|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse uddeler 380.000 kroner til kampen mod tobaksindustrien

Kræftens Bekæmpelse uddeler 380.000 kroner til kampen mod tobaksindustrien

29-09-2017
Siden 2010 har den australske kræftlæge Bronwyn King kæmpet for at få pensionsselskaber til at stoppe med at investere deres kunders penge i tobaksindustrien. På den europæiske kræftkonference (ECL) i København fik hun økonomisk opbakning fra Kræftens Bekæmpelse.

Bronwyn King får overrakt økonomisk støtte fra Kræftens Bekæmpelses formand, Dorthe Crüger

Bronwyn Kings arbejde i Tobacco Free Portfolio (Tobaksfri investeringer) har nu fået støtte med 20.000 dollars hvert år de næste tre år fra Kræftens Bekæmpelse – i alt cirka 380.000 kroner. Kræftens Bekæmpelses formand Dorthe Crüger overrakte checken efter Bronwyn Kings oplæg for en fyldt foredragssal.

– Vi vil gerne støtte dit inspirerende og visionære arbejde med at få investeringsselskaber verden over til at stoppe med at investere i tobak, sagde Dorthe Crüger til Bronwyn King.

Imellem liv og død

Bronwyn King startede sit arbejdsliv som læge på lungekræftafdelingen i Melbourne. Stort set alle hendes patienter var syge på grund af rygning. Og næsten ingen af dem overlevede.

Mens hun havde set patienter dø af tobaksrelaterede sygdomme, opdagede hun i 2010, at hun selv, gennem egen pensionsopsparing, var med til at investere i tobaksindustrien. Det gjorde hende så harm at opleve, hvor massivt pensionsselskaber investerede i død, mens hun selv kæmpede for liv, at hun besluttede sig for at tage kampen op.

Bronwyn King skaber resultater

Siden Bronwyn King og organisationen Tobacco Free Portfolios tog kampen op har hun spillet en fuldstændig afgørende rolle i forhold til, at mere end 35 pensionsselskaber i Australien ikke længere investerer i tobaksindustrien – investeringer, som før udgjorde en sum på omkring to milliarder dollars. Og bare inden for de sidste to år har globale investeringsselskaber i mere end syv lande også stoppet investeringer i tobaksindustrien – her i blandt CalPERS, som er det største pensionsselskab i USA, AP4, som er en af de største svenske pensionsselskaber, og AXA, som er et globalt forsikringsselskab. Danske LEGO og Københavns Kommune har også stoppet investeringer i tobaksindustrien. Bronwyn Kings metode er samtaler, og som hun selv siger uddannelse af investeringsselskaberne. Hun præsterer at komme ind på direktionsgangene over hele verden. På den måde er hendes oprør stille, men stærkt.

Tobaksindustri på kant med menneskerettigheder

Bronwyn King kæmper ikke kun mod tobaksindustrien på grund af dens skadelige virkninger. Hun kæmper også for menneskerettigheder. Som Bronwyn King siger er næsten ingen cigaretter produceret uden børnearbejde. Børn helt ned til otte år arbejder i plantagerne, og mange får såkaldt ’Green Tobacco Sickness’, der kan give kvalme, svimmelhed, hovedpine, opkastning og vejrtrækningsproblemer, ligesom børnene risikerer at blive nikotinafhængige af at plukke tobaksbladene. Nogle steder skiftes børnene ud undervejs i arbejdet, fordi de bliver så dårlige af arbejdet i plantagerne, at de ikke kan klare en hel dag. 

Den blinde vinkel

Hver eneste dag verden over dør seks mio. mennesker af rygning. Alene i Danmark dør 13.600 mennesker hvert år af rygning. Til sammenligning dør 200 mennesker om året i trafikken. Men de mange mennesker som hvert år mister livet og bliver syge på grund af rygning går uset hen. Og som Bronwyn King siger:

-Hvis så mange mennesker døde på en enkelt dag i en ulykke nogen andre steder, ville det skabe massiv opmærksomhed. Men denne død og ødelæggelse går ubemærket hen, og den bliver ligefrem støttet.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...