|

NYT fra Den jydske Haandværkerskole i Hadsten

DjH udbyder læring til folkeskoleelever i ”Den åbne skole”

Peter og Anne fra Hadsten skole i køkkenet på DjH. Anne vil gerne være cater og Peter er gået i tænkeboks. En dag i et aktivt storkøkken gav de unge en forståelse af, at virkeligheden ligger langt fra Gordon Ramsays køkkenmareridt.

 

 

Den nye folkeskolereform lægger op til større samarbejde mellem skole og virksomheder som en del af elementet ’Den åbne skole’. Ideen bag er, at læringen bliver mere virkelighedsnær og motiverende. Samtidig får eleverne i mødet med erhvervslivet og personerne dér en større forståelse af både sig selv og andre. Det kan være med til at fremme trivsel og idegenerering blandt eleverne.

Som en del af et projekt udbudt i samarbejde mellem Favrskov Kommune og Favrskov Erhvervsråd, hvor DjH har været dybt involveret i planlægningen, er DjH nu med som medspiller på virksomhedssiden. DjH tilbyder læring og er gode til at koble den teoretiske læring sammen med det praktiske. De fag, eleverne arbejder med i skolen, får større mening og realisme, når de oplever det anvendt i praksis.

Mængder af mad lavet i DjH’s køkken overrasker

Flere skoler har henvendt sig for at deltage i projektet, og DjH har haft besøg af elever fra Hadsten skoles 10. klasses sundhedslinje. To ad gangen over fem dage arbejder de med i køkkenet.
”De kom her for at se, hvordan et storkøkken fungerer”, fortæller køkkenchef Flemming Christiansen ”Først introducerer vi dem til, hvad der sker i køkkenet. Hvordan vi regner ud, hvor meget mad der skal laves, og hvor vi bestiller det. Så går den ene med i det varme køkken og den anden i det kolde køkken. Lige før frokost bliver der tid til et besøg i bageriet, hvor de er med til at lave trøfler”.

Oplevelsen har været positiv for begge parter. Folkeskoleeleverne har snust lidt til et fag, som for flere står højt på uddannelseslisten, og samtidig rokkede besøget ved fordommene om storkøkkener i bedste Gordon Ramsay stil. Fra køkkenet lyder meldingen, at det har været nogle hyggelige dage. Spørgelystne unge mennesker er et frisk pust udefra.

Regn strømforbruget ud og scor flere lommepenge

Rønbækskolen fra Hinnerup tilmeldte i fem hold fordelt på fem dage hele udskolingen fra 7. til 9. klassetrin. De var interesserede i bæredygtig energi.

Henrik Boye Østergaard og Svend Holm lagde ud med at sætte de unge elever ind i hvad energi egentlig er for noget, og snart fløj begreber som kilojoule, watt, og KwH gennem luften. Forståelsen af de for nogle nye begreber blev anskueliggjort ved små regnestykker, hvor det gjaldt om at regne energiforbrug ud. Fra LED-pærer bevægede emnet sig over til solceller for efter frokost at slutte af med varmepumper og jordvarmeanlæg.

Midt i programmet var der indlagt en rundvisning til skolens bæredygtige anlæg. Slutbemærkningen fra Svend Holm var en opfordring til de unge mennesker om at gå hjem og regne på familiens energiforbrug – eventuelle besparelser kan derefter omsættes til lommepenge.

Naturfagslærer Gorm Søndergaard fra Rønbækskolen mener, at skole- virksomhedsprojektet er spændende og attraktivt.

”Vi valgte DjH fordi det er et læringssted, der er vant til ar arbejde med unge mennesker. I øjeblikket kører vi et 2-ugers projektforløb inden for naturfag, hvor vi blandt andet arbejder med vind, vejr og bæredygtighed, så et besøg hos DjH om bæredygtige anlæg var en oplagt mulighed”, siger Gorm Søndergaard.

Praktisk matematik på skemaet

I løbet af foråret afvikles endnu et forløb med besøg af 6. årgang fra Bavnehøjskolen, der har ønsket at komme tættere på den praktiske brug af den matematik eleverne lærer i skolen. Filip Køneke står for forløbet og har udviklet et sæt opgaver med fokus på konkrete emner, hvor matematik spiller en væsentlig rolle.

Interessen for projektet har været stor. Mange skoler vil gerne have et forløb på DjH, og foreløbig er der oprettet venteliste. Projektet har i foråret været afviklet som et pilotprojekt, som forventes at fortsætte efter sommerferien.

Elever fra udskolingen på Rønbækskole, Hinnerup, blev ved et virksomhedsbesøg på
DjH klogere på bæredygtig energi. Her ser de nærmere på DjH’s bæredygtige anlæg

Sofia fra 8. d på Rønbækskolen viser sine kammerater, hvordan hun har regnet ud,
hvor mange meter slange, der skal bruges i et jordvarmeanlæg af en given størrelse.


 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
En aften med læring og faglig stolthed

En aften med læring og faglig stolthed

Dagtilbudschef Lone Bruun Nielsen kunne i går byde velkommen til en farvestrålende læringsfestival i InSide, der i dagens anledning var blevet pyntet op med vimpler, balloner og spændende faglige stande ... læs mere
Vandskade på SOLHØJ

Vandskade på SOLHØJ

En løbende vandhane hos en beboer har medført en vandskade på Solhøj ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
RøveriFORSØG i Hadsten

RøveriFORSØG i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Referat fra Radio Favrskovs ekstraordinære Generalforsamling den 9.januar 2020

Referat fra Radio Favrskovs ekstraordinære Generalforsamling den 9.januar 2020

Referat af Ekstraordinær generalforsamling d. 9. januar 2020 kl.19.00 Valg af dirigent. Valgt blev Ole Søndergaard. Valg af stemmetæller. Jørgen Laursen, Camilla Bergmann. Forslag til vedtægtsændringer. Nuværende vedtægter som dirigenten gennemgik. 1.Private medlemmer har en stemme pr. medlemsnummer. 2.Foreninger, firmaer ... læs mere
annonce : 14. februar er det VALENTINSDAG

annonce : 14. februar er det VALENTINSDAG

PØT MØLLE - Frijsenborg Slotskro gør selvfølgelig noget ekstra ud af denne mærkedag ... læs mere
Loading...