torsdag d. 26. august 2021
|

NYHED fra BOLIUS

Tjek nemt, hvilket produkt der er billigst i længden

Med den nye sammenligningstjeneste ”Hele Prisen” får du et komplet overblik over alle omkostningerne – også de fremtidige – når du køber fx hvidevarer og TV.

 
 

De fleste forbrugere har nok en fornemmelse af, at en lav indkøbspris ikke nødvendigvis er et godt køb på den lange bane, hverken for en selv eller for klimaet. Et noget dyrere produkt kan sagtens vise sig at være billigere i det lange løb, simpelthen fordi det bruger mindre energi og el.

“Teknisk levetid” kontra “brugslevetid”

Når man taler om levetider på hvidevarer og elektronik skelnes mellem ”teknisk levetid” og ”brugslevetid”. Teknisk levetid beskriver, hvor mange år produktet kan holde, indtil det er slidt ned og går i stykker. Brugslevetid er den tid, som produktet faktisk er i brug. Rigtig mange produkter bliver således skiftet ud mange år før deres tekniske levetid er udløbet. Det kan fx være det ældre TV, der bliver skiftet ud til et fladere eller et større. Eller det kan være, at man køber nye hvidevare, når køkkenet renoveres, selvom de ”gamle” i praksis fungerer.

SE MEREadd

Men hvordan finder man lige ud af, om det nu også gælder for netop den konkrete vaskemaskine eller det specifikke TV?

Det kan kort sagt være ret svært at gennemskue udgifterne ved et givent produkt i hele dets levetid, da de færreste har forstand på, fx hvor længe et givent produkt typisk holder.

Tjekker totaløkonomien

Produkters levetid ved man til gengæld meget om i Energistyrelsen, som via mange års undersøgelser og dataindsamling har kortlagt de gennemsnitlige brugslevetider på en lang række hvidevarer, TV og elektroniske skærme.

Den viden gør det nu muligt at overskue udgifterne til både indkøb og brug af et produkt i hele dets levetid – den såkaldte totaløkonomi. I praksis betyder det også, at det er muligt at sammenligne udgifterne mellem konkurrerende produkter.

Helt konkret kan sammenligningstjenesten fx lynhurtigt tjekke to vaskemaskiner og finde ud af, hvilken der er billigst, når man beregner både indkøbspris og el- og vandforbruget i vaskemaskinens forventede levetid.

Over 45.000 forskellige produkter

Lige nu dækker ”Hele Prisen” over 45.000 modeller af køleskabe, vinkøleskabe, frysere, vaskemaskiner, tørretumblere, opvaskemaskiner, TV og andre digitale skærme. Man kan sammenligne modeller inden for produktkategorierne, der markedsføres i EU. Ligesom du kan søge efter bestemte modeller eller finde alle modellerne i en serie, så du kan får et overblik over, hvor effektivt et produkt er i forhold til andre.

 – Hvis du fx ser på et tv med energimærke C, kan du tænke, at det lyder dårligt. Men for mange produktkategorier findes der endnu ikke A-mærkede modeller. Vi anbefaler faktisk at gå efter B- eller C-mærkede TV. Med ”Hele Prisen” kan du på en skala se, hvor dit produkt ligger i forhold til de andre på markedet, og det kan give nogle vigtige ahaoplevelser, fortæller fuldmægtig Thore Stenfeldt fra Energistyrelsen, der sammen med EU-projektet Label2020 står bag ”Hele Prisen”.

Scan QR-koden på energimærket

Når du står i en butik, kan du sammenligne produkter ved at scanne QR-koden direkte fra produkternes energimærke. Men du kan også nemt benytte ”Hele Prisen” via en tablet eller en computer, når du sidder derhjemme. I de tilfælde indtaster du bare varemærket og modelnavnet i stedet for at scanne QR-koden.

De fleste mobiltelefoner kan i dag kende en QR-kode via kameraet i telefonen, så den letteste fremgangsmåde er at slå kamerafunktionen til – pege på QR-koden på energimærket, og derfra går det af sig selv. Din smartphone vil modtage produktdata fra energimærket og et udsnit af data fra EU Produktinformationsblad fra databasen.

Nem sammenligning

Du vil straks blive præsenteret for en klassificering af produktets effektivitet sammenlignet med udbuddet på markedet. Du får altså her svar på, hvor økonomisk produktet reelt er.

