|

Nyt fra Kræftens Bekælmpelse

Flere lever med kræft

 

18-12-2017
Over 300.000 mennesker i Danmark har på et tidspunkt i livet fået en kræftdiagnose. Tal fra Cancerregistrets nye årsrapport viser, at stadig flere lever med kræft, og det øger behovet for hjælp til dem, der har senfølger.

Omkring halvdelen af kræftpatienter får en eller flere senfølger efter kræftforløbet. Derfor skal der mere fokus på livt efter kræft. Foto: Colourbox

Nytårsaften 2016 var der 311.494 personer i Danmark, der er blevet diagnosticeret med kræft. Det var mere end 100.000 flere end i 2007 – og 11.496 end året før, viser årsrapporten fra Cancerregistret 2016, som Sundhedsdatastyrelsens netop har offentliggjort.

Stadig flere danskere lever med kræft, og det er der flere årsager til: Dels den negative – at der over årene har været en stigning i antallet af nye kræfttilfælde. Men især den positive – at flere overlever deres kræftsygdom.

– Der er sket virkelig meget inden for kræftbehandlingen de seneste ti år, både når det gælder mere virksomme behandlinger til mange kræftsygdomme, og når det gælder sundhedsvæsenet, der har fokus på, at kræft skal opdages tidligt, og at patienter hurtigt skal i behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Senfølger efter kræft

De 311.494 er både mennesker, der rammes af kræft og senere konstateres kræftfri – og mennesker, der stadig lever med en kræftsygdom. For alle gælder, at de kan døje med både fysiske og psykiske senfølger af deres kræftforløb.

Læs mere om senfølger efter kræft

Det forstærker behovet for at fokusere på mere end kun kræftbehandlingen – der skal mere fokus på livet efter kræft, siger Leif Vestergaard Pedersen.

– Omkring halvdelen af kræftpatienter får en eller flere senfølger, og dem skal vi hjælpe langt bedre, end det sker i dag. Blandt andet har vi uddelt 36 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2017 til forskning i senfølger, og ikke mindst bliver der oprettet tre senfølgeklinikker i København og Aarhus, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Ifølge Cancerregistrets Årsrapport 2016 var der i alt 138.784 mænd og 172.710 kvinder, der var diagnosticeret med en eller flere kræftsygdomme, og som var i live 31. december 2016.

Læs Cancerregistrets Årsrapport 2016

Kilde: Cancerregistrets Årsrapport 2016, Sundhedsdatastyrelsen

Nye kræfttilfælde i 2016
  • Ifølge Cancerregistrets Årsrapport 2016 var der 41.720 nye kræfttilfælde i Danmark i 2016, hvilket svarer til en stigning på 1,6 pct. i forhold til året før. Reelt har antallet af nye kræfttilfælde været stabilt de seneste tre år, og stigningen skyldes hovedsageligt, at flere sygdomme fra 2016 er blevet klassificeret som kræft.
  • Flere er i 2016 blevet ramt af modermærkekræft. Mens der i 2015 var 2.294 personer i Danmark, der fik konstateret modermærkekræft, var der i 2016 2.594 personer.
  • De hyppigste kræftsygdomme er henholdsvis brystkræft for kvinder og prostatakræft for mænd. For brystkræft er der sket en lille stigning fra 4.785 nye tilfælde i 2015 til 4.810 i 2016. For prostatakræft et lille fald fra 4.571 nye tilfælde i 2015 til 4.519 i 2016. Begge sygdomme ligger dog på et stabilt – og højt niveau.
  • For lungekræft, som er den næsthyppigste kræftsygdom blandt både mænd og kvinder, var 2015 året, hvor kvinderne overhalede mændene i antallet af nye kræfttilfælde. Også i 2016 var der lidt flere kvinder end mænd, der fik konstateret lungekræft, nemlig 2.353 kvinder mod 2.330 mænd.
     

Læs Cancerregistrets Årsrapport 2016

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Visionsløse udvalgsformænd…

Visionsløse udvalgsformænd…

I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Loading...