|

NYT fra Den jydske Haandværkerskole i Hadsten

DjH udbyder læring til folkeskoleelever i ”Den åbne skole”

Peter og Anne fra Hadsten skole i køkkenet på DjH. Anne vil gerne være cater og Peter er gået i tænkeboks. En dag i et aktivt storkøkken gav de unge en forståelse af, at virkeligheden ligger langt fra Gordon Ramsays køkkenmareridt.

 

 

Den nye folkeskolereform lægger op til større samarbejde mellem skole og virksomheder som en del af elementet ’Den åbne skole’. Ideen bag er, at læringen bliver mere virkelighedsnær og motiverende. Samtidig får eleverne i mødet med erhvervslivet og personerne dér en større forståelse af både sig selv og andre. Det kan være med til at fremme trivsel og idegenerering blandt eleverne.

Som en del af et projekt udbudt i samarbejde mellem Favrskov Kommune og Favrskov Erhvervsråd, hvor DjH har været dybt involveret i planlægningen, er DjH nu med som medspiller på virksomhedssiden. DjH tilbyder læring og er gode til at koble den teoretiske læring sammen med det praktiske. De fag, eleverne arbejder med i skolen, får større mening og realisme, når de oplever det anvendt i praksis.

Mængder af mad lavet i DjH’s køkken overrasker

Flere skoler har henvendt sig for at deltage i projektet, og DjH har haft besøg af elever fra Hadsten skoles 10. klasses sundhedslinje. To ad gangen over fem dage arbejder de med i køkkenet.
”De kom her for at se, hvordan et storkøkken fungerer”, fortæller køkkenchef Flemming Christiansen ”Først introducerer vi dem til, hvad der sker i køkkenet. Hvordan vi regner ud, hvor meget mad der skal laves, og hvor vi bestiller det. Så går den ene med i det varme køkken og den anden i det kolde køkken. Lige før frokost bliver der tid til et besøg i bageriet, hvor de er med til at lave trøfler”.

Oplevelsen har været positiv for begge parter. Folkeskoleeleverne har snust lidt til et fag, som for flere står højt på uddannelseslisten, og samtidig rokkede besøget ved fordommene om storkøkkener i bedste Gordon Ramsay stil. Fra køkkenet lyder meldingen, at det har været nogle hyggelige dage. Spørgelystne unge mennesker er et frisk pust udefra.

Regn strømforbruget ud og scor flere lommepenge

Rønbækskolen fra Hinnerup tilmeldte i fem hold fordelt på fem dage hele udskolingen fra 7. til 9. klassetrin. De var interesserede i bæredygtig energi.

Henrik Boye Østergaard og Svend Holm lagde ud med at sætte de unge elever ind i hvad energi egentlig er for noget, og snart fløj begreber som kilojoule, watt, og KwH gennem luften. Forståelsen af de for nogle nye begreber blev anskueliggjort ved små regnestykker, hvor det gjaldt om at regne energiforbrug ud. Fra LED-pærer bevægede emnet sig over til solceller for efter frokost at slutte af med varmepumper og jordvarmeanlæg.

Midt i programmet var der indlagt en rundvisning til skolens bæredygtige anlæg. Slutbemærkningen fra Svend Holm var en opfordring til de unge mennesker om at gå hjem og regne på familiens energiforbrug – eventuelle besparelser kan derefter omsættes til lommepenge.

Naturfagslærer Gorm Søndergaard fra Rønbækskolen mener, at skole- virksomhedsprojektet er spændende og attraktivt.

”Vi valgte DjH fordi det er et læringssted, der er vant til ar arbejde med unge mennesker. I øjeblikket kører vi et 2-ugers projektforløb inden for naturfag, hvor vi blandt andet arbejder med vind, vejr og bæredygtighed, så et besøg hos DjH om bæredygtige anlæg var en oplagt mulighed”, siger Gorm Søndergaard.

Praktisk matematik på skemaet

I løbet af foråret afvikles endnu et forløb med besøg af 6. årgang fra Bavnehøjskolen, der har ønsket at komme tættere på den praktiske brug af den matematik eleverne lærer i skolen. Filip Køneke står for forløbet og har udviklet et sæt opgaver med fokus på konkrete emner, hvor matematik spiller en væsentlig rolle.

Interessen for projektet har været stor. Mange skoler vil gerne have et forløb på DjH, og foreløbig er der oprettet venteliste. Projektet har i foråret været afviklet som et pilotprojekt, som forventes at fortsætte efter sommerferien.

Elever fra udskolingen på Rønbækskole, Hinnerup, blev ved et virksomhedsbesøg på
DjH klogere på bæredygtig energi. Her ser de nærmere på DjH’s bæredygtige anlæg

Sofia fra 8. d på Rønbækskolen viser sine kammerater, hvordan hun har regnet ud,
hvor mange meter slange, der skal bruges i et jordvarmeanlæg af en given størrelse.


 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre er blevet ny formand for selskabet bag SUNDHEDSHUSET HADSTEN A/S ... læs mere
Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Mandag inviterede Hadstens to voksenkor, Hadsten Sangforening og Hadsten blandede Kor,til en velbesøgt julekoncert ... læs mere
Hadstens børn leger håndbold

Hadstens børn leger håndbold

Det startede med to håndboldtossede veninder, der savnede hallen, der savnede fælleskab og savnede foreningsliv. I dag er det 100 glade børn, der hver lørdag fylder vestjyskBANK Arena ... læs mere
5 biler involveret i sammenstød

5 biler involveret i sammenstød

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
JULEMÆRKE NUMMER 50

JULEMÆRKE NUMMER 50

Det er den 4. december, og dagens jubilæumsjulemærke bringer os omkring Lerbjerg ... læs mere
Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

I vintermånederne ender alt for mange ældre med at blive indlagt med luftvejssygdomme, der er fremkaldt af influenza. Favrskov Kommuner opfordrer derfor borgere over 65 år til at blive vaccineret mod sygdommen ... læs mere
Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år...

Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år…

Årtiers fejlslagne trafikpolitik og en statsejet operatør, der har hovedkontor ”på månen”, gør jernbanedrift i Danmark til noget, som selv borgere i det fattigste U-land ville være flove over… ... læs mere
Glaspartikler i øl

Glaspartikler i øl

Carlsberg Danmark tilbagekalder Carlsberg pilsner, da der er risiko for glaspartikler og rester af etikette-papir i øllet ... læs mere
Loading...