De estimerede levetidsomkostninger oplyses også. Og du kan tilpasse de forslåede værdier for anvendelseshyppighed og levetid ud fra dine egne forventninger. Hvis du også indtaster produktets pris, får du et estimat på produktets totale driftsomkostninger i levetiden. Herefter kan du se hvilket produkt, der samlet set vil være det mest fordelagtige for dig.

I værktøjet er der ligeledes flere muligheder for at lave din personlige overvågningsliste og oversigt over sammenligninger. Du kan sammenligne flere produkter med hinanden – i hver enkelt produktkategori.

Du kan omorganisere, slette og tilføje flere produkter senere. De data du lægger ind under ”Mine Produkter” forbliver gemte, også selvom du lukker appen eller slukker for din computer.

Smart overblik – som kan gøre en forskel

Set ud fra et forbrugersynspunkt er ”Hele Prisen” på mange måder godt nyt for pengepungen. Ifølge Henrik Bisp, fagekspert inden for energibesparelser i Videncentret Bolius, har værktøjet dog også en interessant klima-vinkel, da brugeren nemt får syn for sagn i forhold til fx et meget stort energiforbrug for et givent produkt.

– Værktøjet synliggør sammenhængen mellem kvalitet og forbrug. Og det kan måske være med til at sikre, at de dårligste produkter kan blive valgt fra, simpelthen fordi deres strømforbrug er alt for højt. Med det her værktøj er det i hvert fald blevet meget lettere at overskue fx de fremtidige udgifter på el- eller vandregningen for helt specifikke produkter. Så man kan da håbe, at folk vil tage det til sig og bruge det aktivt, siger Henrik Bisp.

Produkter i hele EU

”Hele Prisen” er udviklet af EU og nationale myndigheder som en del af EU´s Label 2020-arbejde med de nye energimærker. Værktøjet henter produktdata direkte i EU´s EPREL-database og opdateres automatisk i takt med, at nye produkter introduceres på EU´s indre marked.

Dansk version med danske priser

Når du bruger ”Hele Prisen” på dansk, får du totaløkonomien udregnet med danske energi- og evt. vandpriser og den forventede levetid for produkter i Danmark. Du kan også sætte dine egne indstillinger for energipris og levetid.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Maker-agenter spiller en vigtig rolle

Maker-agenter spiller en vigtig rolle

Turbo på 7 skoler i Favrskov ... læs mere
Annonce : Kniber det med at holde balancen

Annonce : Kniber det med at holde balancen

Favrskov Aftenskole inviterer til kursus ... læs mere
Kom tæt på Vibeke Lawaetz’ formsprog og farver i Uhresalen

Kom tæt på Vibeke Lawaetz’ formsprog og farver i Uhresalen

Den anerkendte kunster Vibeke Lawaetz udstiller sine malerier i Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Bibliotekerne inviterer til guidede gåture med ’Viden på vejen’

Bibliotekerne inviterer til guidede gåture med ’Viden på vejen’

Snør de gode travesko og bliv klogere på natur og byrum i fællesskab med andre ... læs mere
Invitation til TEMA og DEBATMØDE

Invitation til TEMA og DEBATMØDE

Kræftens bekæmpelse inviterer ... læs mere
Sparekassen Kronjylland med historisk godt resultat

Sparekassen Kronjylland med historisk godt resultat

Fortsætter væksten i hele landet og opjusterer markant ... læs mere
UD I NATUREN (37)

UD I NATUREN (37)

Her er vi på vej til en smuk sensommerdag ad Meilgårdvej, Norddjurs, hvor vi kommer forbi Meilgård Gods ... læs mere
Det er nemt - du kan tilmelde dig her og nu

Det er nemt – du kan tilmelde dig her og nu

KOM OG VÆR MED TIL STAFET FOR LIVET - EDC inviterer ... læs mere
Der mangler privatansatte i politik!

Der mangler privatansatte i politik!

Af René Schneider, Rækkevej 4, 8370 Hadsten Byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti - ww.reneschneider.dk ... læs mere
Trinbrættet i Laurbjerg hældt ned af brættet

Trinbrættet i Laurbjerg hældt ned af brættet

I flere end 10 år har politikerne i Favrsksov og borgerne i Laurbjerg forgæves arbejdet på at få etableret et trinbræt ... læs mere
Et ambitiøst og ansvarligt budget 2022-2025

Et ambitiøst og ansvarligt budget 2022-2025

af Isabell Friis Madsen Byrådsmedlem samt medlem af Økonomiudvalget og næstformand i Børne- og Skoleudvalget i Favrskov Kommune ... læs mere
Loading...