|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Operation kan gavne kvinder med tilbagefald af æggestokkræft

15-06-2017

En gruppe af kvinderne kan vinde fem måneders ekstra levetid uden forværring af deres sygdom, hvis al kræftvæv kan fjernes ved en operation. Det viser ny forskning, som danske kvinder har deltaget i.
 

De kvinder, som kan opereres, skal opfylde nogle kriterier, blandt andet skulle alt kræftvæv være fjernet ved deres første operation for æggestokkræft. Foto: Colourbox

Det er foreløbige resultater fra et nyt stort, videnskabeligt studie, som giver håb om en ny behandlingsmulighed for kvinder, der får tilbagefald af æggestokkræft. Studiet, der blev fremlagt ved den amerikanske kræftkongres ASCO for nyligt, viser, at kvinder, der fik fjernet alt det nye kræftvæv, levede 19,6 måneder, uden at deres sygdom blev forværret, mod 14 måneder hos kvinder, der ikke fik en operation.

Det er meget positivt, siger Karina Dahl Steffensen, der er overlæge ved Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus, som har haft patienter med i undersøgelsen.

– Vi ved endnu ikke, om operationen kan forlænge livet for kvinderne. Men 5,6 måneders ekstra levetid uden sygdomsforværring har stor betydning for disse kvinder, siger hun.

I undersøgelsen deltog 407 kvinder, som havde fået første tilbagefald af æggestokkræft. De blev fordelt i to grupper, hvor den ene fik en operation efterfulgt af kemoterapi, og den anden kun fik kemoterapi, som er standardbehandling.

Alt kræftvæv skal fjernes

De kvinder, som kan opereres, skal opfylde nogle kriterier, blandt andet skulle alt kræftvæv være fjernet ved deres første operation for æggestokkræft.

Undersøgelsen viser, at cirka 70 pct. af de kvinder, der opfylder alle kriterier, kan opereres radikalt – det vil sige, at alt det nye kræftvæv kan fjernes.

– Hvis man på forhånd ikke tror på, at al kræften kan fjernes, skal man lade være med at operere. Undersøgelsen viser, at de kvinder, hvor man alligevel ikke kunne få al kræftvævet med, havde samme resultat som de kvinder, der ikke blev opereret, forklarer Karina Dahl Steffensen.

Kvinderne skal kende muligheden

Undersøgelsen er ikke er færdig, idet man stadig mangler resultaterne for om operation forlænger den samlede overlevelse for patienter og ikke kun tiden indtil næste sygdomsforværring. Indtil da er det dog relevant at fremlægge muligheden for operation for de kvinder, der opfylder kriterierne, mener Karina Dahl Steffensen.

– Vi har jo haft kvinder med i undersøgelsen, og mens vi har ventet på resultaterne, har vi fortsat med at bruge den praksis i Danmark. Resultatet bekræfter, at det er en god idé.

– Vi fortæller kvinderne, at der er denne mulighed for operation, men at der også er en bagside i form af risikoen for komplikationer, fordi det er endnu en stor operation, de skal igennem. På den måde forsøger vi at fremlægge tingene ærligt for patienterne, siger Karina Dahl Steffensen.

Læs undersøgelsens abstract

Læs om æggestokkræft

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...