|

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Flere overlever kræft

 

 

20-05-2016

Flere danskere er i live både et og fem år efter, at de har fået en kræftdiagnose – og især er fremgangen i etårsoverlevelsen for lunge- og tarmkræft markant. Det viser en ny opgørelse fra Cancerregistret.

Kræftens Bekæmpelse understreger behovet for, at den kommende Kræftplan 4 sikrer, at den gode udvikling fortsætter, ikke mindst ved at sørge for, at sundhedsvæsenet kan rumme de mange flere kræftpatienter, vi vil se i de kommende år, fordi befolkningen bliver ældre.

Etårsoverlevelsen for kræftpatienter er steget støt de seneste 15 år. Den positive udvikling skyldes både bedre kræftbehandlinger – men også de danske kræftplaner, der skal styrke indsatsen over for kræft. Foto: Colourbox

Stadig flere danskere overlever en kræftsygdom. Det viser en ny opgørelse over kræftoverlevelsen for perioden 2012-14, som Sundhedsdatastyrelsen offentliggør i dag i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.

Opgørelsen viser, at blandt de kræftramte, der fik en kræftdiagnose i perioden 2012-2014, steg etårs-overlevelsen med tre procentpoint for mænd og to procentpoint for kvinder i forhold til perioden 2009-2011. Det betyder, at etårs-overlevelsen nu er henholdsvis 78 pct. for mænd og 79 pct. for kvinder.

Dermed fortsætter den stigning i etårs-overlevelsen, som er set i kræftoverlevelsen siden slutningen af 1990’erne, og det glæder direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen. Han hæfter sig ved, at den positive udvikling er sket i en periode, hvor Danmark har fået tre kræftplaner, som alle har haft til formål at styrke indsatsen på kræftområdet.

– Meget tyder på, at det arbejde, der blev sat i gang med kræftplanerne, faktisk har resulteret i, at flere kræftpatienter overlever eller lever med deres kræftsygdom i længere tid. Det understreger behovet for, at vi også får en kræftplan 4, der både sikrer, at målene i de forrige kræftplaner holdes – og at sundhedsvæsenet også i fremtiden kan behandle det stigende antal kræftpatienter, vi vil se i de kommende år, fordi befolkningen bliver ældre, siger Leif Vestergaard Pedersen. 

Stigning i overlevelsen efter lungekræft

Den positive udvikling i den samlede etårs-overlevelse skyldes blandt andet en stigning i overlevelsen efter lungekræft. Den er steget med 5 procentpoint for mænd og 6 procentpoint for kvinder fra perioden 2009-2011 til 2012-2014, så overlevelsen efter lungekræft nu er 42 pct. for mænd og 50 pct. for kvinder.

Screening for tyk- og endetarmskræft påvirker overlevelsen

De nye tal viser ligeledes en betydelig stigning i overlevelsen efter tyk- endetarmskræft. Den positive udvikling er forventet på grund af det nu to år gamle screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft, som betyder, at danskere over 50 år skal tilbydes screening for de to sygdomme.

For tyktarmskræft er overlevelsen steget med fem procentpoint for mænd og seks procentpoint for kvinder fra perioden 2009-2011 til 2012-2014. Det betyder, at etårs-overlevelsen nu er på 83 pct. for mænd og 84 pct. for kvinder.

For kræft i endetarmen er etårsoverlevelsen steget fem procentpoint for mænd og fire procentpoint for kvinder, så den nu er på 88 pct. for begge køn.

– Det er glædeligt at se, at indførelsen af tarmkræftscreeningen kan aflæses i tallene. Det understreger endnu engang, hvor vigtigt det er, at kræft opdages tidligt, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Også forbedring i femårs-overlevelsen

Når det gælder femårs-overlevelsen for alle kræftformer ses en fortsat let opadgående kurve. Femårs-overlevelsen for mænd var i perioden 2012–2014 på 59 pct., mens den var 62 pct. for kvinder. Det er en stigning på 2 procentpoint for mænd og 1 procentpoint for kvinder i forhold til den foregående periode.

Overlevelsestallene er justeret for befolkningsdødeligheden generelt. Det vil sige, at selv om man overlever kræft, kan man være død af noget andet.

Læs mere i Cancerregistrets rapport ’Kræftoverlevelse i Danmark 2000-2014’.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny vandforsyningsplan i Favrskov Kommune

Ny vandforsyningsplan i Favrskov Kommune

Byrådet i Favrskov Kommune har vedtaget ’Vandforsyningsplan 2020-30’ på deres møde 15. december 2020 ... læs mere
EN TUR MED BUSSEN...

EN TUR MED BUSSEN…

20. december og Kurt Villy er til en afveksling i det nostalgiske hjørne. I dag skal vi med rutebilen, og undervejs hilses der på både Amorsen, Lars Madsen og Poul Erik Jensen ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Julefrokosten 2020

Julefrokosten 2020

En symfoni af fisk og skaldyr ... læs mere
Intim nytårsmenu for 2020

Intim nytårsmenu for 2020

Afhenting fra Bakkjærsminde Gårdbutik Hammelvej 160 Laurbjerg 8870 Langå På tlf.: 40 17 27 81 e-mail: knud.schou@mail.dk ... læs mere
PEBERNØDDER - EN RIGTIG JULESPISE...

PEBERNØDDER – EN RIGTIG JULESPISE…

Den 19. december skal vi til bager. Vi møder arabere og en tyk kvinde i dag. Gad vide, hvad de har til fælles...? ... læs mere
Det kimer nu til julefest – men ikke i kirkerummet

Det kimer nu til julefest – men ikke i kirkerummet

Af Erik Bertelsen, Vejerslev-Aidt-Thorsø Menighedsråd ... læs mere
FÆRDSELSUHELD

FÆRDSELSUHELD

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Hadsten i Julehumør

Hadsten i Julehumør

Se programmet her på Pingvinnyt ... læs mere
Loading...