|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse uddeler 380.000 kroner til kampen mod tobaksindustrien

Kræftens Bekæmpelse uddeler 380.000 kroner til kampen mod tobaksindustrien

29-09-2017
Siden 2010 har den australske kræftlæge Bronwyn King kæmpet for at få pensionsselskaber til at stoppe med at investere deres kunders penge i tobaksindustrien. På den europæiske kræftkonference (ECL) i København fik hun økonomisk opbakning fra Kræftens Bekæmpelse.

Bronwyn King får overrakt økonomisk støtte fra Kræftens Bekæmpelses formand, Dorthe Crüger

Bronwyn Kings arbejde i Tobacco Free Portfolio (Tobaksfri investeringer) har nu fået støtte med 20.000 dollars hvert år de næste tre år fra Kræftens Bekæmpelse – i alt cirka 380.000 kroner. Kræftens Bekæmpelses formand Dorthe Crüger overrakte checken efter Bronwyn Kings oplæg for en fyldt foredragssal.

– Vi vil gerne støtte dit inspirerende og visionære arbejde med at få investeringsselskaber verden over til at stoppe med at investere i tobak, sagde Dorthe Crüger til Bronwyn King.

Imellem liv og død

Bronwyn King startede sit arbejdsliv som læge på lungekræftafdelingen i Melbourne. Stort set alle hendes patienter var syge på grund af rygning. Og næsten ingen af dem overlevede.

Mens hun havde set patienter dø af tobaksrelaterede sygdomme, opdagede hun i 2010, at hun selv, gennem egen pensionsopsparing, var med til at investere i tobaksindustrien. Det gjorde hende så harm at opleve, hvor massivt pensionsselskaber investerede i død, mens hun selv kæmpede for liv, at hun besluttede sig for at tage kampen op.

Bronwyn King skaber resultater

Siden Bronwyn King og organisationen Tobacco Free Portfolios tog kampen op har hun spillet en fuldstændig afgørende rolle i forhold til, at mere end 35 pensionsselskaber i Australien ikke længere investerer i tobaksindustrien – investeringer, som før udgjorde en sum på omkring to milliarder dollars. Og bare inden for de sidste to år har globale investeringsselskaber i mere end syv lande også stoppet investeringer i tobaksindustrien – her i blandt CalPERS, som er det største pensionsselskab i USA, AP4, som er en af de største svenske pensionsselskaber, og AXA, som er et globalt forsikringsselskab. Danske LEGO og Københavns Kommune har også stoppet investeringer i tobaksindustrien. Bronwyn Kings metode er samtaler, og som hun selv siger uddannelse af investeringsselskaberne. Hun præsterer at komme ind på direktionsgangene over hele verden. På den måde er hendes oprør stille, men stærkt.

Tobaksindustri på kant med menneskerettigheder

Bronwyn King kæmper ikke kun mod tobaksindustrien på grund af dens skadelige virkninger. Hun kæmper også for menneskerettigheder. Som Bronwyn King siger er næsten ingen cigaretter produceret uden børnearbejde. Børn helt ned til otte år arbejder i plantagerne, og mange får såkaldt ’Green Tobacco Sickness’, der kan give kvalme, svimmelhed, hovedpine, opkastning og vejrtrækningsproblemer, ligesom børnene risikerer at blive nikotinafhængige af at plukke tobaksbladene. Nogle steder skiftes børnene ud undervejs i arbejdet, fordi de bliver så dårlige af arbejdet i plantagerne, at de ikke kan klare en hel dag. 

Den blinde vinkel

Hver eneste dag verden over dør seks mio. mennesker af rygning. Alene i Danmark dør 13.600 mennesker hvert år af rygning. Til sammenligning dør 200 mennesker om året i trafikken. Men de mange mennesker som hvert år mister livet og bliver syge på grund af rygning går uset hen. Og som Bronwyn King siger:

-Hvis så mange mennesker døde på en enkelt dag i en ulykke nogen andre steder, ville det skabe massiv opmærksomhed. Men denne død og ødelæggelse går ubemærket hen, og den bliver ligefrem støttet.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.logo

Vigtig støtte til lokale foreninger

Vi har modtaget følgende fra afdelingsdirektør i Nordea i Hadsten Lisbeth Broløs ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmel i mayonnaise ... læs mere
På sporet!

På sporet!

I den kommende uge samles de mange aktører og frivillige for at få forestillingen Tog til Tiden på skinner til premieren d. 29. oktober kl. 19 ... læs mere
Fremstilling i Retten Randers

Fremstilling i Retten Randers

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK fodbold søger ny kasserer

HSK fodbold søger ny kasserer

af Gert Jensen, fodboldformand i HSK ... læs mere
Indbydelse til koncert for børn 5-10 år + fællesspisning

Indbydelse til koncert for børn 5-10 år + fællesspisning

Spil Dansk, Kulturelt Samvirke i Favrskov og Røde Kors indbyder børn i alderen 5 - 10 år til koncert i Sløjfen i Hadsten: ... læs mere
Folkeklubben i Sløjfen

Folkeklubben i Sløjfen

Folkeklubben gav koncert torsdag aften i Sløjfen - se enkelte billeder fra før koncerten startede ... læs mere
Sat på spidsen

Sat på spidsen

Eigil holder ferie ... læs mere
Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Læserbrev af Byrådskandidat for Venstre i Favrskov Kommune Birgit Liin, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg 8870 Langå ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Tobak er nu i samme kategori som klyngebomber ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Syltede majroer med udeklareret indhold af sulfit ... læs mere
Indbrud i privat bolig

Indbrud i privat bolig

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...