|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Trafikstøj giver usunde vaner

07-11-2017

Hvis man bor tæt ved en trafikeret vej, har man forhøjet risiko for både at ryge og for at drikke mere alkohol end andre. Vaner, som kan øge risikoen for kræft og andre sygdomme. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som dermed lægger endnu en brik til forståelsen af, hvorfor trafikstøj er usundt for os.

I de fleste større byer vil de fleste være udsat for støj over 40 dB, selv hvis man ikke bor nær trafikerede veje. Derfor er det vigtigt med resultater, der viser hvordan støjen påvirker os, så der kan blive taget initiativer til at mindske den.

Postdoc Nina Roswall, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Forskerne har undersøgt støjniveauer, der ligger mellem 40 dB og 80 dB. For hver 10 decibel (dB) støjen stiger, stiger risikoen for at ryge med omkring 7 pct., og alkoholforbruget med knap en ekstra genstand om ugen, viser undersøgelsen. 

Forklaringen på at støj øger rygning og alkoholforbrug, er formentlig, at trafikstøj stresser kroppen. Både om natten, hvor det er søvnen det går ud over, men også i løbet af dagen hvor støjen øger frigivelsen af stresshormoner. Tidligere forskning har vist, at forbruget af både alkohol og rygning stiger, hvis vi er stressede, fordi det er en måde at berolige kroppen på. 

– I de fleste større byer vil de fleste være udsat for støj over 40 dB, selv hvis man ikke bor nær trafikerede veje. Derfor er det vigtigt med resultater, der viser hvordan støjen påvirker os, så der kan blive taget initiativer til at mindske den – både fra politisk side og gennem valg så som støjdæmpende vinduer, eller hvis man har mulighed for det, ved at flytte soveværelset ind i et rum, der vender væk fra støjen, siger postdoc Nina Roswall fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Sammen med kolleger fra Kræftens Bekæmpelse og Aarhus Universitet står hun bag den nye forskning. 

Tidligere forskning har vist, at trafikstøj kan øge risikoen for en række sygdomme, såsom tarmkræft, brystkræft, diabetes og hjertesygdomme. Forskning har også peget på, at årsagen er, at støjen får os til at ændre vaner – eksempelvis dyrker mennesker, der bor nær trafikerede veje, mindre motion, og nu føjer de nye resultater altså alkohol og rygning til listen. 

Rygning, alkohol og kræft
Det er første gang, at forskere har undersøgt, hvordan trafikstøj påvirker vores forbrug af tobak og alkohol. Den nye undersøgelse er baseret på data fra befolkningsundersøgelsen ”Kost, kræft og helbred” og omfatter omkring 53.000 danskere. 

Forskerne har taget højde for de sociale og økonomiske faktorer, som man ved, spiller ind på risikoen for at ryge og drikke alkohol. Støjniveauet på deltagernes adresser er beregnet fra 1987-2002, og forskerne har undersøgt deltagernes livsstilsvaner i den samme periode. Forskerne har også undersøgt betydningen af jernbanestøj, men denne type støj påvirkede ikke deltagernes forbrug af alkohol og tobak. 

Både rygning og alkohol er væsentlige årsager til en lang række kræftformer. Hvert år dør 13.600 danskere af rygning, og mindst 1.800 danskere får kræft som følge af deres alkoholforbrug. Hvis den nye viden kan føre til måder at mindske disse tal, vil det derfor være godt nyt.

Støjkort

Hvis du bor i København, Odense, Aarhus eller Aalborg kan du på denne side hos Miljøstyrelsen se, hvor meget støj der er på din adresse.

Rygning og kræft

Rygning er den største enkeltårsag til kræft og øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer. Rygning kan give kræft i lunger, luftrør, bronkier, mundhule, læber, næsehule, svælg, strubehoved, spiserør, mave, lever, bugspytkirtel, nyrer, nyrebækken, urinledere, blære, tyk- og endetarm, livmoderhals og æggestokke. Samtidig øger rygning risikoen for leukæmi.
Læs mere om kræft og rygning her

Alkohol og kræft

Alkohol er kræftfremkaldende, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.
Læs mere om kræft og alkohol her

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Anders G. Christensen bliver formand i Sundhedshuset Hadsten A/S

Byrådsmedlem og folketingskandidat for Venstre er blevet ny formand for selskabet bag SUNDHEDSHUSET HADSTEN A/S ... læs mere
Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Orgelbrus og korsang i Sct. Pauls Kirke

Mandag inviterede Hadstens to voksenkor, Hadsten Sangforening og Hadsten blandede Kor,til en velbesøgt julekoncert ... læs mere
Hadstens børn leger håndbold

Hadstens børn leger håndbold

Det startede med to håndboldtossede veninder, der savnede hallen, der savnede fælleskab og savnede foreningsliv. I dag er det 100 glade børn, der hver lørdag fylder vestjyskBANK Arena ... læs mere
5 biler involveret i sammenstød

5 biler involveret i sammenstød

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
JULEMÆRKE NUMMER 50

JULEMÆRKE NUMMER 50

Det er den 4. december, og dagens jubilæumsjulemærke bringer os omkring Lerbjerg ... læs mere
Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

Influenzavaccine kan forhindre indlæggelser

I vintermånederne ender alt for mange ældre med at blive indlagt med luftvejssygdomme, der er fremkaldt af influenza. Favrskov Kommuner opfordrer derfor borgere over 65 år til at blive vaccineret mod sygdommen ... læs mere
Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år...

Futtog i Danmark taber millioner af kunder – hele 4 mio. på bare 5 år…

Årtiers fejlslagne trafikpolitik og en statsejet operatør, der har hovedkontor ”på månen”, gør jernbanedrift i Danmark til noget, som selv borgere i det fattigste U-land ville være flove over… ... læs mere
Glaspartikler i øl

Glaspartikler i øl

Carlsberg Danmark tilbagekalder Carlsberg pilsner, da der er risiko for glaspartikler og rester af etikette-papir i øllet ... læs mere
Loading...