|

NYT fra Den jydske Haandværkerskole i Hadsten

DjH udbyder læring til folkeskoleelever i ”Den åbne skole”

Peter og Anne fra Hadsten skole i køkkenet på DjH. Anne vil gerne være cater og Peter er gået i tænkeboks. En dag i et aktivt storkøkken gav de unge en forståelse af, at virkeligheden ligger langt fra Gordon Ramsays køkkenmareridt.

 

 

Den nye folkeskolereform lægger op til større samarbejde mellem skole og virksomheder som en del af elementet ’Den åbne skole’. Ideen bag er, at læringen bliver mere virkelighedsnær og motiverende. Samtidig får eleverne i mødet med erhvervslivet og personerne dér en større forståelse af både sig selv og andre. Det kan være med til at fremme trivsel og idegenerering blandt eleverne.

Som en del af et projekt udbudt i samarbejde mellem Favrskov Kommune og Favrskov Erhvervsråd, hvor DjH har været dybt involveret i planlægningen, er DjH nu med som medspiller på virksomhedssiden. DjH tilbyder læring og er gode til at koble den teoretiske læring sammen med det praktiske. De fag, eleverne arbejder med i skolen, får større mening og realisme, når de oplever det anvendt i praksis.

Mængder af mad lavet i DjH’s køkken overrasker

Flere skoler har henvendt sig for at deltage i projektet, og DjH har haft besøg af elever fra Hadsten skoles 10. klasses sundhedslinje. To ad gangen over fem dage arbejder de med i køkkenet.
”De kom her for at se, hvordan et storkøkken fungerer”, fortæller køkkenchef Flemming Christiansen ”Først introducerer vi dem til, hvad der sker i køkkenet. Hvordan vi regner ud, hvor meget mad der skal laves, og hvor vi bestiller det. Så går den ene med i det varme køkken og den anden i det kolde køkken. Lige før frokost bliver der tid til et besøg i bageriet, hvor de er med til at lave trøfler”.

Oplevelsen har været positiv for begge parter. Folkeskoleeleverne har snust lidt til et fag, som for flere står højt på uddannelseslisten, og samtidig rokkede besøget ved fordommene om storkøkkener i bedste Gordon Ramsay stil. Fra køkkenet lyder meldingen, at det har været nogle hyggelige dage. Spørgelystne unge mennesker er et frisk pust udefra.

Regn strømforbruget ud og scor flere lommepenge

Rønbækskolen fra Hinnerup tilmeldte i fem hold fordelt på fem dage hele udskolingen fra 7. til 9. klassetrin. De var interesserede i bæredygtig energi.

Henrik Boye Østergaard og Svend Holm lagde ud med at sætte de unge elever ind i hvad energi egentlig er for noget, og snart fløj begreber som kilojoule, watt, og KwH gennem luften. Forståelsen af de for nogle nye begreber blev anskueliggjort ved små regnestykker, hvor det gjaldt om at regne energiforbrug ud. Fra LED-pærer bevægede emnet sig over til solceller for efter frokost at slutte af med varmepumper og jordvarmeanlæg.

Midt i programmet var der indlagt en rundvisning til skolens bæredygtige anlæg. Slutbemærkningen fra Svend Holm var en opfordring til de unge mennesker om at gå hjem og regne på familiens energiforbrug – eventuelle besparelser kan derefter omsættes til lommepenge.

Naturfagslærer Gorm Søndergaard fra Rønbækskolen mener, at skole- virksomhedsprojektet er spændende og attraktivt.

”Vi valgte DjH fordi det er et læringssted, der er vant til ar arbejde med unge mennesker. I øjeblikket kører vi et 2-ugers projektforløb inden for naturfag, hvor vi blandt andet arbejder med vind, vejr og bæredygtighed, så et besøg hos DjH om bæredygtige anlæg var en oplagt mulighed”, siger Gorm Søndergaard.

Praktisk matematik på skemaet

I løbet af foråret afvikles endnu et forløb med besøg af 6. årgang fra Bavnehøjskolen, der har ønsket at komme tættere på den praktiske brug af den matematik eleverne lærer i skolen. Filip Køneke står for forløbet og har udviklet et sæt opgaver med fokus på konkrete emner, hvor matematik spiller en væsentlig rolle.

Interessen for projektet har været stor. Mange skoler vil gerne have et forløb på DjH, og foreløbig er der oprettet venteliste. Projektet har i foråret været afviklet som et pilotprojekt, som forventes at fortsætte efter sommerferien.

Elever fra udskolingen på Rønbækskole, Hinnerup, blev ved et virksomhedsbesøg på
DjH klogere på bæredygtig energi. Her ser de nærmere på DjH’s bæredygtige anlæg

Sofia fra 8. d på Rønbækskolen viser sine kammerater, hvordan hun har regnet ud,
hvor mange meter slange, der skal bruges i et jordvarmeanlæg af en given størrelse.


 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning

4 ud af 10 danskere: Rengøring er en belastning ... læs mere
Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

Kommentar til indlæg fra Ove Rosenkvist 20/2-19

PingvinNyt har modtaget dette indlæg fra Kirsten Andersen, Medlem af bestyrelsen i Hadsten Bio ... læs mere
”Julen” står for døren!

”Julen” står for døren!

Men pakker de politiske partier gaverne lidt for pænt ind? ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Irsk aften i Sløjfen

Irsk aften i Sløjfen

Lørdag d. 2. marts afholder Lions klubberne i Favrskov igen Irsk aften i Sløjfen i Hadsten ... læs mere
Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Nyheder fra Hadsten Storpastorat

Vi har brug for dig til at fremstille ting til basaren i Sognegården ... læs mere
FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

FOKUS PÅ REGERINGENS UDSPIL TIL NY SUNDHEDSREFORM

"Tiden er en anden og stiller andre krav til sundhedssektoren, og derfor er der ikke længere brug for regionsrådene", sagde statsministeren, da han lancerede reformen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 405.

Ugens naturbilleder nr. 405.

Er du også blevet ramt af en spirende forårsfornemmelse? Vejr og temperatur passer ikke helt til vintermåneden februar, men det føles nu meget rart ... læs mere
Tillykke Hadsten Bio

Tillykke Hadsten Bio

Svar til formanden for Hadsten Bio Lars Kristensen ... læs mere
Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

Send Syrien-krigerne til Guantánamo.

PingvinNyt har modtaget dette fra Michael Nedersøe, byrådsmedlem i Horsens og folketingskandidat i Favrskov for Dansk Folkeparti Søndermarksvej 12D, Sejet 8700 Horsens Mobil 25388281 ... læs mere
Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Husejere trodser ekstremt vejr: Kun et fåtal bekymrer sig om klimasikring

Blot en femtedel af danske husejere bekymrer sig over, om deres bolig er tilstrækkeligt sikret mod oversvømmelse ved skybrud og stormflod, viser en undersøgelse fra Bolius og Realdania ... læs mere
Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Boliggrundene på Hørbakken i Hinnerup er nu i 2. budrunde

Favrskov Kommune gennemfører anden budrunde frem til 12. marts 2019 ... læs mere
Loading...