|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Operation kan gavne kvinder med tilbagefald af æggestokkræft

15-06-2017

En gruppe af kvinderne kan vinde fem måneders ekstra levetid uden forværring af deres sygdom, hvis al kræftvæv kan fjernes ved en operation. Det viser ny forskning, som danske kvinder har deltaget i.
 

De kvinder, som kan opereres, skal opfylde nogle kriterier, blandt andet skulle alt kræftvæv være fjernet ved deres første operation for æggestokkræft. Foto: Colourbox

Det er foreløbige resultater fra et nyt stort, videnskabeligt studie, som giver håb om en ny behandlingsmulighed for kvinder, der får tilbagefald af æggestokkræft. Studiet, der blev fremlagt ved den amerikanske kræftkongres ASCO for nyligt, viser, at kvinder, der fik fjernet alt det nye kræftvæv, levede 19,6 måneder, uden at deres sygdom blev forværret, mod 14 måneder hos kvinder, der ikke fik en operation.

Det er meget positivt, siger Karina Dahl Steffensen, der er overlæge ved Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus, som har haft patienter med i undersøgelsen.

– Vi ved endnu ikke, om operationen kan forlænge livet for kvinderne. Men 5,6 måneders ekstra levetid uden sygdomsforværring har stor betydning for disse kvinder, siger hun.

I undersøgelsen deltog 407 kvinder, som havde fået første tilbagefald af æggestokkræft. De blev fordelt i to grupper, hvor den ene fik en operation efterfulgt af kemoterapi, og den anden kun fik kemoterapi, som er standardbehandling.

Alt kræftvæv skal fjernes

De kvinder, som kan opereres, skal opfylde nogle kriterier, blandt andet skulle alt kræftvæv være fjernet ved deres første operation for æggestokkræft.

Undersøgelsen viser, at cirka 70 pct. af de kvinder, der opfylder alle kriterier, kan opereres radikalt – det vil sige, at alt det nye kræftvæv kan fjernes.

– Hvis man på forhånd ikke tror på, at al kræften kan fjernes, skal man lade være med at operere. Undersøgelsen viser, at de kvinder, hvor man alligevel ikke kunne få al kræftvævet med, havde samme resultat som de kvinder, der ikke blev opereret, forklarer Karina Dahl Steffensen.

Kvinderne skal kende muligheden

Undersøgelsen er ikke er færdig, idet man stadig mangler resultaterne for om operation forlænger den samlede overlevelse for patienter og ikke kun tiden indtil næste sygdomsforværring. Indtil da er det dog relevant at fremlægge muligheden for operation for de kvinder, der opfylder kriterierne, mener Karina Dahl Steffensen.

– Vi har jo haft kvinder med i undersøgelsen, og mens vi har ventet på resultaterne, har vi fortsat med at bruge den praksis i Danmark. Resultatet bekræfter, at det er en god idé.

– Vi fortæller kvinderne, at der er denne mulighed for operation, men at der også er en bagside i form af risikoen for komplikationer, fordi det er endnu en stor operation, de skal igennem. På den måde forsøger vi at fremlægge tingene ærligt for patienterne, siger Karina Dahl Steffensen.

Læs undersøgelsens abstract

Læs om æggestokkræft

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Her stinker det i danskernes hjem

Her stinker det i danskernes hjem

Danskerne generes af lugt fra især afløb, køleskab, vaskemaskine og opvaskemaskine, viser undersøgelse ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK - Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

HSK – Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

af Gert Jensen, fodboldformand i HSK ... læs mere
Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Rapporten viser, at arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats for at sikre børns trivsel er på rette vej. Resultaterne er også med til at pege på tre nye indsatsområder ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Loading...