|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Gode resultater med immunterapi mod ikke-småcellet lungekræft

19-09-2017

Immunterapi ser ud til at kunne få sygdommen til at holde sig i ro i længere tid hos patienter med ikke-småcellet lungekræft. Samtidig giver behandlingen ikke patienterne flere alvorlige bivirkninger. Det viser resultaterne af et nyt forsøg, der for nylig blev præsenteret på den europæiske kræftkonference ESMO 2017.

Det er positivt, at der ser ud til at være ny medicin på vej til en gruppe patienter, som vi ellers ikke har meget at tilbyde

Professor og cheflæge ved Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman

Det er resultater med immunterapi af typen durvalumab, som netop er offentliggjort i såvel et anerkendt videnskabeligt tidsskrift som på den nyligt afholdte europæiske kræftkonference ESMO 2017. 

I forsøget undersøgte læger, om behandling med durvalumab enten kunne forlænge den samlede overlevelse for patienterne eller kunne forlænge tiden, inden sygdommen atter begyndte at vokse. Og resultaterne var positive. Blandt de patienter der fik durvalumab, holdt sygdommen sig i ro i 16,8 måneder, mens sygdommen hos kontrolgruppen – der fik uvirksom behandling, såkaldt placebo – kun var i ro i 5,6 måneder. Og det er godt nyt, siger professor og cheflæge hos Kræftens Bekæmpelse, Niels Kroman: 

– Det er positivt, at der ser ud til at være ny medicin på vej til en gruppe patienter, som vi ellers ikke har meget at tilbyde, siger Niels Kroman 

I alt deltog 713 patienter i forsøget, og alle havde ikke-småcellet lungekræft. Fælles for patienterne var, at kræften havde spredt sig lokalt og ikke kunne opereres væk. Alle patienterne var desuden blevet behandlet med kemoterapi og strålebehandling. 

Ved ikke om durvalumab forlænger livet
Forskerne bag den nye undersøgelse ser resultaterne som udtryk for, at durvalumab muligvis kan være en effektiv behandling til bestemte grupper af patienter med ikke-småcellet lungekræft. 

Dog fremhæver de, at der endnu mangler svar på et vigtigt spørgsmål – nemlig, om behandlingen med durvalumab forlænger livet for patienterne. Det giver den nye undersøgelse ikke svar på, men lægerne fortsætter med at følger patienterne i længere tid for at kunne besvare det spørgsmål senere. 

Ikke flere alvorlige bivirkninger
I undersøgelsen registrerede lægerne også de bivirkninger, der var ved behandlingen med durvalumab. En af de hyppigste bivirkninger var lungebetændelse, og 6,3 pct. af patienterne, der fik durvalumab, måtte afbryde behandlingen på grund af lungebetændelse, mens tallet for placebogruppen var 2,6 pct. 

Generelt havde patienterne, der fik durvalumab, lidt flere bivirkninger end patienterne, der fik placebo, men når lægerne så på de svære bivirkninger, var tallene ens for de to grupper af patienter.

Læs mere om lungekræft

Resultaterne er præsenteret på ESMO 2017 kongressen i september 2017, og de er desuden offentliggjort her: 
Antonia SJ. et al.: Durvalumab after Chemoradiotherapy in Stage III Non–Small-Cell Lung Cancer. NEJM; Published online September 8, 2017.

 

Mere om forskningen

Forsøget er udført ved 235 center i 26 lande. Hovedparten af patienterne i begge forsøgsgrupperne havde bivirkninger – 68 pct. af de patienter der fik durvalumab og 54 pct. i placebogruppen. Foruden mere viden om, hvorvidt durvalumab kan forlænge livet for patienterne, er der også en række ubesvarede spørgsmål som er vigtige i forhold til behandlingen. Blandt andet hvornår og hvor længe durvalumab skal gives og med hvilken kombination af kemoterapi og strålebehandling behandlingen skal gives.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Vigtig støtte til lokale foreninger

Vigtig støtte til lokale foreninger

Vi har modtaget følgende fra afdelingsdirektør i Nordea i Hadsten Lisbeth Broløs ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmel i mayonnaise ... læs mere
På sporet!

På sporet!

I den kommende uge samles de mange aktører og frivillige for at få forestillingen Tog til Tiden på skinner til premieren d. 29. oktober kl. 19 ... læs mere
Fremstilling i Retten Randers

Fremstilling i Retten Randers

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK fodbold søger ny kasserer

HSK fodbold søger ny kasserer

af Gert Jensen, fodboldformand i HSK ... læs mere
Indbydelse til koncert for børn 5-10 år + fællesspisning

Indbydelse til koncert for børn 5-10 år + fællesspisning

Spil Dansk, Kulturelt Samvirke i Favrskov og Røde Kors indbyder børn i alderen 5 - 10 år til koncert i Sløjfen i Hadsten: ... læs mere
Folkeklubben i Sløjfen

Folkeklubben i Sløjfen

Folkeklubben gav koncert torsdag aften i Sløjfen - se enkelte billeder fra før koncerten startede ... læs mere
Sat på spidsen

Sat på spidsen

Eigil holder ferie ... læs mere
Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Læserbrev af Byrådskandidat for Venstre i Favrskov Kommune Birgit Liin, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg 8870 Langå ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Tobak er nu i samme kategori som klyngebomber ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Syltede majroer med udeklareret indhold af sulfit ... læs mere
Indbrud i privat bolig

Indbrud i privat bolig

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...