|

Nyt fra Kræftens Bekælmpelse

Flere lever med kræft

 

18-12-2017
Over 300.000 mennesker i Danmark har på et tidspunkt i livet fået en kræftdiagnose. Tal fra Cancerregistrets nye årsrapport viser, at stadig flere lever med kræft, og det øger behovet for hjælp til dem, der har senfølger.

Omkring halvdelen af kræftpatienter får en eller flere senfølger efter kræftforløbet. Derfor skal der mere fokus på livt efter kræft. Foto: Colourbox

Nytårsaften 2016 var der 311.494 personer i Danmark, der er blevet diagnosticeret med kræft. Det var mere end 100.000 flere end i 2007 – og 11.496 end året før, viser årsrapporten fra Cancerregistret 2016, som Sundhedsdatastyrelsens netop har offentliggjort.

Stadig flere danskere lever med kræft, og det er der flere årsager til: Dels den negative – at der over årene har været en stigning i antallet af nye kræfttilfælde. Men især den positive – at flere overlever deres kræftsygdom.

– Der er sket virkelig meget inden for kræftbehandlingen de seneste ti år, både når det gælder mere virksomme behandlinger til mange kræftsygdomme, og når det gælder sundhedsvæsenet, der har fokus på, at kræft skal opdages tidligt, og at patienter hurtigt skal i behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Senfølger efter kræft

De 311.494 er både mennesker, der rammes af kræft og senere konstateres kræftfri – og mennesker, der stadig lever med en kræftsygdom. For alle gælder, at de kan døje med både fysiske og psykiske senfølger af deres kræftforløb.

Læs mere om senfølger efter kræft

Det forstærker behovet for at fokusere på mere end kun kræftbehandlingen – der skal mere fokus på livet efter kræft, siger Leif Vestergaard Pedersen.

– Omkring halvdelen af kræftpatienter får en eller flere senfølger, og dem skal vi hjælpe langt bedre, end det sker i dag. Blandt andet har vi uddelt 36 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2017 til forskning i senfølger, og ikke mindst bliver der oprettet tre senfølgeklinikker i København og Aarhus, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Ifølge Cancerregistrets Årsrapport 2016 var der i alt 138.784 mænd og 172.710 kvinder, der var diagnosticeret med en eller flere kræftsygdomme, og som var i live 31. december 2016.

Læs Cancerregistrets Årsrapport 2016

Kilde: Cancerregistrets Årsrapport 2016, Sundhedsdatastyrelsen

Nye kræfttilfælde i 2016
  • Ifølge Cancerregistrets Årsrapport 2016 var der 41.720 nye kræfttilfælde i Danmark i 2016, hvilket svarer til en stigning på 1,6 pct. i forhold til året før. Reelt har antallet af nye kræfttilfælde været stabilt de seneste tre år, og stigningen skyldes hovedsageligt, at flere sygdomme fra 2016 er blevet klassificeret som kræft.
  • Flere er i 2016 blevet ramt af modermærkekræft. Mens der i 2015 var 2.294 personer i Danmark, der fik konstateret modermærkekræft, var der i 2016 2.594 personer.
  • De hyppigste kræftsygdomme er henholdsvis brystkræft for kvinder og prostatakræft for mænd. For brystkræft er der sket en lille stigning fra 4.785 nye tilfælde i 2015 til 4.810 i 2016. For prostatakræft et lille fald fra 4.571 nye tilfælde i 2015 til 4.519 i 2016. Begge sygdomme ligger dog på et stabilt – og højt niveau.
  • For lungekræft, som er den næsthyppigste kræftsygdom blandt både mænd og kvinder, var 2015 året, hvor kvinderne overhalede mændene i antallet af nye kræfttilfælde. Også i 2016 var der lidt flere kvinder end mænd, der fik konstateret lungekræft, nemlig 2.353 kvinder mod 2.330 mænd.
     

Læs Cancerregistrets Årsrapport 2016

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...