|

NYT fra Bolius

Sådan bliver du påvirket af den nye flexafregning på el

 

I slutningen af 2017 skal de første private husstande betale for deres elforbrug på timebasis. Det kan betyde dyrere el mellem kl. 17 og 20. Læs her, om de nye regler påvirker dig.

 

Det kan lade sig gøre, da der pr. 1. december 2017 kom nye regler, så både net- og elselskaberne fremover kan afregne elforbruget på timebasis. 

Målet er, at danskerne skal bruge mindre el i de spidsbelastede timer og i stedet fordele forbruget ud over flere timer. Det vil både gøre el-nettet mere effektivt og give mulighed for at bruge vedvarende energikilder i højere grad.

Hvad er flexafregning på el?

 • Fra 1. december 2017 bliver danskernes elforbrug målt på timebasis. Ud fra det kan net- og elselskaberne selv bestemme tariffen, så prisen på el vil afhænge af, hvornår det bliver brugt.
 • Den nye model indføres gradvist indtil 2020 og erstatter afregningsmodellen, hvor kunderne betalte samme pris i alle timer. 
 • Flexafregning kræver en smart elmåler, før du som privatperson kan være med i ordningen. De vil blive sat op i alle husstande inden udgangen af 2020. 
 • Målet er, at el-nettet kan drives så effektivt som muligt og bruge mere strøm fra vindmøller og solceller, der leverer mere variabel produktion.

Vil det påvirke dig?

 • Det er det enkelte net- og elselskab, der beslutter, om de vil benytte sig af flexafregning eller ej. Selskaberne kan selv vælge, om ordningen er tvungen eller valgfri for forbrugerne. 
 • Flere af selskaberne har allerede meldt ud, hvornår de forventer at indføre flexafregning for deres kunder. Se status på dit elselskabs hjemmeside.
 • Som kunde vil du få besked, hvis og når ordningen bliver udrullet for dig. 
 • Du kan undersøge, hvilke selskaber der udbyder flexafregning i dit område på Energistyrelsens elpris.dk.

Flexafregning af el kommer over hele landet

Netselskabet Radius, der dækker Hovedstaden og Nord- og Midtsjælland, er det første selskab, der indfører flexafregning. Det betyder, at de kunder, der har en smart elmåler, skal betale 83,5 øre pr. kWh i timerne 17 til 20 i vinterhalvåret og 32,5 øre på alle andre tidspunkter. Førhen betalte de altid 37,5 øre pr. kWh.

Men sjællænderne er ikke de eneste, der fremover skal overveje at lægge elforbruget i andre timer.

Senest i 2020 vil alle husstande have en smart elmåler og både net- og elselskaberne have vurderet, om de vil benytte sig af flexafregning eller ej. 

Udover Radius på Sjælland har NRGI Net i Østjylland meldt ud, at de også vil indføre prisforskel på el afhængigt af tidspunkt. 

Derudover har flere elselskaber, fx Energi Fyn og Ørsted, også besluttet at indføre en prisforskel afhængigt af det samlede energiforbrug. Her vil det variere fra selskab til selskab om prisforskellen vil være fast eller variabel. Derudover vil de fleste selskaber tilbyde begge valgmuligheder, så flexafregning fra elselskabet kan vælges til eller fra. Du kan som forbruger også frit vælge dit elselskab.

Du vil som kunde blive orienteret, hvis dit net- eller elselskab vil indføre flexafregning. Du kan på de fleste selskabers hjemmesider læse om deres planer. 

Du kan i grafikken herunder se, hvor mange procent af husstandene i dit område der forventes at være klar til flexafregning af deres elforbrug i 2018, 2019 og 2020. 

Foto: Energinet/Dansk Energi

Af hensyn til økonomi, effektivitet og miljø

Ifølge Dansk Energi gør flexafregningen det nemmere for det enkelte elselskab at levere strøm mere effektivt og gennem de mere variable vedvarende energier, fx vindmøller og solceller. Brancheorganisationen vurderer også, at ændringen i el-måling vil føre til nye typer el-apparater, der automatisk vil tænde og slukke afhængigt af prisniveauet eller mængden af vedvarende energikilder.

Eksperter: Det kan koste for den enkelte forbruger

Fjernaflæst elmåler fra Radius

Målet er, at alle husstande har en smart elmåler inden udgangen af 2020. Foto: Radius

At el-nettet er spidsbelastet i tidsrummet fra kl. 17 til 20 kommer næppe som den store overraskelse, da det er i det tidsrum de fleste spiser aftensmad og hygger foran fx fjernsynet. Derudover er det også på denne tid, hvor de fleste har tid til at vaske tøj og gøre rent. Ifølge SEAS-NVE, Danmarks største andelsejede elselskab, bruger en typisk gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn ca. 4.450 kWh om året svarende til en årlig elregning på omkring 10.100 kr. 

