|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

2017 i forskningens tegn

2017 i forskningens tegn

30-12-2017
Kræftens Bekæmpelse ser tilbage på nogle af de nye resultater, Kræftens Bekæmpelses forskning nåede i 2017.

I et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse og Odense Universitetshospital i 2017, blev patienter med tarmkræft tilbudt en genetisk analyse der kunne vise om de havde gavn af medicin udviklet mod brystkræft. Foto: Tomas Bertelsen

I februar måned sidste år kunne vi fortælle historien om, hvordan kombinationen af en nysgerrig professor og en genetisk mutation har ført til en ny forsøgsbehandling, hvor patienter med tarmkræft får medicin mod brystkræft. Omkring ti pct. af patienter med tarmkræft har nemlig en genetisk mutation, der gør, at de måske har gavn af medicin, der egentlig er udviklet til behandling af brystkræft. 

Behandlingen blev i årets første måneder afprøvet på Odense Universitetshospital, og det var en af årets første historier – men langt fra den sidste som havde fokus på, hvordan forskellige former for kendt medicin nogle gange kan bruges til andre sygdomme end dem, de oprindeligt er udviklet mod. 

Mens tarmkræft er en af de hyppigste kræftsygdomme i Danmark, gav forskningen i 2017 også ny viden om en mere sjælden kræftform – nemlig hjernekræft af typen gliom. Man ved endnu kun lidt om årsagerne til sygdommen, men international forskning, som Kræftens Bekæmpelse deltog i, opsporede i 2017 13 nye gen-ændringer, som ser ud til at øge risikoen for sygdommen. Det kan være første skridt mod nye behandlinger, både fordi de genetiske ændringer kan bruges som markører, der kan vise, om man har øget risiko for sygdommen, og fordi de kan bruges som mål for skræddersyede behandlinger, ligesom vi allerede kender det fra andre kræftsygdomme. 

I forårsmånederne handlede en anden nyhed om, hvordan det senere i livet går med de mennesker, som har haft kræft som børn. Mange børnekræftpatienter får senfølgesygdomme senere i livet, og det kom der ny viden om takket være en af de største undersøgelser nogensinde. Resultaterne viste både børnekræft-overlevernes risiko for at blive indlagt, og de beskrev, hvilke senfølger de typisk risikerer at få. Den viden kan forhåbentlig hjælpe både tidligere patienter og de læger, som de kommer i kontakt med senere i livet ved at give viden om, hvilke sygdomme og symptomer de skal holde øje med.

I 2017 åbnede Kræftens Bekæmpelse dørene for et nyt studiecenter i Aarhus. Her kunne inviterede jyder og fynboere deltage i undersøgelsen ‘Kost, kræft og helbred – næste generationer’. Foto: Anne Katrine Bolvig Sørensen

Sommer med nyt studiecenter i Aarhus
En af de første nyheder i sommerperioden var, at Kræftens Bekæmpelse åbnede dørene for et nyt studiecenter i Aarhus. Her kunne inviterede jyder og fynboere komme forbi og deltage i befolkningsundersøgelsen, ’Kost, kræft og Helbred – Næste generationer’. Ved at svare på spørgsmål om deres livsstil og ved at give prøver af blod, urin, spyt og afføring kan deltagerne hjælpe forskerne med at blive klogere på årsagerne til kræft. 

Et område som forskerne allerede var blevet klogere på i 2017, var, hvilke skadelige virkninger trafikstøj har på vores helbred. Tidligere forskning har vist, at trafikstøj øger risikoen for en række sygdomme såsom diabetes, hjerte-karsygdomme, lymfe- og brystkræft. Og i 2017 kunne forskere fra Kræftens Bekæmpelse tilføje, at trafikstøj også øger risikoen for tarmkræft. Det er viden, som forhåbentlig gør det muligt at forebygge sygdommen hos nogle danskere. 

Sommerperioden var også der, hvor forskningen vendte tilbage med nyt om, hvordan kendt medicin måske kan virke mod andre sygdomme. Her var det de kolesterolsænkende lægemidler, statiner, som viste sig at kunne forbedre overlevelsen for mænd med prostatakræft.

Blandt andet takket være forskning fra Kræftens Bekæmpelse, blev det i 2017 slået helt fast, at fuldkorn kan mindske risikoen for tarmkræft. En skål havregryn og en-to skiver rugbrød er nok til en beskyttende effekt. Foto: Fuldkornspartnerskabet

Viden om forebyggelse og bedre behandling
I årets løb viste forskning fra Kræftens Bekæmpelse også, hvordan man måske kan sikre bedre behandlinger til patienter med kræft. I samarbejde med blandt andre Rigshospitalet viste forskerne nemlig, at man på forhånd kan udpege de patienter, der har risiko for at få hjertesvigt efter behandling af lymfekræft med kemoterapi. Svaret ligger i at se på, om patienterne har haft særlige problemer med hjertet, allerede før de fik kræft. Forskningen kan på den måde hjælpe lægerne til bedre at udpege de patienter, der er i risikogruppen og dermed være særligt opmærksomme på dem. 

En anden vej til at forebygge kræft er gennem kosten – nærmere bestemt ved at spise fuldkorn. En ny international rapport samlede al viden om, hvordan vores livsstil påvirker risikoen for tarmkræft. Blandt andet takket være resultater fra Kræftens Bekæmpelse slog rapporten fast, at fuldkorn mindsker risikoen for tarmkræft. Og det er ikke store mængder, der skal til: En skål havregryn og en-to skiver rugbrød om dagen er nok til, at man opnår en beskyttende effekt. 

Også indenfor kirurgien kom der godt nyt i årets løb. Forskning, der var støttet af Kræftens Bekæmpelse, var grund til, at Rigshospitalet og Herlev Hospital besluttede at indføre en ny metode til at markere brystkræftsvulster, der er så små, at de ikke kan mærkes. Før operationen fører røntgen-læger et radioaktivt jodkorn ind i kræftsvulsten ved hjælp af ultralyd eller røntgen. Under operationen kan kirurgen så finde vej til kræftsvulsten ved hjælp af en geigertæller. Resultatet er, at kirurgerne bedre kan fjerne kræftvævet og samtidig bevare mest muligt af det raske væv.

Et af årets sidste forskningsnyheder viste at Antabus kan slå kræftceller ihjel. Forskerne forklarede mekanismen bag, og det kan måske være første skridt på vejen mod nye behandlinger. Foto: Colourbox

Kendt medicin med ny virkning
Endnu et velkendt middel viste sig sidst på året at spille en rolle i kræft. Blodtryksmedicinen hydrochlorthiazid har tidligere været i forskernes søgelys, fordi det øger risikoen for den sjældne kræftform læbekræft. Sidst på året blev også hudkræft føjet til listen. 

Også årets sidste forskningsnyhed handlede om, hvordan velkendt medicin kan påvirke risikoen for kræft. Denne gang i en lidt overraskende form, hvor midlet Antabus – som mest er kendt for at hjælpe alkoholikere til at stoppe med at drikke – viste sig at kunne slå kræftceller ihjel. Forskere fra Kræftens Bekæmpelse forklarede mekanismen bag, og det kan måske være første skridt på vejen mod en ny behandling mod en række kræftsygdomme.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 347

Ugens naturbilleder nr. 347

Weekenden bød på flot vejr med rimfrost, sol og blå himmel - godt udgangspunkt for at få nogle gode skud i kassen ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Henrik Lykke, 50 år er pr. 2. januar ansat som Private Banking direktør i Vestjysk Bank ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmelvækst i Holmene SHOT med ingefær ... læs mere
Loading...