Kræftens Bekæmpelse understreger behovet for, at den kommende Kræftplan 4 sikrer, at den gode udvikling fortsætter, ikke mindst ved at sørge for, at sundhedsvæsenet kan rumme de mange flere kræftpatienter, vi vil se i de kommende år, fordi befolkningen bliver ældre.

Etårsoverlevelsen for kræftpatienter er steget støt de seneste 15 år. Den positive udvikling skyldes både bedre kræftbehandlinger – men også de danske kræftplaner, der skal styrke indsatsen over for kræft. Foto: Colourbox
Stadig flere danskere overlever en kræftsygdom. Det viser en ny opgørelse over kræftoverlevelsen for perioden 2012-14, som Sundhedsdatastyrelsen offentliggør i dag i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.
Opgørelsen viser, at blandt de kræftramte, der fik en kræftdiagnose i perioden 2012-2014, steg etårs-overlevelsen med tre procentpoint for mænd og to procentpoint for kvinder i forhold til perioden 2009-2011. Det betyder, at etårs-overlevelsen nu er henholdsvis 78 pct. for mænd og 79 pct. for kvinder.
Dermed fortsætter den stigning i etårs-overlevelsen, som er set i kræftoverlevelsen siden slutningen af 1990’erne, og det glæder direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen. Han hæfter sig ved, at den positive udvikling er sket i en periode, hvor Danmark har fået tre kræftplaner, som alle har haft til formål at styrke indsatsen på kræftområdet.
– Meget tyder på, at det arbejde, der blev sat i gang med kræftplanerne, faktisk har resulteret i, at flere kræftpatienter overlever eller lever med deres kræftsygdom i længere tid. Det understreger behovet for, at vi også får en kræftplan 4, der både sikrer, at målene i de forrige kræftplaner holdes – og at sundhedsvæsenet også i fremtiden kan behandle det stigende antal kræftpatienter, vi vil se i de kommende år, fordi befolkningen bliver ældre, siger Leif Vestergaard Pedersen.
Stigning i overlevelsen efter lungekræft
Den positive udvikling i den samlede etårs-overlevelse skyldes blandt andet en stigning i overlevelsen efter lungekræft. Den er steget med 5 procentpoint for mænd og 6 procentpoint for kvinder fra perioden 2009-2011 til 2012-2014, så overlevelsen efter lungekræft nu er 42 pct. for mænd og 50 pct. for kvinder.
Screening for tyk- og endetarmskræft påvirker overlevelsen
De nye tal viser ligeledes en betydelig stigning i overlevelsen efter tyk- endetarmskræft. Den positive udvikling er forventet på grund af det nu to år gamle screeningsprogram for tyk- og endetarmskræft, som betyder, at danskere over 50 år skal tilbydes screening for de to sygdomme.
For tyktarmskræft er overlevelsen steget med fem procentpoint for mænd og seks procentpoint for kvinder fra perioden 2009-2011 til 2012-2014. Det betyder, at etårs-overlevelsen nu er på 83 pct. for mænd og 84 pct. for kvinder.
For kræft i endetarmen er etårsoverlevelsen steget fem procentpoint for mænd og fire procentpoint for kvinder, så den nu er på 88 pct. for begge køn.
– Det er glædeligt at se, at indførelsen af tarmkræftscreeningen kan aflæses i tallene. Det understreger endnu engang, hvor vigtigt det er, at kræft opdages tidligt, siger Leif Vestergaard Pedersen.
Også forbedring i femårs-overlevelsen
Når det gælder femårs-overlevelsen for alle kræftformer ses en fortsat let opadgående kurve. Femårs-overlevelsen for mænd var i perioden 2012–2014 på 59 pct., mens den var 62 pct. for kvinder. Det er en stigning på 2 procentpoint for mænd og 1 procentpoint for kvinder i forhold til den foregående periode.
Overlevelsestallene er justeret for befolkningsdødeligheden generelt. Det vil sige, at selv om man overlever kræft, kan man være død af noget andet.
Læs mere i Cancerregistrets rapport ’Kræftoverlevelse i Danmark 2000-2014’.