|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny forskning åbner for skræddersyede brystkræftscreeninger

 

24-10-2017
Verdens hidtil største kræftstudie har samlet data om en stor mængde almindelige arvelige faktorer, der har betydning for kræftrisiko. Resultaterne kan gøre det muligt i fremtiden at tilbyde brystkræftscreening mere præcist i forhold til den enkeltes kvindes risiko.

I dag får alle kvinder mellem 50 og 69 tilbudt brystkræftscreening hvert andet år. Foto: Tomas Bertelsen

I dag får kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år tilbudt brystkræftscreening hvert andet år. Med den nye viden har forskerne lagt fundamentet til en mere individuel screening, hvor kvinderne ved hjælp af en genetisk test kan inddeles i grupper, alt efter om de har høj, mellem eller lav risiko for brystkræft.

Det er forskere fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet i samarbejde med en række andre lande, der har samlet så megen viden om almindelige arvelige faktorer i forhold til brystkræft, at målingen af risiko nu er præcis nok til at bruge praktisk.

– Vi har skabt vidensgrundlaget for at kunne risikovurdere så præcist, at vi forhåbentlig kan skræddersy det tilbud, almindelige kvinder får om screening for brystkræft, til hver enkelt kvinde. Et personligt risikobaseret screeningsprogram kan forhåbentlig hjælpe os til at nedsætte dødeligheden blandt kvinder med brystkræft yderligere, siger professor og overlæge ved Herlev og Gentofte Hospital, Stig Bojesen, der har ledet den del af forskningsprojektet, der blev udført i København.

Verdens største kræftstudie

Den nye undersøgelse samler data fra 450.000 personer, og det gør den til verdens største kræftstudie. Hos hver person har forskerne kortlagt en halv mio. steder i arvematerialet, som forbindes med risiko for kræft i bryst, tyktarm og endetarm, lunge, æggestok og prostata.

For hver sygdom har man nu viden om et stort antal almindelige steder i arvematerialet, der er med til at afgøre, hvor stor eller lille risiko hver enkelt person har for at udvikle en bestemt type kræft.

Niels Kroman, der er cheflæge i Kræftens Bekæmpelse, fremhæver, at vi allerede i dag kender genmutationer, der giver en særlig høj risiko for brystkræft, og at disse kvinder følges tættere end i det normale screeningsprogram. Med den nye viden ser endnu flere kvinder ud til at kunne få et screeningsprogram, der præcist passer til dem.

– De senere år har man fundet en række mindre genmutationer, som hver for sig kan øge risikoen for brystkræft en lille smule. Den nye undersøgelse har kortlagt over 50 pct. af disse nye genfejl, ved at se på, hvor mange små genmutationer en kvinde har, tror vi, at kvinderne kan inddeles i grupper med lav, moderat og forøget risiko for brystkræft, siger Niels Kroman.

– Når vi kan det, vil det give mening at tilbyde skræddersyet brystkræftscreening, for eksempel hvor kvinder med høj risiko screenes en gang om året – og måske før de fylder 50 år. På samme måde kan kvinder med lav risiko måske nøjes med at blive screenet hvert tredje år, siger han.

En ændring af screeningsproceduren for brystkræft ligger stadig et stykke ude i fremtiden og skal afprøves grundigt, inden det bliver aktuelt. 

Det ny forskningsresultat er netop blevet offentliggjort i de videnskabelige tidsskrift Nature.

Fakta om brystkræft

Brystkræft er den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark og rammer hvert år ca. 4.700 kvinder. Store fremskridt i behandlingen betyder heldigvis, at brystkræft er en af de kræftformer, hvor der er den bedste overlevelse.

I dag får kvinder i Danmark mellem 50 og 69 år tilbudt brystkræftscreening hvert andet år.

Læs mere om brystkræft

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Visionsløse udvalgsformænd…

Visionsløse udvalgsformænd…

I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Loading...