|

NYT fra Favrskov Kommune

Ny opgave giver energi i hjemmeplejen i Favrskov af Mette Holm

Mette Holm

Mette Holm og kollegerne er vante med at forholde sig til ensomhedsproblematikker, og med det nye projekt er opgaven blevet yderligere formaliseret.

Previuos slide Next slide
Hjemmeplejen i Favrskov har fået en ny, vigtig opgave. Den består i at opspore borgere, der er ensomme. Det sker som en del af projektet Sammen mod ensomhed, der skal afhjælpe ensomhed blandt borgere, der modtager fem timers hjemmehjælp eller mere om ugen.
Mette Holm er en af de mange social- og sundhedshjælpere, der skal finde frem til de borgere, der er ramt af ensomhed. Det er for så vidt ikke en ny opgave, men at det nu sker helt systematisk er nyt, lige som det er nyt, at screeningen bliver fulgt op med en indsats, der er særligt målrettet de ensomme borgeres behov.

– Vi er som social- og sundhedshjælpere altid opmærksomme på, om folk virker ensomme. Vi er vant til at spørge, om de er interesserede i nogle af de tilbud, der er i området. Men vi oplever ofte, at de siger nej, fordi de godt ved, at de har brug for hjælp, hvis de skal ud, og de vil ikke vil være en belastning for nogen. Men sådan må de ikke have det, og det er derfor Sammen mod ensomhed er et vigtigt projekt. Det handler om at skabe noget, der kan rumme dem. I den forbindelse er det nye screeningsværktøj et godt redskab, siger Mette Holm, der også deltager i en af arbejdsgrupperne i Sammen mod ensomhed.

Screeningen af borgerne foregår i det samme system, som social- og sundhedshjælperne bruger til daglig, og den består af tre spørgsmål, som den enkelte borger skal forholde sig til. Når borgernes svar er noteret, kan social- og sundhedshjælperen se, om borgeren har ensomhed inde på livet. Det sker ved, at han eller hun på baggrund af sine svar bliver vurderet som grøn, gul eller rød. Er man grøn, er man ikke umiddelbart ensom. Er man derimod gul eller rød, kan man have ensomhed inde på livet i mindre eller større grad. I de tilfælde spørger Mette Holm og hendes kolleger borgeren, om områdets aktivitetsmedarbejder må komme og snakke med vedkommende og forhåbentlig afklare, hvordan man kan komme eventuel ensomhed til livs – for eksempel ved at deltage i et af de mange frivillige tilbud, som projektet også er ved at danne et samlet overblik over.

– Det er nemt og uproblematisk at bruge screeningsværktøjet, og jeg ved, at der er flere af vores borgere, der har taget godt imod tilbuddet. Jeg synes, at systemet virker fint, men samtidig er der også problemstillinger, som kræver, at vi bruger vores viden om den enkelte borger. Vi har for eksempel screenet en borger, der blev vurderet som grøn, selv om vi vidste, at der var en ensomhedsproblematik. I det tilfælde kan vi tilføje en kommentar i systemet, hvor vi foreslår at vedkommende får besøg af aktivitetsmedarbejderen alligevel. Derfor er det også vigtigt, at den, der screener, er vant til at komme meget i hjemmet og kender borgerens situation rigtig godt, så vi kan bruge vores erfaring til at gøre brugen af modellen endnu bedre. Det bør ikke være en afløser eller en vikar, der screener, siger Mette Holm.

Der er i Hammel-området, hvor Mette Holm arbejder, omkring 40 borgere i projektets målgruppe. Af dem er omkring 10 indtil videre blevet screenet, og heraf har flere takket ja til at få besøg af aktivitetsmedarbejderen.

– Det giver energi tilbage, når det lykkes at få en borger hjulpet i den rigtige retning. Det er blevet sådan, at folk kommer tilbage og siger ”yes, hun ville gerne”, når en borger har sagt ja til at få besøg af aktivitetsmedarbejderen. Det er dejligt at opleve. Men vi løfter jo kun den første del af opgaverne i projektet. Jeg sidder selv med i en af arbejdsgrupperne, og det er dejligt at se, hvor meget de frivillige også brænder for projektet. De gør et stort arbejde, og det er med til at sætte fokus på ensomhedsbegrebet – også over for borgere, der ikke er omfattet af projektet, siger Mette Holm.

Favrskov Kommune, Røde Kors og Ældre Sagen udvikler sammen med en stribe frivillige organisationer en samarbejdsmodel, der efterfølgende kan anvendes i forhold til alle ældre borgere, der oplever ensomhed. Modellen er færdig i foråret 2019.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...