|

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Ny forskning viser, hvordan kræftceller reparerer sig selv

 20-11-2017

Nu har forskere beskrevet, hvordan kræftceller ruller og bøjer deres cellemembran for at reparere livsfarlige skader. Resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications, og kan give viden, der kan vise, hvordan kræftceller kan bekæmpes.
 

Ny forskning viser hvordan kræftceller lapper huller i deres cellemembran. Bag forskningen står blandt andre gruppeleder Jesper Nylandsted fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Foto: Tomas Bertelsen

Rundt om kroppens celler ligger cellemembranen. Den fungerer på næsten samme måde som kroppens hud og beskytter cellerne mod miljøet omkring dem. Samtidig er det den, der gør, at cellens indre samles til en rund celle og ikke blot flyder ud. Cellemembranen er kort sagt livsvigtig for cellen, og hvis der kommer skader, skal de repareres hurtigt, for ellers dør cellen. 

Viden om cellers svagheder kan være særdeles værdifulde, fordi det måske kan vise nye veje til at behandle kræft. Derfor har danske og tyske forskere undersøgt, hvordan kræftceller reparerer skader på deres cellemembraner. Og svaret findes i den gruppe proteiner, der hedder annexiner. De er kræftcellernes skræddere, som kan lukke de huller, der opstår i cellemembranen ligesom som når man lapper huller i tøj. 

– Vores resultater viser, at annexin 4 og annexin 6 samarbejder om at lukke hullet i kræftcellernes membran. Hullet bliver til sidst trukket sammen og foldet ind i membranen, som derved bliver tætnet, forklarer gruppeleder og ph.d. Jesper Nylandsted fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Sammen med kolleger fra blandt andet Syddansk Universitet og Kræftens Bekæmpelse har han stået i spidsen for de nye resultater. 

Forskere har tidligere vist, at annexiner spiller en vigtig rolle ved betændelsestilstande, og i den proces der hedder endocytose, hvor celler optager væske og molekyler fra omgivelserne. Men det er første gang man har vist hvordan annexinerne fungerer i forbindelse med reparationer af cellemembranen. 

Membraner ruller og bøjer
Kræftceller får oftere skader på deres cellemembran end normale celler. Både når kræftcellerne bevæger sig gennem kroppens væv for at sprede sig, og fordi de har et højt energi-stofskifte, hvilket fører til kemiske processer, der gør membranen skrøbelig. Alligevel overlever kræftceller, fordi de er i stand til at reparere skaderne – en evne, som altså i høj grad skyldes annexinerne. 

I de nye forsøg, undersøgte forskerne også, hvor vigtige annexiner var for kræftcellerne ved at lave genetiske ændringer, så nogle celler enten havde et usædvanligt højt niveau af annexiner, mens andre slet ikke havde annexiner.

Resultaterne understreger hvor vigtig annexiner er for kræftcellerne. Det giver os håb om, at hvis man kan udvikle kemiske stoffer, der hæmmer annexinerne, kan man måske finde en ny måde at bekæmpe kræft på

Gruppeleder Jesper Nylandsted

Undervejs i forsøgene gav forskerne de forskellige kræftceller en hård medfart i laboratoriet. De blev blandt andet udsat for 55 grader varm væske – væsentligt mere end cellernes foretrukne 37 grader – og der blev skudt på dem med laserstråler, der lavede huller i cellemembranen. 

Formålet var at undersøge, hvordan de forskellige kræftceller reagerede på belastninger af cellemembranen, og hvordan de reparerede skader. 

Resultaterne viste, at de celler, der havde et højt niveau af annexin var bedre i stand til at overleve varmepåvirkningen. Havde cellerne ingen annexin, kunne de ikke reparere hullerne, og døde derfor. 

Samtidig viste forsøgene, hvor hurtigt cellerne var i stand til at lappe membranen. Indenfor 15 sekunder kom det første protein – annexin 6 – til stedet, hvor membranen var skadet. Det startede en proces, som fik cellemembranen til at trække sig sammen. Næste hjælper var annexin 4, som bøjede membrankanterne, så hullet blev lukket.  

– Resultaterne understreger hvor vigtig annexiner er for kræftcellerne. Det giver os håb om, at hvis man kan udvikle kemiske stoffer, der hæmmer annexinerne, kan man måske finde en ny måde at bekæmpe kræft på, siger Jesper Nylandsted.

På denne film kan man se, hvordan annexiner reparerer skader på kræftcellers membraner:

Videoen viser en brystkræftcelle som har almindelig Annexin 4 (benævnt ANXA4 wt; farvet med rødt). Der bliver skudt hul i cellens membran med laser, der hvor den gule markering er først i filmen. Hullet kan ses som et sort hul. Herefter bevæger annexin A4 sig til kanterne af hullet, hvilket medfører bøjning af kanterne. Kombinationen af bøjning og sammentrækning af kanterne (induceret af Annexin A6. ikke vist her) lukker hullet, så det atter ser rødt ud. Den anden del af filmen viser en brystkræftcelle med Annexin A4 , men hvor annexin A4 er muteret (benævnt ANXA4 TrimMut), så den ikke kan inducere membranbøjning. Her sker reparationen langsomt og ikke helt tæt (film offentliggjort gennem Nature Communications).

Resultaterene er offentliggjort her: Boye TL. Et al.: Annexin A4 and A6 induce membrane curvature and constriction during cell membrane repair. Open access

Hvor er enden på en rund celle?

En normal cellemembran er rund. Men da forskerne skulle undersøge, hvad der sker ved huller i membranen, havde de brug for at studere cellemembranens ender. Heldigvis havde forskerne på Syddansk Universitet opfundet en metode, der kunne bruges til at holde en membran, der var åbnet, udstrakt. På den måde kunne de studere, hvad der skete ved endestykkerne af den åbne membran.

Hvad er annexiner?

Der findes i alt 12 forskellige annexiner hos mennesker. Forskerne ved, at annexiner er vigtige for cellers membraner. Derudover spiller de en vigtig rolle ved betændelsestilstande, og i den proces der hedder endocytose, hvor celler optager væske og molekyler fra omgivelserne. Forskerne hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning er blandt de førende eksperter i annexiner, og deres arbejde har været banebrydende for at vise, at annexiner spiller en rolle for reparation af cellemembraner.

Forskerne samarbejder

Den nye forskning er blevet til i et samarbejde mellem danske og tyske forskere: Theresa Louise Boye, Kenji Maeda, Stine Lauritzen Sønder, Swantje Christin Häger og Jesper Nylandsted fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Weria Pezeshkian og Adam Cohen Simonsen fra Syddansk Universitet og Voker Gerke fra University of Münster, Münster, Tyskland.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...