|

NYT fra Den jydske Haandværkerskole i Hadsten

DjH udbyder læring til folkeskoleelever i ”Den åbne skole”

Peter og Anne fra Hadsten skole i køkkenet på DjH. Anne vil gerne være cater og Peter er gået i tænkeboks. En dag i et aktivt storkøkken gav de unge en forståelse af, at virkeligheden ligger langt fra Gordon Ramsays køkkenmareridt.

 

 

Den nye folkeskolereform lægger op til større samarbejde mellem skole og virksomheder som en del af elementet ’Den åbne skole’. Ideen bag er, at læringen bliver mere virkelighedsnær og motiverende. Samtidig får eleverne i mødet med erhvervslivet og personerne dér en større forståelse af både sig selv og andre. Det kan være med til at fremme trivsel og idegenerering blandt eleverne.

Som en del af et projekt udbudt i samarbejde mellem Favrskov Kommune og Favrskov Erhvervsråd, hvor DjH har været dybt involveret i planlægningen, er DjH nu med som medspiller på virksomhedssiden. DjH tilbyder læring og er gode til at koble den teoretiske læring sammen med det praktiske. De fag, eleverne arbejder med i skolen, får større mening og realisme, når de oplever det anvendt i praksis.

Mængder af mad lavet i DjH’s køkken overrasker

Flere skoler har henvendt sig for at deltage i projektet, og DjH har haft besøg af elever fra Hadsten skoles 10. klasses sundhedslinje. To ad gangen over fem dage arbejder de med i køkkenet.
”De kom her for at se, hvordan et storkøkken fungerer”, fortæller køkkenchef Flemming Christiansen ”Først introducerer vi dem til, hvad der sker i køkkenet. Hvordan vi regner ud, hvor meget mad der skal laves, og hvor vi bestiller det. Så går den ene med i det varme køkken og den anden i det kolde køkken. Lige før frokost bliver der tid til et besøg i bageriet, hvor de er med til at lave trøfler”.

Oplevelsen har været positiv for begge parter. Folkeskoleeleverne har snust lidt til et fag, som for flere står højt på uddannelseslisten, og samtidig rokkede besøget ved fordommene om storkøkkener i bedste Gordon Ramsay stil. Fra køkkenet lyder meldingen, at det har været nogle hyggelige dage. Spørgelystne unge mennesker er et frisk pust udefra.

Regn strømforbruget ud og scor flere lommepenge

Rønbækskolen fra Hinnerup tilmeldte i fem hold fordelt på fem dage hele udskolingen fra 7. til 9. klassetrin. De var interesserede i bæredygtig energi.

Henrik Boye Østergaard og Svend Holm lagde ud med at sætte de unge elever ind i hvad energi egentlig er for noget, og snart fløj begreber som kilojoule, watt, og KwH gennem luften. Forståelsen af de for nogle nye begreber blev anskueliggjort ved små regnestykker, hvor det gjaldt om at regne energiforbrug ud. Fra LED-pærer bevægede emnet sig over til solceller for efter frokost at slutte af med varmepumper og jordvarmeanlæg.

Midt i programmet var der indlagt en rundvisning til skolens bæredygtige anlæg. Slutbemærkningen fra Svend Holm var en opfordring til de unge mennesker om at gå hjem og regne på familiens energiforbrug – eventuelle besparelser kan derefter omsættes til lommepenge.

Naturfagslærer Gorm Søndergaard fra Rønbækskolen mener, at skole- virksomhedsprojektet er spændende og attraktivt.

”Vi valgte DjH fordi det er et læringssted, der er vant til ar arbejde med unge mennesker. I øjeblikket kører vi et 2-ugers projektforløb inden for naturfag, hvor vi blandt andet arbejder med vind, vejr og bæredygtighed, så et besøg hos DjH om bæredygtige anlæg var en oplagt mulighed”, siger Gorm Søndergaard.

Praktisk matematik på skemaet

I løbet af foråret afvikles endnu et forløb med besøg af 6. årgang fra Bavnehøjskolen, der har ønsket at komme tættere på den praktiske brug af den matematik eleverne lærer i skolen. Filip Køneke står for forløbet og har udviklet et sæt opgaver med fokus på konkrete emner, hvor matematik spiller en væsentlig rolle.

Interessen for projektet har været stor. Mange skoler vil gerne have et forløb på DjH, og foreløbig er der oprettet venteliste. Projektet har i foråret været afviklet som et pilotprojekt, som forventes at fortsætte efter sommerferien.

Elever fra udskolingen på Rønbækskole, Hinnerup, blev ved et virksomhedsbesøg på
DjH klogere på bæredygtig energi. Her ser de nærmere på DjH’s bæredygtige anlæg

Sofia fra 8. d på Rønbækskolen viser sine kammerater, hvordan hun har regnet ud,
hvor mange meter slange, der skal bruges i et jordvarmeanlæg af en given størrelse.


 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Loading...