|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt studie viser sammenhæng mellem ventetid og kræftpatienters overlevelse

06-10-2017

Det kan virke som ren logik, at ventetid i kræftbehandling hænger sammen med patientens mulighed for at overleve sygdommen. Men studier har tidligere vist, at der ingen sammenhæng er. Nu slår et nyt studie fast, at ventetider hos kræftpatienter forværrer prognosen, og at de studier, der har vist det modsatte, har brugt data forkert.
 

Jo længere tid en kræftpatient venter på behandling, jo dårligere er prognosen, fastslår et nyt internationalt studie med dansk deltagelse. Studiet viser også, at data om ventetider skal analyseres anderledes end hidtil, hvis de skal kunne danne baggrund for konklusioner om ventetiders betydning for kræftpatienters overlevelse.

– Det er første gang, at så stort et studie dokumenterer, at ventetid hænger sammen med stadiet i kræft og dermed prognosen for at overleve sygdommen, siger lektor Marie Louise Tørring, der er tilknyttet Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP) på Aarhus Universitetet og medforfatter på det internationale studie.

Ventetidsparadokset

De fleste tidligere undersøgelser har ikke kunne vise en negativ sammenhæng mellem ventetid og kræftpatienters overlevelse. Det skyldes ifølge Marie Louise Tørring det såkaldte ”ventetidsparadoks”, som betyder, at man i mange studier har observeret, at patienter, som har en kort ventetid har en højere dødelighed end de patienter, som har ventet i længere tid.

Lektor Marie Louise Tørring er tilknyttet Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP), Aarhus Universitetet, og medforfatter på studiet

– Studierne har for eksempel ikke taget højde for, at de mest syge kræftpatienter er kommet forrest i køen. De patienter, der kommer først til, har altså fra start haft en dårligere prognose end de patienter, som kommer til at vente i længere tid. Det er der taget højde for i det nye studie her, fastslår Marie Louise Tørring.

I Danmark har vi i mange år haft fokus på kræftpatienters ventetid, særligt efter at kræftpakkerne blev indført i 2007, hvor det blev besluttet, at kræft er en akut sygdom, der skal behandles uden unødvendig ventetid. Men andre steder i verden forholder man sig anderledes og fejlagtigt til kræftpatienters ventetid, påpeger Marie Louise Tørring.

– Man bruger ventetidsparadokset som bevis for, at der ikke er nogen sammenhæng. Samtidig er der mange, der forholder sig til, at en kræftsvulst måske er 20 år om at udvikle sig, og at et par uger fra eller til derfor ikke gør den store forskel. Men det gør det. Man glemmer også at tage højde for den såkaldte fordoblingstid, som betyder, at ventetid bliver farligere og farligere med tiden, siger Marie Louise Tørring.

Marie Louise Tørring håber, at studiet kan gøre en forskel for kræftpatienters ventetider, også uden for Danmark.

Studiet er offentliggjort i British Journal of Cancer og blandt andre forskere fra Aarhus Universitet har deltaget i undersøgelsen.

Her kan du læse mere om kræftpatienters ventetider og behandlingsgaranti i Danmark

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.På sporet!

På sporet!

I den kommende uge samles de mange aktører og frivillige for at få forestillingen Tog til Tiden på skinner til premieren d. 29. oktober kl. 19 ... læs mere
Fremstilling i Retten Randers

Fremstilling i Retten Randers

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK fodbold søger ny kasserer

HSK fodbold søger ny kasserer

af Gert Jensen, fodboldformand i HSK ... læs mere
Indbydelse til koncert for børn 5-10 år + fællesspisning

Indbydelse til koncert for børn 5-10 år + fællesspisning

Spil Dansk, Kulturelt Samvirke i Favrskov og Røde Kors indbyder børn i alderen 5 - 10 år til koncert i Sløjfen i Hadsten: ... læs mere
Folkeklubben i Sløjfen

Folkeklubben i Sløjfen

Folkeklubben gav koncert torsdag aften i Sløjfen - se enkelte billeder fra før koncerten startede ... læs mere
Sat på spidsen

Sat på spidsen

Eigil holder ferie ... læs mere
Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Læserbrev af Byrådskandidat for Venstre i Favrskov Kommune Birgit Liin, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg 8870 Langå ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Tobak er nu i samme kategori som klyngebomber ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Syltede majroer med udeklareret indhold af sulfit ... læs mere
Indbrud i privat bolig

Indbrud i privat bolig

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Tricktyv på spil

Tricktyv på spil

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...