|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt studie viser sammenhæng mellem ventetid og kræftpatienters overlevelse

06-10-2017

Det kan virke som ren logik, at ventetid i kræftbehandling hænger sammen med patientens mulighed for at overleve sygdommen. Men studier har tidligere vist, at der ingen sammenhæng er. Nu slår et nyt studie fast, at ventetider hos kræftpatienter forværrer prognosen, og at de studier, der har vist det modsatte, har brugt data forkert.
 

Jo længere tid en kræftpatient venter på behandling, jo dårligere er prognosen, fastslår et nyt internationalt studie med dansk deltagelse. Studiet viser også, at data om ventetider skal analyseres anderledes end hidtil, hvis de skal kunne danne baggrund for konklusioner om ventetiders betydning for kræftpatienters overlevelse.

– Det er første gang, at så stort et studie dokumenterer, at ventetid hænger sammen med stadiet i kræft og dermed prognosen for at overleve sygdommen, siger lektor Marie Louise Tørring, der er tilknyttet Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP) på Aarhus Universitetet og medforfatter på det internationale studie.

Ventetidsparadokset

De fleste tidligere undersøgelser har ikke kunne vise en negativ sammenhæng mellem ventetid og kræftpatienters overlevelse. Det skyldes ifølge Marie Louise Tørring det såkaldte ”ventetidsparadoks”, som betyder, at man i mange studier har observeret, at patienter, som har en kort ventetid har en højere dødelighed end de patienter, som har ventet i længere tid.

Lektor Marie Louise Tørring er tilknyttet Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP), Aarhus Universitetet, og medforfatter på studiet

– Studierne har for eksempel ikke taget højde for, at de mest syge kræftpatienter er kommet forrest i køen. De patienter, der kommer først til, har altså fra start haft en dårligere prognose end de patienter, som kommer til at vente i længere tid. Det er der taget højde for i det nye studie her, fastslår Marie Louise Tørring.

I Danmark har vi i mange år haft fokus på kræftpatienters ventetid, særligt efter at kræftpakkerne blev indført i 2007, hvor det blev besluttet, at kræft er en akut sygdom, der skal behandles uden unødvendig ventetid. Men andre steder i verden forholder man sig anderledes og fejlagtigt til kræftpatienters ventetid, påpeger Marie Louise Tørring.

– Man bruger ventetidsparadokset som bevis for, at der ikke er nogen sammenhæng. Samtidig er der mange, der forholder sig til, at en kræftsvulst måske er 20 år om at udvikle sig, og at et par uger fra eller til derfor ikke gør den store forskel. Men det gør det. Man glemmer også at tage højde for den såkaldte fordoblingstid, som betyder, at ventetid bliver farligere og farligere med tiden, siger Marie Louise Tørring.

Marie Louise Tørring håber, at studiet kan gøre en forskel for kræftpatienters ventetider, også uden for Danmark.

Studiet er offentliggjort i British Journal of Cancer og blandt andre forskere fra Aarhus Universitet har deltaget i undersøgelsen.

Her kan du læse mere om kræftpatienters ventetider og behandlingsgaranti i Danmark

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmelvækst i Holmene SHOT med ingefær ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Første udgave af ”Lokalavisen” er knap så lokal ... læs mere
Loading...