|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Gode resultater med immunterapi mod ikke-småcellet lungekræft

19-09-2017

Immunterapi ser ud til at kunne få sygdommen til at holde sig i ro i længere tid hos patienter med ikke-småcellet lungekræft. Samtidig giver behandlingen ikke patienterne flere alvorlige bivirkninger. Det viser resultaterne af et nyt forsøg, der for nylig blev præsenteret på den europæiske kræftkonference ESMO 2017.

Det er positivt, at der ser ud til at være ny medicin på vej til en gruppe patienter, som vi ellers ikke har meget at tilbyde

Professor og cheflæge ved Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman

Det er resultater med immunterapi af typen durvalumab, som netop er offentliggjort i såvel et anerkendt videnskabeligt tidsskrift som på den nyligt afholdte europæiske kræftkonference ESMO 2017. 

I forsøget undersøgte læger, om behandling med durvalumab enten kunne forlænge den samlede overlevelse for patienterne eller kunne forlænge tiden, inden sygdommen atter begyndte at vokse. Og resultaterne var positive. Blandt de patienter der fik durvalumab, holdt sygdommen sig i ro i 16,8 måneder, mens sygdommen hos kontrolgruppen – der fik uvirksom behandling, såkaldt placebo – kun var i ro i 5,6 måneder. Og det er godt nyt, siger professor og cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman: 

– Det er positivt, at der ser ud til at være ny medicin på vej til en gruppe patienter, som vi ellers ikke har meget at tilbyde, siger Niels Kroman 

I alt deltog 713 patienter i forsøget, og alle havde ikke-småcellet lungekræft. Fælles for patienterne var, at kræften havde spredt sig lokalt og ikke kunne opereres væk. Alle patienterne var desuden blevet behandlet med kemoterapi og strålebehandling. 

Ved ikke om durvalumab forlænger livet
Forskerne bag den nye undersøgelse ser resultaterne som udtryk for, at durvalumab muligvis kan være en effektiv behandling til bestemte grupper af patienter med ikke-småcellet lungekræft. 

Dog fremhæver de, at der endnu mangler svar på et vigtigt spørgsmål – nemlig, om behandlingen med durvalumab forlænger livet for patienterne. Det giver den nye undersøgelse ikke svar på, men lægerne fortsætter med at følger patienterne i længere tid for at kunne besvare det spørgsmål senere. 

Ikke flere alvorlige bivirkninger
I undersøgelsen registrerede lægerne også de bivirkninger, der var ved behandlingen med durvalumab. En af de hyppigste bivirkninger var lungebetændelse, og 6,3 pct. af patienterne, der fik durvalumab, måtte afbryde behandlingen på grund af lungebetændelse, mens tallet for placebogruppen var 2,6 pct. 

Generelt havde patienterne, der fik durvalumab, lidt flere bivirkninger end patienterne, der fik placebo, men når lægerne så på de svære bivirkninger, var tallene ens for de to grupper af patienter.

Læs mere om lungekræft

Resultaterne er præsenteret på ESMO 2017 kongressen i september 2017, og de er desuden offentliggjort her: 
Antonia SJ. et al.: Durvalumab after Chemoradiotherapy in Stage III Non–Small-Cell Lung Cancer. NEJM; Published online September 8, 2017.

 

Mere om forskningen

Forsøget er udført ved 235 center i 26 lande. Hovedparten af patienterne i begge forsøgsgrupperne havde bivirkninger – 68 pct. af de patienter der fik durvalumab og 54 pct. i placebogruppen. Foruden mere viden om, hvorvidt durvalumab kan forlænge livet for patienterne, er der også en række ubesvarede spørgsmål som er vigtige i forhold til behandlingen. Blandt andet hvornår og hvor længe durvalumab skal gives og med hvilken kombination af kemoterapi og strålebehandling behandlingen skal gives.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Visionsløse udvalgsformænd…

Visionsløse udvalgsformænd…

I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Loading...