|

NYT fra Favrskov Kommune

Ny opgave giver energi i hjemmeplejen i Favrskov af Mette Holm

Mette Holm

Mette Holm og kollegerne er vante med at forholde sig til ensomhedsproblematikker, og med det nye projekt er opgaven blevet yderligere formaliseret.

Previuos slide Next slide
Hjemmeplejen i Favrskov har fået en ny, vigtig opgave. Den består i at opspore borgere, der er ensomme. Det sker som en del af projektet Sammen mod ensomhed, der skal afhjælpe ensomhed blandt borgere, der modtager fem timers hjemmehjælp eller mere om ugen.
Mette Holm er en af de mange social- og sundhedshjælpere, der skal finde frem til de borgere, der er ramt af ensomhed. Det er for så vidt ikke en ny opgave, men at det nu sker helt systematisk er nyt, lige som det er nyt, at screeningen bliver fulgt op med en indsats, der er særligt målrettet de ensomme borgeres behov.

– Vi er som social- og sundhedshjælpere altid opmærksomme på, om folk virker ensomme. Vi er vant til at spørge, om de er interesserede i nogle af de tilbud, der er i området. Men vi oplever ofte, at de siger nej, fordi de godt ved, at de har brug for hjælp, hvis de skal ud, og de vil ikke vil være en belastning for nogen. Men sådan må de ikke have det, og det er derfor Sammen mod ensomhed er et vigtigt projekt. Det handler om at skabe noget, der kan rumme dem. I den forbindelse er det nye screeningsværktøj et godt redskab, siger Mette Holm, der også deltager i en af arbejdsgrupperne i Sammen mod ensomhed.

Screeningen af borgerne foregår i det samme system, som social- og sundhedshjælperne bruger til daglig, og den består af tre spørgsmål, som den enkelte borger skal forholde sig til. Når borgernes svar er noteret, kan social- og sundhedshjælperen se, om borgeren har ensomhed inde på livet. Det sker ved, at han eller hun på baggrund af sine svar bliver vurderet som grøn, gul eller rød. Er man grøn, er man ikke umiddelbart ensom. Er man derimod gul eller rød, kan man have ensomhed inde på livet i mindre eller større grad. I de tilfælde spørger Mette Holm og hendes kolleger borgeren, om områdets aktivitetsmedarbejder må komme og snakke med vedkommende og forhåbentlig afklare, hvordan man kan komme eventuel ensomhed til livs – for eksempel ved at deltage i et af de mange frivillige tilbud, som projektet også er ved at danne et samlet overblik over.

– Det er nemt og uproblematisk at bruge screeningsværktøjet, og jeg ved, at der er flere af vores borgere, der har taget godt imod tilbuddet. Jeg synes, at systemet virker fint, men samtidig er der også problemstillinger, som kræver, at vi bruger vores viden om den enkelte borger. Vi har for eksempel screenet en borger, der blev vurderet som grøn, selv om vi vidste, at der var en ensomhedsproblematik. I det tilfælde kan vi tilføje en kommentar i systemet, hvor vi foreslår at vedkommende får besøg af aktivitetsmedarbejderen alligevel. Derfor er det også vigtigt, at den, der screener, er vant til at komme meget i hjemmet og kender borgerens situation rigtig godt, så vi kan bruge vores erfaring til at gøre brugen af modellen endnu bedre. Det bør ikke være en afløser eller en vikar, der screener, siger Mette Holm.

Der er i Hammel-området, hvor Mette Holm arbejder, omkring 40 borgere i projektets målgruppe. Af dem er omkring 10 indtil videre blevet screenet, og heraf har flere takket ja til at få besøg af aktivitetsmedarbejderen.

– Det giver energi tilbage, når det lykkes at få en borger hjulpet i den rigtige retning. Det er blevet sådan, at folk kommer tilbage og siger ”yes, hun ville gerne”, når en borger har sagt ja til at få besøg af aktivitetsmedarbejderen. Det er dejligt at opleve. Men vi løfter jo kun den første del af opgaverne i projektet. Jeg sidder selv med i en af arbejdsgrupperne, og det er dejligt at se, hvor meget de frivillige også brænder for projektet. De gør et stort arbejde, og det er med til at sætte fokus på ensomhedsbegrebet – også over for borgere, der ikke er omfattet af projektet, siger Mette Holm.

Favrskov Kommune, Røde Kors og Ældre Sagen udvikler sammen med en stribe frivillige organisationer en samarbejdsmodel, der efterfølgende kan anvendes i forhold til alle ældre borgere, der oplever ensomhed. Modellen er færdig i foråret 2019.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Manglende dansk allergenmærkning på Pringles ... læs mere
NEJ TIL TVUNGEN FULDTID I REGION MIDTJYLLAND

NEJ TIL TVUNGEN FULDTID I REGION MIDTJYLLAND

Af regionsrådsmedlem Christian Møller-Nielsen(V) ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 360

Ugens naturbilleder nr. 360

Forårets små budbringere – de tager ikke fejl – varme og sol er på vej :-) ... læs mere
Nyt fra HSK fodbold

Nyt fra HSK fodbold

Serie 2 fik uafgjort i Langå ... læs mere
Nyt fra Favrskov Erhversråd

Nyt fra Favrskov Erhversråd

Bestyrelses Speed Dating ... læs mere
indbrud i Østjylland

indbrud i Østjylland

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld ved Hadsten

Færdselsuheld ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Farlig medicin stjålet fra ambulance

Farlig medicin stjålet fra ambulance

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
PÅ AFHOLDSHOTELLET

PÅ AFHOLDSHOTELLET

Hadsten tages under kyndig og kærlig behandling af en handelsrejsende, en børstenbinder...og Kurt Villy ... læs mere
Detailhandlere: I skal yde bedre service!

Detailhandlere: I skal yde bedre service!

Hverken butikscentre eller strøggader har det godt her i kommunen. Værst ser det ud i Hammel og i Hadsten. I Hinnerup går det (endnu) lidt bedre. Både i Hammel og i Hadsten har butikscentrene stået som tomme ’spøgelsescentre’ lige siden ... læs mere
Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling 2018

Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling 2018

Omkring 300 frivillige indsamlere opnåede et rigtigt flot resultat i Favrskov søndag den 8. april. I hele kommunen blev der i alt samlet kr. 317.300 ind til kampen mod kræften, hvilket er et marginalt bedre resultat i forhold til sidste ... læs mere
VOLDUMDRENG I KRIG

VOLDUMDRENG I KRIG

Et af de mere kendte billeder fra 9. april 1940 har relation til Clausholm ved Voldum ... læs mere
Loading...