|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny forskning åbner for skræddersyede brystkræftscreeninger

 

24-10-2017
Verdens hidtil største kræftstudie har samlet data om en stor mængde almindelige arvelige faktorer, der har betydning for kræftrisiko. Resultaterne kan gøre det muligt i fremtiden at tilbyde brystkræftscreening mere præcist i forhold til den enkeltes kvindes risiko.

I dag får alle kvinder mellem 50 og 69 tilbudt brystkræftscreening hvert andet år. Foto: Tomas Bertelsen

I dag får kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år tilbudt brystkræftscreening hvert andet år. Med den nye viden har forskerne lagt fundamentet til en mere individuel screening, hvor kvinderne ved hjælp af en genetisk test kan inddeles i grupper, alt efter om de har høj, mellem eller lav risiko for brystkræft.

Det er forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i samarbejde med en række andre lande, der har samlet så megen viden om almindelige arvelige faktorer i forhold til brystkræft, at målingen af risiko nu er præcis nok til at bruge praktisk.

– Vi har skabt vidensgrundlaget for at kunne risikovurdere så præcist, at vi forhåbentlig kan skræddersy det tilbud, almindelige kvinder får om screening for brystkræft, til hver enkelt kvinde. Et personligt risikobaseret screeningsprogram kan forhåbentlig hjælpe os til at nedsætte dødeligheden blandt kvinder med brystkræft yderligere, siger professor og overlæge ved Herlev og Gentofte Hospital, Stig Bojesen, der har ledet den del af forskningsprojektet, der blev udført i København.

Verdens største kræftstudie

Den nye undersøgelse samler data fra 450.000 personer, og det gør den til verdens største kræftstudie. Hos hver person har forskerne kortlagt en halv mio. steder i arvematerialet, som forbindes med risiko for kræft i bryst, tyktarm og endetarm, lunge, æggestok og prostata.

For hver sygdom har man nu viden om et stort antal almindelige steder i arvematerialet, der er med til at afgøre, hvor stor eller lille risiko hver enkelt person har for at udvikle en bestemt type kræft.

Niels Kroman, der er cheflæge i Kræftens Bekæmpelse, fremhæver, at vi allerede i dag kender genmutationer, der giver en særlig høj risiko for brystkræft, og at disse kvinder følges tættere end i det normale screeningsprogram. Med den nye viden ser endnu flere kvinder ud til at kunne få et screeningsprogram, der præcist passer til dem.

– De senere år har man fundet en række mindre genmutationer, som hver for sig kan øge risikoen for brystkræft en lille smule. Den nye undersøgelse har kortlagt over 50 pct. af disse nye genfejl, ved at se på, hvor mange små genmutationer en kvinde har, tror vi, at kvinderne kan inddeles i grupper med lav, moderat og forøget risiko for brystkræft, siger Niels Kroman.

– Når vi kan det, vil det give mening at tilbyde skræddersyet brystkræftscreening, for eksempel hvor kvinder med høj risiko screenes en gang om året – og måske før de fylder 50 år. På samme måde kan kvinder med lav risiko måske nøjes med at blive screenet hvert tredje år, siger han.

En ændring af screeningsproceduren for brystkræft ligger stadig et stykke ude i fremtiden og skal afprøves grundigt, inden det bliver aktuelt. 

Det ny forskningsresultat er netop blevet offentliggjort i de videnskabelige tidsskrift Nature.

Fakta om brystkræft

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark og rammer hvert år ca. 4.700 kvinder. Store fremskridt i behandlingen betyder heldigvis, at brystkræft er en af de kræftformer, hvor der er den bedste overlevelse.

I dag får kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år tilbudt brystkræftscreening hvert andet år.

Læs mere om brystkræft

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...