|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Operation kan gavne kvinder med tilbagefald af æggestokkræft

15-06-2017

En gruppe af kvinderne kan vinde fem måneders ekstra levetid uden forværring af deres sygdom, hvis al kræftvæv kan fjernes ved en operation. Det viser ny forskning, som danske kvinder har deltaget i.
 

De kvinder, som kan opereres, skal opfylde nogle kriterier, blandt andet skulle alt kræftvæv være fjernet ved deres første operation for æggestokkræft. Foto: Colourbox

Det er foreløbige resultater fra et nyt stort, videnskabeligt studie, som giver håb om en ny behandlingsmulighed for kvinder, der får tilbagefald af æggestokkræft. Studiet, der blev fremlagt ved den amerikanske kræftkongres ASCO for nyligt, viser, at kvinder, der fik fjernet alt det nye kræftvæv, levede 19,6 måneder, uden at deres sygdom blev forværret, mod 14 måneder hos kvinder, der ikke fik en operation.

Det er meget positivt, siger Karina Dahl Steffensen, der er overlæge ved Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus, som har haft patienter med i undersøgelsen.

– Vi ved endnu ikke, om operationen kan forlænge livet for kvinderne. Men 5,6 måneders ekstra levetid uden sygdomsforværring har stor betydning for disse kvinder, siger hun.

I undersøgelsen deltog 407 kvinder, som havde fået første tilbagefald af æggestokkræft. De blev fordelt i to grupper, hvor den ene fik en operation efterfulgt af kemoterapi, og den anden kun fik kemoterapi, som er standardbehandling.

Alt kræftvæv skal fjernes

De kvinder, som kan opereres, skal opfylde nogle kriterier, blandt andet skulle alt kræftvæv være fjernet ved deres første operation for æggestokkræft.

Undersøgelsen viser, at cirka 70 pct. af de kvinder, der opfylder alle kriterier, kan opereres radikalt – det vil sige, at alt det nye kræftvæv kan fjernes.

– Hvis man på forhånd ikke tror på, at al kræften kan fjernes, skal man lade være med at operere. Undersøgelsen viser, at de kvinder, hvor man alligevel ikke kunne få al kræftvævet med, havde samme resultat som de kvinder, der ikke blev opereret, forklarer Karina Dahl Steffensen.

Kvinderne skal kende muligheden

Undersøgelsen er ikke er færdig, idet man stadig mangler resultaterne for om operation forlænger den samlede overlevelse for patienter og ikke kun tiden indtil næste sygdomsforværring. Indtil da er det dog relevant at fremlægge muligheden for operation for de kvinder, der opfylder kriterierne, mener Karina Dahl Steffensen.

– Vi har jo haft kvinder med i undersøgelsen, og mens vi har ventet på resultaterne, har vi fortsat med at bruge den praksis i Danmark. Resultatet bekræfter, at det er en god idé.

– Vi fortæller kvinderne, at der er denne mulighed for operation, men at der også er en bagside i form af risikoen for komplikationer, fordi det er endnu en stor operation, de skal igennem. På den måde forsøger vi at fremlægge tingene ærligt for patienterne, siger Karina Dahl Steffensen.

Læs undersøgelsens abstract

Læs om æggestokkræft

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi ... læs mere
Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Af Birgit Liin, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 429.

Ugens naturbilleder nr. 429.

Idag kommer du med til Grenå og omegn på dage med skønt sommervejr ... læs mere
Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Loading...