|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny blodprøve kan finde otte forskellige kræftformer

En international forskergruppe har afprøvet en blodprøve, som finder 70 pct. af kræfttilfældene – og når det gælder æggestokkræft, finder den hele 98 pct. Blodprøven kan vise sig at blive et vigtigt screeningsværktøj i fremtiden.

Blodprøven tester for en lang række DNA-mutationer og proteiner, som stammer fra kræftceller, og som findes i blodet hos kræftpatienter. Foto: Colourbox

CancerSEEK hedder blodprøven, som forskerne har afprøvet på 1.005 personer med kræft i æggestok, lever, mave, bugspytkirtel, spiserør, tyk- og endetarm, lunge og bryst. Blodprøven tester for en lang række DNA-mutationer og proteiner, som stammer fra kræftceller, og som findes i blodet hos kræftpatienter.

Undersøgelsen viste, at testen kan udpege 70 pct. af kræfttilfældene på tværs af de otte kræftformer. Det bedste resultat fandt forskerne ved æggestokkræft, hvor hele 98 pct. af patienterne blev testet positive. Næsten lige så præcis var testen ved leverkræft, mens den udpegede 69 pct. af tilfælde af bugspytkirtelkræft. Alle forsøgspersoner havde kræft i et tidligt stadie, det vil sige kræft, der ikke har spredt sig.

Testen blev også afprøvet på 812 personer, der ikke havde fået konstateret kræft. Kun syv af disse blev testet positive for kræft og blev altså kategoriseret som ’falsk-positive’.

Lovende test
Cheflæge i Kræftens Bekæmpelse Niels Kroman kalder resultat meget lovende.

– Det er især markant, at blodprøven meget præcist kan udpege fem kræftformer, som der i dag ikke findes screeningsmetoder for, nemlig lever-, æggestok-, spiserør-, mave- og bugspytkirtelkræft. Især bugspytkirtel- og æggestokkræft er desværre ofte meget fremskredne, når de bliver opdaget, og det vil være et meget stort fremskridt, hvis vi får en metode til at finde disse sygdomme tidligt, siger han.

Niels Kroman hæfter sig også ved de meget få falsk-positive i den raske kontrolgruppe – altså personer, hvor testen rejser mistanke om kræft, selv om de ikke er syge.

– Det er helt afgørende for en screeningsmetode, at antallet af falsk-positive er så lavt som muligt, så færrest muligt bliver bekymrede uden grund, siger han.

Flere undersøgelser
Han understreger, at testen først skal afprøves på store grupper af raske patienter, før den kan godkendes som screeningsværktøj.

– Men hvis testen også i større undersøgelser viser sig at være holdbar, er det en blodprøve, som den praktiserende læge kan bruge blandt sine patienter, og som ovenikøbet er rimelig i pris, siger Niels Kroman.

I Danmark har vi i dag screeningsprogrammer for livmoderhalskræft, brystkræft og tyk- og endetarmskræft. Formålet er at opdage kræft tidligt, fordi det giver den bedste mulighed for at overleve og undgå bivirkninger.

Den nye undersøgelse af CancerSEEK er ledet af forskere ved det amerikanske Johns Hopkins University School of Medicine og offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science.

Sidst ændret 18.01.2018

Af Marianne Vestergaard

Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
Loading...