|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny forskning åbner for skræddersyede brystkræftscreeninger

 

24-10-2017
Verdens hidtil største kræftstudie har samlet data om en stor mængde almindelige arvelige faktorer, der har betydning for kræftrisiko. Resultaterne kan gøre det muligt i fremtiden at tilbyde brystkræftscreening mere præcist i forhold til den enkeltes kvindes risiko.

I dag får alle kvinder mellem 50 og 69 tilbudt brystkræftscreening hvert andet år. Foto: Tomas Bertelsen

I dag får kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år tilbudt brystkræftscreening hvert andet år. Med den nye viden har forskerne lagt fundamentet til en mere individuel screening, hvor kvinderne ved hjælp af en genetisk test kan inddeles i grupper, alt efter om de har høj, mellem eller lav risiko for brystkræft.

Det er forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i samarbejde med en række andre lande, der har samlet så megen viden om almindelige arvelige faktorer i forhold til brystkræft, at målingen af risiko nu er præcis nok til at bruge praktisk.

– Vi har skabt vidensgrundlaget for at kunne risikovurdere så præcist, at vi forhåbentlig kan skræddersy det tilbud, almindelige kvinder får om screening for brystkræft, til hver enkelt kvinde. Et personligt risikobaseret screeningsprogram kan forhåbentlig hjælpe os til at nedsætte dødeligheden blandt kvinder med brystkræft yderligere, siger professor og overlæge ved Herlev og Gentofte Hospital, Stig Bojesen, der har ledet den del af forskningsprojektet, der blev udført i København.

Verdens største kræftstudie

Den nye undersøgelse samler data fra 450.000 personer, og det gør den til verdens største kræftstudie. Hos hver person har forskerne kortlagt en halv mio. steder i arvematerialet, som forbindes med risiko for kræft i bryst, tyktarm og endetarm, lunge, æggestok og prostata.

For hver sygdom har man nu viden om et stort antal almindelige steder i arvematerialet, der er med til at afgøre, hvor stor eller lille risiko hver enkelt person har for at udvikle en bestemt type kræft.

Niels Kroman, der er cheflæge i Kræftens Bekæmpelse, fremhæver, at vi allerede i dag kender genmutationer, der giver en særlig høj risiko for brystkræft, og at disse kvinder følges tættere end i det normale screeningsprogram. Med den nye viden ser endnu flere kvinder ud til at kunne få et screeningsprogram, der præcist passer til dem.

– De senere år har man fundet en række mindre genmutationer, som hver for sig kan øge risikoen for brystkræft en lille smule. Den nye undersøgelse har kortlagt over 50 pct. af disse nye genfejl, ved at se på, hvor mange små genmutationer en kvinde har, tror vi, at kvinderne kan inddeles i grupper med lav, moderat og forøget risiko for brystkræft, siger Niels Kroman.

– Når vi kan det, vil det give mening at tilbyde skræddersyet brystkræftscreening, for eksempel hvor kvinder med høj risiko screenes en gang om året – og måske før de fylder 50 år. På samme måde kan kvinder med lav risiko måske nøjes med at blive screenet hvert tredje år, siger han.

En ændring af screeningsproceduren for brystkræft ligger stadig et stykke ude i fremtiden og skal afprøves grundigt, inden det bliver aktuelt. 

Det ny forskningsresultat er netop blevet offentliggjort i de videnskabelige tidsskrift Nature.

Fakta om brystkræft

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark og rammer hvert år ca. 4.700 kvinder. Store fremskridt i behandlingen betyder heldigvis, at brystkræft er en af de kræftformer, hvor der er den bedste overlevelse.

I dag får kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år tilbudt brystkræftscreening hvert andet år.

Læs mere om brystkræft

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN…

Den 8. december må Gammelnissen en tur i "Tugthuset", men det var ganske "Wunderbar", som salig Cæsar sang i sin tid ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Strukturændringer presser svineproducenterne ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Loading...