|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Trafikstøj giver usunde vaner

07-11-2017

Hvis man bor tæt ved en trafikeret vej, har man forhøjet risiko for både at ryge og for at drikke mere alkohol end andre. Vaner, som kan øge risikoen for kræft og andre sygdomme. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse, som dermed lægger endnu en brik til forståelsen af, hvorfor trafikstøj er usundt for os.

I de fleste større byer vil de fleste være udsat for støj over 40 dB, selv hvis man ikke bor nær trafikerede veje. Derfor er det vigtigt med resultater, der viser hvordan støjen påvirker os, så der kan blive taget initiativer til at mindske den.

Postdoc Nina Roswall, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

Forskerne har undersøgt støjniveauer, der ligger mellem 40 dB og 80 dB. For hver 10 decibel (dB) støjen stiger, stiger risikoen for at ryge med omkring 7 pct., og alkoholforbruget med knap en ekstra genstand om ugen, viser undersøgelsen. 

Forklaringen på at støj øger rygning og alkoholforbrug, er formentlig, at trafikstøj stresser kroppen. Både om natten, hvor det er søvnen det går ud over, men også i løbet af dagen hvor støjen øger frigivelsen af stresshormoner. Tidligere forskning har vist, at forbruget af både alkohol og rygning stiger, hvis vi er stressede, fordi det er en måde at berolige kroppen på. 

– I de fleste større byer vil de fleste være udsat for støj over 40 dB, selv hvis man ikke bor nær trafikerede veje. Derfor er det vigtigt med resultater, der viser hvordan støjen påvirker os, så der kan blive taget initiativer til at mindske den – både fra politisk side og gennem valg så som støjdæmpende vinduer, eller hvis man har mulighed for det, ved at flytte soveværelset ind i et rum, der vender væk fra støjen, siger postdoc Nina Roswall fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Sammen med kolleger fra Kræftens Bekæmpelse og Aarhus Universitet står hun bag den nye forskning. 

Tidligere forskning har vist, at trafikstøj kan øge risikoen for en række sygdomme, såsom tarmkræft, brystkræft, diabetes og hjertesygdomme. Forskning har også peget på, at årsagen er, at støjen får os til at ændre vaner – eksempelvis dyrker mennesker, der bor nær trafikerede veje, mindre motion, og nu føjer de nye resultater altså alkohol og rygning til listen. 

Rygning, alkohol og kræft
Det er første gang, at forskere har undersøgt, hvordan trafikstøj påvirker vores forbrug af tobak og alkohol. Den nye undersøgelse er baseret på data fra befolkningsundersøgelsen ”Kost, kræft og helbred” og omfatter omkring 53.000 danskere. 

Forskerne har taget højde for de sociale og økonomiske faktorer, som man ved, spiller ind på risikoen for at ryge og drikke alkohol. Støjniveauet på deltagernes adresser er beregnet fra 1987-2002, og forskerne har undersøgt deltagernes livsstilsvaner i den samme periode. Forskerne har også undersøgt betydningen af jernbanestøj, men denne type støj påvirkede ikke deltagernes forbrug af alkohol og tobak. 

Både rygning og alkohol er væsentlige årsager til en lang række kræftformer. Hvert år dør 13.600 danskere af rygning, og mindst 1.800 danskere får kræft som følge af deres alkoholforbrug. Hvis den nye viden kan føre til måder at mindske disse tal, vil det derfor være godt nyt.

Støjkort

Hvis du bor i København, Odense, Aarhus eller Aalborg kan du på denne side hos Miljøstyrelsen se, hvor meget støj der er på din adresse.

Rygning og kræft

Rygning er den største enkeltårsag til kræft og øger risikoen for mere end 15 forskellige kræftformer. Rygning kan give kræft i lunger, luftrør, bronkier, mundhule, læber, næsehule, svælg, strubehoved, spiserør, mave, lever, bugspytkirtel, nyrer, nyrebækken, urinledere, blære, tyk- og endetarm, livmoderhals og æggestokke. Samtidig øger rygning risikoen for leukæmi.
Læs mere om kræft og rygning her

Alkohol og kræft

Alkohol er kræftfremkaldende, og risikoen for kræft stiger med mængden af alkohol, der indtages. Alkohol øger risikoen for kræft i de organer, der kommer direkte i kontakt med alkoholen – det vil sige fra mund til endetarm. Derudover øger alkohol også risikoen for brystkræft.
Læs mere om kræft og alkohol her

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...