|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nyt initiativ skal få flere danskere til at skrive testamente

07-11-2017

Kun 17 procent af danskerne skriver testamente, og det er for få. Det mener en lang række velgørende organisationer, der nu er gået sammen om at bryde tabuet og få flere til at tage stilling.

De færreste af os kan lide tanken om, at vi en dag skal dø, og næsten lige så få bryder sig om at diskutere privatøkonomi med omverdenen. Derfor er det også de færreste, der får taget stilling til arv og testamentering, og i følge analyseorganisationen YouGov skriver bare 17 procent af danskerne testamente. Det er for få, mener en lang række velgørende organisationer, der nu går sammen for at bryde tabuet. 

– De fleste danskere ville have glæde af at skrive testamente, men mange ved ikke, at de har brug for det. Når vi skriver testamente, får vi mulighed for at få indflydelse på, hvordan vores arv skal fordeles, og det giver også mulighed for at videreføre de økonomiske og moralske værdier, der har betydet noget i livet. Men testamentering kan være et svært emne at tale om, og det er meget få, der får lagt en plan. Det vil vi rigtig gerne hjælpe med at ændre gennem oplysning og inspiration, siger Ann Marie Panduro, der er styregruppeformand i det helt nye samarbejde, Det Gode Testamente. 

Initiativet er et samarbejde mellem 31 velgørende organisationer i Danmark – herunder Kræftens Bekæmpelse, Folkekirkens Nødhjælp og Dyrenes Beskyttelse. I fællesskab lancerer de nu hjemmesiden detgodetestamete.dk, der sammen med en række nationale oplysningskampagner og gratis juridisk rådgivning skal klæde danskerne på til at tage stilling og give noget godt videre. 

Formålet med initiativet er blandt andet at oplyse danskerne om det relevante i at nedfælde en sidste vilje, og at slå fast, at testamentering hverken er dyrt eller besværligt. Samtidig håber organisationerne bag Det Gode Testamente, at indsatsen vil øge danskeres kendskab og lyst til at skrive velgørende formål ind i deres i testamente – og dermed genspejle den store opbakning til velgørenhed, som generelt kendetegner befolkningen. 

– Danskerne er et generøst folkefærd og er generelt rigtig gode til at støtte velgørende formål. Men det er ganske få, der vælger at skrive en velgørende organisation ind i deres testamente. Vi oplever faktisk ikke, at viljen mangler, men at der simpelthen ikke er opmærksomhed på, at det er en mulighed. Med initiativet ønsker vi derfor også at skabe overblik over mulighederne, og gøre opmærksom på, at støtten virkelig gør en forskel, siger Ann Marie Panduro. 

Arveindtægter er vigtige for Kræftens Bekæmpelse

Hvert år vælger en del danskere at skrive Kræftens Bekæmpelse ind i deres testamente, og arv er en af Kræftens Bekæmpelses vigtigste indtægtskilder. Nogle vælger at testamentere til et særligt formål, mens andre blot ønsker at pengene skal bruges til Kræftens Bekæmpelses generelle arbejde for et liv uden kræft. Det fortæller Charlotte Hjeds, jurist og kontorchef i Kræftens Bekæmpelse og ansvarlig for arveområdet. Hun taler ofte med kræftpatienter, der ønsker gode råd til at skrive testamente. 

– Når man pludselig bliver ramt af alvorlig sygdom, er der mange, der ønsker at få styr på testamente og hvem der skal arve dem. Jeg oplever, at der falder en særlig ro på, når først der er taget hul på snakken om, hvem der skal arve en, når man ikke længere er her, siger Charlotte Hjeds. 

Det er meget forskelligt, hvad og hvor meget folk vælger at testamentere til Kræftens Bekæmpelse: 

– Nogle donerer et rundt beløb, mens andre donerer alt, hvad de ejer. Det er vigtigt at understrege, at vi er dybt taknemmelige for alle bidrag, siger Charlotte Hjeds. 