39 % af forbruget går til underholdning. Derudover ligger både belysning og madlavning også i top fem af største forbrugskilder.

– Det er tre el-kilder man oftest bruger mellem 17 og 20, især for børnefamilier. Så selvom man kan rykke lidt på éns forbrug, kan mange familier risikere at betale mere, siger Tue Patursson, energiekspert i Bolius.

Forbrugerrådet Tænk roser overordnet set tiltaget, men frygter, at det kan gå udover enkelte børnefamilier.

– Det får forbrugerne til at bruge el på en mere intelligent måde, så vi ikke skaber de såkaldte kogetoppe, hvor alle bruger strøm på samme tidspunkt, siger cheføkonom Martin Salomon til tv2.dk, mens han frygt afspejles på dr.dk:

– For mange vil det her blive oplevet som en prisforhøjelse. Det er jo dobbelt så meget, man kommer til at betale i et tidsrum, hvor det er svært at flytte forbruget. Der vil være nogle familier, hvor det ikke giver mening.

Det koster flexafregning af el dig

Hvor meget det konkret vil koste, afhænger selvfølgelig af dine nuværende el-apparaters strømforbrug samt familiens samlede forbrug, og om du har muligheden for at ændre forbrugsvaner. Mens brugen af underholdning og belysning er svær at flytte fra kl. 17 til 20, er det ifølge eksperterne brugen af hårde hvidevarer, der er det mest oplagte sted at spare. 

Spar penge på at vaske dit tøj i døgnets ydertimer.

Hvis du har flexafregning af dit elforbrug, kan det betale sig at vaske tøj i løbet af dagtimerne eller om natten.

Bolius’ beregninger viser, at det ca. vil være 50 øre dyrere at bruge en vaskemaskine eller tørretumbler mellem kl. 17 og 20 frem for i døgnets andre timer. En opvaskemaskine er lidt dyrere, der vil prisforskellen være på ca. 75 øre pr. gang. 

Dansk Energi har beregnet, at en familie ca. vil spare 200 kr. årligt ved at lægge al forbrug af vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine uden for de dyre timer. 

Har du varmepumpe, elbil eller andre apparater, der kræver strøm, kan det give en stor økonomisk fordel at lægge forbruget af disse udenfor de dyre timer.

Sådan omlægger du dit elforbrug

Men selv små ændringer i dine vaner kan dog hjælpe til en mindre elregning. Ifølge energiekspert i Bolius, Tue Patursson, kan du fx overveje at: 

 • Bruge opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler om natten, sent på aftenen eller i løbet af dagen.
 • Slukke for overflødige apparater mellem kl. 17 og 20. Overvej i samme ombæring, om du kan drosle ned på tv, hyggebelysning, bagning og lignende strømkrævende aktiviteter samtidig.
 • Sæt automatisk en nedjustering på din varmepumpe i tidsrummet, hvor strømmen er dyrere. 
 • Lad elbilen og andre opladelige apparater op efter kl. 20. 

Udover ændringer i dine vaner, kan det ofte betale sig at skifte el-apparaterne ud med mere strømbesparende modeller, fx fra sparerpærer til LED eller bedre energimærke på hårde hvidevarer. 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre er blevet ny formand for selskabet bag SUNDHEDSHUSET HADSTEN A/S ... læs mere
Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Mandag inviterede Hadstens to voksenkor, Hadsten Sangforening og Hadsten blandede Kor,til en velbesøgt julekoncert ... læs mere
Hadstens børn leger håndbold

Hadstens børn leger håndbold

Det startede med to håndboldtossede veninder, der savnede hallen, der savnede fælleskab og savnede foreningsliv. I dag er det 100 glade børn, der hver lørdag fylder vestjyskBANK Arena ... læs mere
5 biler involveret i sammenstød

5 biler involveret i sammenstød

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
JULEMÆRKE NUMMER 50

JULEMÆRKE NUMMER 50

Det er den 4. december, og dagens jubilæumsjulemærke bringer os omkring Lerbjerg ... læs mere
Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

I vintermånederne ender alt for mange ældre med at blive indlagt med luftvejssygdomme, der er fremkaldt af influenza. Favrskov Kommuner opfordrer derfor borgere over 65 år til at blive vaccineret mod sygdommen ... læs mere
Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år...

Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år…

Årtiers fejlslagne trafikpolitik og en statsejet operatør, der har hovedkontor ”på månen”, gør jernbanedrift i Danmark til noget, som selv borgere i det fattigste U-land ville være flove over… ... læs mere
Glaspartikler i øl

Glaspartikler i øl

Carlsberg Danmark tilbagekalder Carlsberg pilsner, da der er risiko for glaspartikler og rester af etikette-papir i øllet ... læs mere
Loading...