|

Nyt fra Kræftens Bekælmpelse

Flere lever med kræft

 

18-12-2017
Over 300.000 mennesker i Danmark har på et tidspunkt i livet fået en kræftdiagnose. Tal fra Cancerregistrets nye årsrapport viser, at stadig flere lever med kræft, og det øger behovet for hjælp til dem, der har senfølger.

Omkring halvdelen af kræftpatienter får en eller flere senfølger efter kræftforløbet. Derfor skal der mere fokus på livt efter kræft. Foto: Colourbox

Nytårsaften 2016 var der 311.494 personer i Danmark, der er blevet diagnosticeret med kræft. Det var mere end 100.000 flere end i 2007 – og 11.496 end året før, viser årsrapporten fra Cancerregistret 2016, som Sundhedsdatastyrelsens netop har offentliggjort.

Stadig flere danskere lever med kræft, og det er der flere årsager til: Dels den negative – at der over årene har været en stigning i antallet af nye kræfttilfælde. Men især den positive – at flere overlever deres kræftsygdom.

– Der er sket virkelig meget inden for kræftbehandlingen de seneste ti år, både når det gælder mere virksomme behandlinger til mange kræftsygdomme, og når det gælder sundhedsvæsenet, der har fokus på, at kræft skal opdages tidligt, og at patienter hurtigt skal i behandling, siger Leif Vestergaard Pedersen, der er direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Senfølger efter kræft

De 311.494 er både mennesker, der rammes af kræft og senere konstateres kræftfri – og mennesker, der stadig lever med en kræftsygdom. For alle gælder, at de kan døje med både fysiske og psykiske senfølger af deres kræftforløb.

Læs mere om senfølger efter kræft

Det forstærker behovet for at fokusere på mere end kun kræftbehandlingen – der skal mere fokus på livet efter kræft, siger Leif Vestergaard Pedersen.

– Omkring halvdelen af kræftpatienter får en eller flere senfølger, og dem skal vi hjælpe langt bedre, end det sker i dag. Blandt andet har vi uddelt 36 mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen 2017 til forskning i senfølger, og ikke mindst bliver der oprettet tre senfølgeklinikker i København og Aarhus, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Ifølge Cancerregistrets Årsrapport 2016 var der i alt 138.784 mænd og 172.710 kvinder, der var diagnosticeret med en eller flere kræftsygdomme, og som var i live 31. december 2016.

Læs Cancerregistrets Årsrapport 2016

Kilde: Cancerregistrets Årsrapport 2016, Sundhedsdatastyrelsen

Nye kræfttilfælde i 2016
  • Ifølge Cancerregistrets Årsrapport 2016 var der 41.720 nye kræfttilfælde i Danmark i 2016, hvilket svarer til en stigning på 1,6 pct. i forhold til året før. Reelt har antallet af nye kræfttilfælde været stabilt de seneste tre år, og stigningen skyldes hovedsageligt, at flere sygdomme fra 2016 er blevet klassificeret som kræft.
  • Flere er i 2016 blevet ramt af modermærkekræft. Mens der i 2015 var 2.294 personer i Danmark, der fik konstateret modermærkekræft, var der i 2016 2.594 personer.
  • De hyppigste kræftsygdomme er henholdsvis brystkræft for kvinder og prostatakræft for mænd. For brystkræft er der sket en lille stigning fra 4.785 nye tilfælde i 2015 til 4.810 i 2016. For prostatakræft et lille fald fra 4.571 nye tilfælde i 2015 til 4.519 i 2016. Begge sygdomme ligger dog på et stabilt – og højt niveau.
  • For lungekræft, som er den næsthyppigste kræftsygdom blandt både mænd og kvinder, var 2015 året, hvor kvinderne overhalede mændene i antallet af nye kræfttilfælde. Også i 2016 var der lidt flere kvinder end mænd, der fik konstateret lungekræft, nemlig 2.353 kvinder mod 2.330 mænd.
     

Læs Cancerregistrets Årsrapport 2016

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
2 indbrud i Hinnerup

2 indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
KIRKE OG SOGN - marts 2019

KIRKE OG SOGN – marts 2019

Nyt fra Lyngå, Lerbjerg og Skjød ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Temamøde om goldkofodring ... læs mere
Favrskov glæder sig over nyt trinbræt i Laurbjerg

Favrskov glæder sig over nyt trinbræt i Laurbjerg

Om få år kan borgerne stige på og af toget i Laurbjerg, og dermed får Favrskov endnu en plads i togtrafikken mellem Aarhus og Viborg ... læs mere
Loading...