YouGov anslår, at under 2 procent af danskerne betænker velgørenhed i deres testamente. Til sammenligning viser analysefirmaet AIM Creates Imageanalyse 2017, at over 80 procent af danskerne det seneste år har doneret et beløb til velgørende organisationer i forbindelse med idsamlinger og lignende. Donationer til de velgørende organisationer bag initiativet går blandt andet til udsatte børn, naturbevarelse, dyrevelfærd og bekæmpelse af fattigdom og sygdom. 

– Vi synes, at ’Det Gode Testamente’ er et rigtig godt initiativ. Når vi står samme om at informere danskerne om testamenter, kan vi løfte opgaven bedre, end hvis foreningerne gør det hver for sig. Både England og Sverige har rigtig gode erfaringer med sådanne samarbejder, så det tror vi også, vil være tilfældet i Danmark, slutter Charlotte Hjeds.

Læs mere om Det Gode Testamente

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses arbejde med arv og testamente

Organisationer og samarbejdspartnere i Det Gode Testamente

Aids-Fondet
Alzheimerforeningen
Amnesty International
Bibelselskabet
Børn, Unge & Sorg
Børnecancerfonden
CARE Danmark
Danmarks Naturfredningsforening
Danske Hospitalsklovne
Danske Sømands- og Udlandskirker
Den Danske Naturfond
Diabetesforeningen
Dyrenes Beskyttelse
Folkekirkens Nødhjælp
Foreningen Grønlandske Børn
Gigtforeningen
Hjernesagen
Hjerteforeningen
Julemærkefonden
KFUKs Sociale Arbejde
Kræftens Bekæmpelse
Lungeforeningen
Mellemfolkeligt Samvirke
Oxfam IBIS 
Plan Danmark
Psykiatrifonden
Scleroseforeningen
SOS Børnebyerne
UlykkesPatientForeningen
World Animal Protection
WWF Verdensnaturfonden

Samarbejdspartnere

Danske Familieadvokater
Danske Arveretsadvokater

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


ARKIVERNES DAG
11. nov. 2017

ARKIVERNES DAG

Ginsmagning
11. nov. 2017

Ginsmagning

Loading...

NYT fra LMO

NYT fra LMO

LMO ansætter ny salgs- og marketingchef ... læs mere
Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Vigtigt med en FGU-skole til Favrskov

Af Erling Kvist Andersen, Fredensgade 11B, Hinnerup, Formand for Arbejdsmarkedsudvalget, og Isabell Friis Madsen, Hjaltesvej 31, Hadsten, Formand for Børne- og skoleudvalget ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Flødeis uden allergenmærkning for æg ... læs mere
Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kom og vær med i Royal Run Aarhus!

Kan du se det for dig? 2. Pinsedag – Forår – Fridag - Sol over Aarhus ... Kronprinsen er i byen og vi fejrer hans 50 års fødselsdag ... læs mere
BØGER ER DA DET BEDSTE

BØGER ER DA DET BEDSTE

Så har man snart læst nok om skumle byrådskandidater. Nu rask i boghandlen efter lødigt læsestof ... læs mere
Nye træer plantet

Nye træer plantet

Det er ikke længe siden, at man fældede en masse gamle træer på Neder Hadstenvej. Der er nu sat nye op og Hadsten er blevet lidt grønnere igen ... læs mere
Jul-jul-jul

Jul-jul-jul

Af Herluf Nydam Jensen, formand for Hadsten Lokalarkiv ... læs mere
Flere PLANTER i plakatskoven

Flere PLANTER i plakatskoven

Pingvinnyts fotograf Jørgen Amorsen har været en runde i dag kl.12 hvor det blev lovligt at plante plakater - Her tilfældigt udvalg ... læs mere
Færdselsuheld på motorvejen

Færdselsuheld på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Favrskov Venstre ønsker en udbygning af Hammel Neurocenter

Formålet med mødet er, at Venstres spidskandidater til byråds- og regionsrådsvalg bliver helt opdateret på status for specialhospitalet ... læs mere
Sat på SPIDSEN

Sat på SPIDSEN

Her i Favrskov kan en stemme på de konservative ende med at blive til et mandat til Nye Borgerlige… ... læs mere
Hvorfor fejrer vi Mortens Aften ?

Hvorfor fejrer vi Mortens Aften ?

Mortensaften den 10. november fejres til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop ... læs mere
Loading...