|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Gode resultater med immunterapi mod ikke-småcellet lungekræft

19-09-2017

Immunterapi ser ud til at kunne få sygdommen til at holde sig i ro i længere tid hos patienter med ikke-småcellet lungekræft. Samtidig giver behandlingen ikke patienterne flere alvorlige bivirkninger. Det viser resultaterne af et nyt forsøg, der for nylig blev præsenteret på den europæiske kræftkonference ESMO 2017.

Det er positivt, at der ser ud til at være ny medicin på vej til en gruppe patienter, som vi ellers ikke har meget at tilbyde

Professor og cheflæge ved Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman

Det er resultater med immunterapi af typen durvalumab, som netop er offentliggjort i såvel et anerkendt videnskabeligt tidsskrift som på den nyligt afholdte europæiske kræftkonference ESMO 2017. 

I forsøget undersøgte læger, om behandling med durvalumab enten kunne forlænge den samlede overlevelse for patienterne eller kunne forlænge tiden, inden sygdommen atter begyndte at vokse. Og resultaterne var positive. Blandt de patienter der fik durvalumab, holdt sygdommen sig i ro i 16,8 måneder, mens sygdommen hos kontrolgruppen – der fik uvirksom behandling, såkaldt placebo – kun var i ro i 5,6 måneder. Og det er godt nyt, siger professor og cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman: 

– Det er positivt, at der ser ud til at være ny medicin på vej til en gruppe patienter, som vi ellers ikke har meget at tilbyde, siger Niels Kroman 

I alt deltog 713 patienter i forsøget, og alle havde ikke-småcellet lungekræft. Fælles for patienterne var, at kræften havde spredt sig lokalt og ikke kunne opereres væk. Alle patienterne var desuden blevet behandlet med kemoterapi og strålebehandling. 

Ved ikke om durvalumab forlænger livet
Forskerne bag den nye undersøgelse ser resultaterne som udtryk for, at durvalumab muligvis kan være en effektiv behandling til bestemte grupper af patienter med ikke-småcellet lungekræft. 

Dog fremhæver de, at der endnu mangler svar på et vigtigt spørgsmål – nemlig, om behandlingen med durvalumab forlænger livet for patienterne. Det giver den nye undersøgelse ikke svar på, men lægerne fortsætter med at følger patienterne i længere tid for at kunne besvare det spørgsmål senere. 

Ikke flere alvorlige bivirkninger
I undersøgelsen registrerede lægerne også de bivirkninger, der var ved behandlingen med durvalumab. En af de hyppigste bivirkninger var lungebetændelse, og 6,3 pct. af patienterne, der fik durvalumab, måtte afbryde behandlingen på grund af lungebetændelse, mens tallet for placebogruppen var 2,6 pct. 

Generelt havde patienterne, der fik durvalumab, lidt flere bivirkninger end patienterne, der fik placebo, men når lægerne så på de svære bivirkninger, var tallene ens for de to grupper af patienter.

Læs mere om lungekræft

Resultaterne er præsenteret på ESMO 2017 kongressen i september 2017, og de er desuden offentliggjort her: 
Antonia SJ. et al.: Durvalumab after Chemoradiotherapy in Stage III Non–Small-Cell Lung Cancer. NEJM; Published online September 8, 2017.

 

Mere om forskningen

Forsøget er udført ved 235 center i 26 lande. Hovedparten af patienterne i begge forsøgsgrupperne havde bivirkninger – 68 pct. af de patienter der fik durvalumab og 54 pct. i placebogruppen. Foruden mere viden om, hvorvidt durvalumab kan forlænge livet for patienterne, er der også en række ubesvarede spørgsmål som er vigtige i forhold til behandlingen. Blandt andet hvornår og hvor længe durvalumab skal gives og med hvilken kombination af kemoterapi og strålebehandling behandlingen skal gives.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN…

Den 8. december må Gammelnissen en tur i "Tugthuset", men det var ganske "Wunderbar", som salig Cæsar sang i sin tid ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Strukturændringer presser svineproducenterne ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Loading...