|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Flere kræftpatienter behandles til tiden, men det afhænger af, hvor man bor

28-02-2018
Region Syddanmark og Nordjylland er de to regioner, som er bedst til at få deres kræftpatienter i behandling til tiden. Region Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden har derimod svært ved at nå deres egne mål. Her kommer hver femte kræftpatient ikke i behandling til tiden. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

– Kræft er en livstruende sygdom, som udvikler sig i ventetiden. Derfor er det så afgørende, at patienterne får behandling til tiden, siger Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen.

Regionerne har delt sig i to. Bor man i Region Syddanmark eller Region Nordjylland, så kommer henholdsvis 86 pct. og 85 pct. af kræftpatienterne i behandling til tiden. Det er tæt på Danske Regioners mål om, at ni ud af ti kræftpatienter skal i behandling til tiden.

Det er især Region Nordjylland, som er lykkedes med at sætte farten op på kræftbehandlingen, mens Region Syddanmark gennem flere år har haft førertrøjen på.

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen glæder sig over, at det nu ser ud til, at den tid, der må gå, før en kræftpatient kommer i behandling, er kommet tilbage på sporet.

– Kræft er en livstruende sygdom, som udvikler sig i ventetiden. Derfor er det så afgørende, at patienterne får behandling til tiden, siger Leif Vestergaard Pedersen og tilføjer:

– Derfor er det nedslående, at det ikke rigtig er lykkedes for de tre andre regioner at komme op i samme høje tempo. Det er jo længe siden, at det blev slået fast, at kræft skal behandles som en akut sygdom.

Når kræftpatienter bliver henvist til et kræftpakkeforløb, er det beskrevet, hvor lang tid der må gå, inden patienten skal i behandling. Disse tidsfrister for behandlingsforløbene har lægerne sele anbefalet. Tidsfristen varierer fra kræftsygdom til kræftsygdom, og det er overholdelsen af denne tidsfrist, som efter markante fald de sidste seks måneder, nu er tilbage på et stabilt niveau.

Lungekræftbehandlingen halter over hele lande
Ingen roser uden torne. De nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at kun 69 pct. af alle landets patienter, som kan opereres for lungekræft, bliver det til tiden.

– Det er bekymrende tal. Lungekræft er en meget alvorlig kræftform. Derfor må de patienter, som kan opereres, ikke opleve ventetid, for det kan i den grad have betydning for deres chance for at overleve sygdommen. Det her bør føre til overvejelser om, hvorvidt ledelsen på hospitalerne har det fornødne fokus på denne patientgruppe, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Bekymrende udvikling for kvinder med gynækologisk kræft
Det vækker også bekymring hos Kræftens Bekæmpelse, at Region Hovedstaden ikke overholder tidsfristerne, for så vidt angår operation for kræft i æggestokkene og livmoderhalskræft. Her er det kun 31 pct. af kvinderne, som bliver opereret for æggestokkræft og 20 pct. med livmoderhalskræft, inden for tidsfristerne.

– For disse to kræftformer er det også meget afgørende i forhold til overlevelsen, at kvinderne bliver operereret i en fart, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Flere indberetninger
Opgørelsen viser også, at Region Hovedstaden nu indberetter kræftpatienter i samme omfang som tidligere. Dermed ser det ud til, at de problemer, som Sundhedsplatformen tidligere gav for indberetning af aktiviteter på området, nu er løst.

Om kræftpakkerne
Tidsfristerne for kræftbehandling er fastsat i kræftpakkerne. De beskriver blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra en patient bliver henvist fra eksempelvis den praktiserende læge med begrundet mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.

En overskridelse af forløbstiden kan forværre sygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den.

Data for behandlingen af patienter i kræftpakker samles af Sundhedsdatastyrelsen og offentliggøres hvert kvartal.

Læs mere i Kræftens Bekæmpelses rapport: Monitorering af pakkeforløb for kræft i 4. kvartal 2017.

Sidst ændret 28.02.2018

Af Jytte Dreier

Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 354

Ugens naturbilleder nr. 354

Velkommen til marts - den første forårsmåned. Glæder du dig også til forårsblomsterne? Dog er der udsigt til, at tålmodigheden kommer på prøve. Vi skal jo "have vejret med" og umiddelbart er det ikke gået op for vejret, at årstiden ... læs mere
MÅNEDENS KLUMME.

MÅNEDENS KLUMME.

af Sven Erik Ginge, jour emer ... læs mere
SYNG FORÅRET IND

SYNG FORÅRET IND

MED HADSTEN BLANDEDE KOR ... læs mere
NYT fra NATTERAVNENE i Hadsten - Hinnerup

NYT fra NATTERAVNENE i Hadsten – Hinnerup

Natteravne har afholdt deres årlige generalforsamling og nu har de konstituerede sig selv ... læs mere
Ingen indbrudsbølge i vinterferien

Ingen indbrudsbølge i vinterferien

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
2 færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

2 færdselsuheld på motorvejen ved Hadsten

foto Allan Andersen Der skete et færdselsuheld i går kl. 15.38 på Nordjyske Motorvej ved Hadsten. Der opstod kø på motorvejen, og en 47-årig mand nåede ikke at bremse og kørte sin bil ind i bagenden på en bil ført ... læs mere
Pressemeddelse fra Hjerteforeningen

Pressemeddelse fra Hjerteforeningen

Foredrag og generalforsamling i Hjerteforeningen Favrskov ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Majs Tortilla Chips med udeklareret gluten ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Også når det gælder statsstøtte til museer, bliver København favoriseret på bekostning af museer i resten af landet ... læs mere
Driften af Café Sløjfen gentænkes!

Driften af Café Sløjfen gentænkes!

Sløjfens bestyrelse håber på forståelse og tålmodighed for en midlertidig løsning for cafeens drift ... læs mere
Private indbrud i Hinnerup

Private indbrud i Hinnerup

Østjlland Politi oplyser ... læs mere
Loading...