i fælleshusets store sal.

Bogen handler imidlertid ikke kun om Overdrevet, men også om bofællesskaber i almindelighed. Og om hvordan seniorbofællesskaber nu er blevet meget populære (blandt andet fordi kommunerne kan spare penge når de ældre bor i seniorbofællesskaber). Der er også et kapitel med gode råd til folk der selv ønsker at etablere et bofællesskab. Kort sagt, forfatteren kommer hele vejen ‘rundt om Overdrevet’.

Bogen er på 162 sider. Den koster 150 kr. inkl. moms, og er udgivet af Forlaget SøftenDal.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Aikido
16. okt. 2021

Aikido

Æbledag
22. okt. 2021

Æbledag

Højskoletime
4. nov. 2021

Højskoletime

Loading...

DER SKAL VÆRE BOLIGER TIL ALLE

DER SKAL VÆRE BOLIGER TIL ALLE

Af Ken Richter, kandidat til Favrskov Byråd for Venstre, Hejrevej 12, Hinnerup ... læs mere
Ældresvigt!

Ældresvigt!

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti www.reneschneider.dk ... læs mere
Godt at mange unge flytter til/tilbage til Farvskov Kommune, når der skal stiftes familie

Godt at mange unge flytter til/tilbage til Farvskov Kommune, når der skal stiftes familie

Gert Jensen Ørnevænget 31 8370 Hadsten Kandidat for Venstre til KV21 3036 6615 ... læs mere
Vestjysk Bank og BEC gennemfører vellykket IT-sammenlægning

Vestjysk Bank og BEC gennemfører vellykket IT-sammenlægning

I januar fusionerede Vestjysk Bank med Den Jyske Sparekasse, og siden har det været en stor opgave at planlægge sammenlægningen af de to bankers IT-systemer ... læs mere
Du kan nu finde følgende dokumenter på Mit GF:

Du kan nu finde følgende dokumenter på Mit GF:

Du kan nu finde følgende dokumenter på Mit GF: ... læs mere
Priser på huse og lejligheder fortsatte stabil udvikling i september

Priser på huse og lejligheder fortsatte stabil udvikling i september

Nye tal fra Boligsidens Markedsindeks viser, at salgspriserne på huse og lejligheder er steget 0,3 procent i september måned. Dermed fortsætter den stabile prisudvikling, vi har set de seneste måneder ... læs mere
Hvor vil du bo?

Hvor vil du bo?

Af Morten Bang Medlem af byrådet for Venstre ... læs mere
Tag familien med på biblioteket i efterårsferien

Tag familien med på biblioteket i efterårsferien

Favrskov Bibliotekerne byder på sjove aktiviteter med et nordisk tvist ... læs mere
Giv børnefamilierne friheden til at vælge

Giv børnefamilierne friheden til at vælge

af Mette Nøhr Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti i Favrskov Grønhøjvej 33, 8450 Hammel ... læs mere
Spis sammen – sammen med os

Spis sammen – sammen med os

Efter ophør af corona-restriktioner er det igen muligt at samles med andre medborgere.                                          ... læs mere
Loading...