|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Trafikstøj giver usunde vaner

07-11-2017

Hvis man bor tæt ved en trafikeret vej, har man forhøjet risiko for både at ryge og for at drikke mere alkohol end andre. Vaner, som kan øge risikoen for kræft og andre sygdomme. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som dermed lægger endnu en brik til forståelsen af, hvorfor trafikstøj er usundt for os.

I de fleste større byer vil de fleste være udsat for støj over 40 dB, selv hvis man ikke bor nær trafikerede veje. Derfor er det vigtigt med resultater, der viser hvordan støjen påvirker os, så der kan blive taget initiativer til at mindske den.

Postdoc Nina Roswall, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Forskerne har undersøgt støjniveauer, der ligger mellem 40 dB og 80 dB. For hver 10 decibel (dB) støjen stiger, stiger risikoen for at ryge med omkring 7 pct., og alkoholforbruget med knap en ekstra genstand om ugen, viser undersøgelsen. 

Forklaringen på at støj øger rygning og alkoholforbrug, er formentlig, at trafikstøj stresser kroppen. Både om natten, hvor det er søvnen det går ud over, men også i løbet af dagen hvor støjen øger frigivelsen af stresshormoner. Tidligere forskning har vist, at forbruget af både alkohol og rygning stiger, hvis vi er stressede, fordi det er en måde at berolige kroppen på. 

– I de fleste større byer vil de fleste være udsat for støj over 40 dB, selv hvis man ikke bor nær trafikerede veje. Derfor er det vigtigt med resultater, der viser hvordan støjen påvirker os, så der kan blive taget initiativer til at mindske den – både fra politisk side og gennem valg så som støjdæmpende vinduer, eller hvis man har mulighed for det, ved at flytte soveværelset ind i et rum, der vender væk fra støjen, siger postdoc Nina Roswall fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Sammen med kolleger fra Kræftens Bekæmpelse og Aarhus Universitet står hun bag den nye forskning. 

Tidligere forskning har vist, at trafikstøj kan øge risikoen for en række sygdomme, såsom tarmkræft, brystkræft, diabetes og hjertesygdomme. Forskning har også peget på, at årsagen er, at støjen får os til at ændre vaner – eksempelvis dyrker mennesker, der bor nær trafikerede veje, mindre motion, og nu føjer de nye resultater altså alkohol og rygning til listen. 

Rygning, alkohol og kræft
Det er første gang, at forskere har undersøgt, hvordan trafikstøj påvirker vores forbrug af tobak og alkohol. Den nye undersøgelse er baseret på data fra befolkningsundersøgelsen ”Kost, kræft og helbred” og omfatter omkring 53.000 danskere. 

Forskerne har taget højde for de sociale og økonomiske faktorer, som man ved, spiller ind på risikoen for at ryge og drikke alkohol. Støjniveauet på deltagernes adresser er beregnet fra 1987-2002, og forskerne har undersøgt deltagernes livsstilsvaner i den samme periode. Forskerne har også undersøgt betydningen af jernbanestøj, men denne type støj påvirkede ikke deltagernes forbrug af alkohol og tobak. 

Både rygning og alkohol er væsentlige årsager til en lang række kræftformer. Hvert år dør 13.600 danskere af rygning, og mindst 1.800 danskere får kræft som følge af deres alkoholforbrug. Hvis den nye viden kan føre til måder at mindske disse tal, vil det derfor være godt nyt.

Støjkort

Hvis du bor i København, Odense, Aarhus eller Aalborg kan du på denne side hos Miljøstyrelsen se, hvor meget støj der er på din adresse.

Rygning og kræft

Rygning er den største enkeltårsag til kræft og øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer. Rygning kan give kræft i lunger, luftrør, bronkier, mundhule, læber, næsehule, svælg, strubehoved, spiserør, mave, lever, bugspytkirtel, nyrer, nyrebækken, urinledere, blære, tyk- og endetarm, livmoderhals og æggestokke. Samtidig øger rygning risikoen for leukæmi.
Læs mere om kræft og rygning her

Alkohol og kræft

Alkohol er kræftfremkaldende, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.
Læs mere om kræft og alkohol her

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


ARKIVERNES DAG
11. nov. 2017

ARKIVERNES DAG

Ginsmagning
11. nov. 2017

Ginsmagning

Loading...

NYT fra LMO

NYT fra LMO

LMO ansætter ny salgs- og marketingchef ... læs mere
Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Af Erling Kvist Andersen, Fredensgade 11B, Hinnerup, Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, og Isabell Friis Madsen, Hjaltesvej 31, Hadsten, Formand for Børne- og skoleudvalget ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Flødeis uden allergenmærkning for æg ... læs mere
Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kan du se det for dig? 2. Pinsedag – Forår – Fridag - Sol over Aarhus ... Kronprinsen er i byen og vi fejrer hans 50 års fødselsdag ... læs mere
BØGER ER DA DET BEDSTE

BØGER ER DA DET BEDSTE

Så har man snart læst nok om skumle byrådskandidater. Nu rask i boghandlen efter lødigt læsestof ... læs mere
Nye træer plantet

Nye træer plantet

Det er ikke længe siden, at man fældede en masse gamle træer på Neder Hadstenvej. Der er nu sat nye op og Hadsten er blevet lidt grønnere igen ... læs mere
Jul-jul-jul

Jul-jul-jul

Af Herluf Nydam Jensen, formand for Hadsten Lokalarkiv ... læs mere
Flere PLANTER i plakatskoven

Flere PLANTER i plakatskoven

Pingvinnyts fotograf Jørgen Amorsen har været en runde i dag kl.12 hvor det blev lovligt at plante plakater - Her tilfældigt udvalg ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen

Færdselsuheld på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Formålet med mødet er, at Venstres spidskandidater til byråds- og regionsrådsvalg bliver helt opdateret på status for specialhospitalet ... læs mere
Sat på SPIDSEN

Sat på SPIDSEN

Her i Favrskov kan en stemme på de konservative ende med at blive til et mandat til Nye Borgerlige… ... læs mere
Hvorfor fejrer vi Mortens Aften ?

Hvorfor fejrer vi Mortens Aften ?

Mortensaften den 10. november fejres til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop ... læs mere
Loading...