|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt studie viser sammenhæng mellem ventetid og kræftpatienters overlevelse

06-10-2017

Det kan virke som ren logik, at ventetid i kræftbehandling hænger sammen med patientens mulighed for at overleve sygdommen. Men studier har tidligere vist, at der ingen sammenhæng er. Nu slår et nyt studie fast, at ventetider hos kræftpatienter forværrer prognosen, og at de studier, der har vist det modsatte, har brugt data forkert.
 

Jo længere tid en kræftpatient venter på behandling, jo dårligere er prognosen, fastslår et nyt internationalt studie med dansk deltagelse. Studiet viser også, at data om ventetider skal analyseres anderledes end hidtil, hvis de skal kunne danne baggrund for konklusioner om ventetiders betydning for kræftpatienters overlevelse.

– Det er første gang, at så stort et studie dokumenterer, at ventetid hænger sammen med stadiet i kræft og dermed prognosen for at overleve sygdommen, siger lektor Marie Louise Tørring, der er tilknyttet Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP) på Aarhus Universitetet og medforfatter på det internationale studie.

Ventetidsparadokset

De fleste tidligere undersøgelser har ikke kunne vise en negativ sammenhæng mellem ventetid og kræftpatienters overlevelse. Det skyldes ifølge Marie Louise Tørring det såkaldte ”ventetidsparadoks”, som betyder, at man i mange studier har observeret, at patienter, som har en kort ventetid har en højere dødelighed end de patienter, som har ventet i længere tid.

Lektor Marie Louise Tørring er tilknyttet Center for Forskning i Cancerdiagnostik i Praksis (CaP), Aarhus Universitetet, og medforfatter på studiet

– Studierne har for eksempel ikke taget højde for, at de mest syge kræftpatienter er kommet forrest i køen. De patienter, der kommer først til, har altså fra start haft en dårligere prognose end de patienter, som kommer til at vente i længere tid. Det er der taget højde for i det nye studie her, fastslår Marie Louise Tørring.

I Danmark har vi i mange år haft fokus på kræftpatienters ventetid, særligt efter at kræftpakkerne blev indført i 2007, hvor det blev besluttet, at kræft er en akut sygdom, der skal behandles uden unødvendig ventetid. Men andre steder i verden forholder man sig anderledes og fejlagtigt til kræftpatienters ventetid, påpeger Marie Louise Tørring.

– Man bruger ventetidsparadokset som bevis for, at der ikke er nogen sammenhæng. Samtidig er der mange, der forholder sig til, at en kræftsvulst måske er 20 år om at udvikle sig, og at et par uger fra eller til derfor ikke gør den store forskel. Men det gør det. Man glemmer også at tage højde for den såkaldte fordoblingstid, som betyder, at ventetid bliver farligere og farligere med tiden, siger Marie Louise Tørring.

Marie Louise Tørring håber, at studiet kan gøre en forskel for kræftpatienters ventetider, også uden for Danmark.

Studiet er offentliggjort i British Journal of Cancer og blandt andre forskere fra Aarhus Universitet har deltaget i undersøgelsen.

Her kan du læse mere om kræftpatienters ventetider og behandlingsgaranti i Danmark

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN…

Den 8. december må Gammelnissen en tur i "Tugthuset", men det var ganske "Wunderbar", som salig Cæsar sang i sin tid ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Strukturændringer presser svineproducenterne ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Loading...