|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Flere kræftpatienter behandles til tiden, men det afhænger af, hvor man bor

28-02-2018
Region Syddanmark og Nordjylland er de to regioner, som er bedst til at få deres kræftpatienter i behandling til tiden. Region Midtjylland, Sjælland og Hovedstaden har derimod svært ved at nå deres egne mål. Her kommer hver femte kræftpatient ikke i behandling til tiden. Det viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

– Kræft er en livstruende sygdom, som udvikler sig i ventetiden. Derfor er det så afgørende, at patienterne får behandling til tiden, siger Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen.

Regionerne har delt sig i to. Bor man i Region Syddanmark eller Region Nordjylland, så kommer henholdsvis 86 pct. og 85 pct. af kræftpatienterne i behandling til tiden. Det er tæt på Danske Regioners mål om, at ni ud af ti kræftpatienter skal i behandling til tiden.

Det er især Region Nordjylland, som er lykkedes med at sætte farten op på kræftbehandlingen, mens Region Syddanmark gennem flere år har haft førertrøjen på.

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen glæder sig over, at det nu ser ud til, at den tid, der må gå, før en kræftpatient kommer i behandling, er kommet tilbage på sporet.

– Kræft er en livstruende sygdom, som udvikler sig i ventetiden. Derfor er det så afgørende, at patienterne får behandling til tiden, siger Leif Vestergaard Pedersen og tilføjer:

– Derfor er det nedslående, at det ikke rigtig er lykkedes for de tre andre regioner at komme op i samme høje tempo. Det er jo længe siden, at det blev slået fast, at kræft skal behandles som en akut sygdom.

Når kræftpatienter bliver henvist til et kræftpakkeforløb, er det beskrevet, hvor lang tid der må gå, inden patienten skal i behandling. Disse tidsfrister for behandlingsforløbene har lægerne sele anbefalet. Tidsfristen varierer fra kræftsygdom til kræftsygdom, og det er overholdelsen af denne tidsfrist, som efter markante fald de sidste seks måneder, nu er tilbage på et stabilt niveau.

Lungekræftbehandlingen halter over hele lande
Ingen roser uden torne. De nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at kun 69 pct. af alle landets patienter, som kan opereres for lungekræft, bliver det til tiden.

– Det er bekymrende tal. Lungekræft er en meget alvorlig kræftform. Derfor må de patienter, som kan opereres, ikke opleve ventetid, for det kan i den grad have betydning for deres chance for at overleve sygdommen. Det her bør føre til overvejelser om, hvorvidt ledelsen på hospitalerne har det fornødne fokus på denne patientgruppe, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Bekymrende udvikling for kvinder med gynækologisk kræft
Det vækker også bekymring hos Kræftens Bekæmpelse, at Region Hovedstaden ikke overholder tidsfristerne, for så vidt angår operation for kræft i æggestokkene og livmoderhalskræft. Her er det kun 31 pct. af kvinderne, som bliver opereret for æggestokkræft og 20 pct. med livmoderhalskræft, inden for tidsfristerne.

– For disse to kræftformer er det også meget afgørende i forhold til overlevelsen, at kvinderne bliver operereret i en fart, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Flere indberetninger
Opgørelsen viser også, at Region Hovedstaden nu indberetter kræftpatienter i samme omfang som tidligere. Dermed ser det ud til, at de problemer, som Sundhedsplatformen tidligere gav for indberetning af aktiviteter på området, nu er løst.

Om kræftpakkerne
Tidsfristerne for kræftbehandling er fastsat i kræftpakkerne. De beskriver blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra en patient bliver henvist fra eksempelvis den praktiserende læge med begrundet mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.

En overskridelse af forløbstiden kan forværre sygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den.

Data for behandlingen af patienter i kræftpakker samles af Sundhedsdatastyrelsen og offentliggøres hvert kvartal.

Læs mere i Kræftens Bekæmpelses rapport: Monitorering af pakkeforløb for kræft i 4. kvartal 2017.

Sidst ændret 28.02.2018

Af Jytte Dreier

Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Loading...