|

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Ny immunterapi giver håb om bedre kræftbehandling

06-03-2018
En ny form for immunterapi har i tidlige forsøg vist lovende resultater for patienter med hjernekræft af typen glioblastom. Behandlingen er udviklet af forskere i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning sammen med flere samarbejdspartnere, og resultaterne er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

En ny form for immunterapi har vist gode resultater i kliniske forsøg mod kræft. Metoden er blandt andre udviklet af gruppeleder Per Guldberg fra Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen

Den nye behandling hedder ALECSAT. Den bruger som andre former for immunterapi kroppens eget forsvar mod kræftsygdommen – men med en række ændringer og fordele. Først og fremmest er immuncellerne aktiveret til specifikt at finde og ramme kræftceller, hvilket øger effektiviteten af behandlingen og mindsker risikoen for bivirkninger.

Det har taget seniorforskerne Alexei Kirkin og Karine Dzhandzhugazyan ti års arbejde i laboratoriet, at udvikle metoden og dokumentere at den kan slå kræftceller ihjel. Derefter har de afprøvet behandlingen i et forsøg med 25 patienter med glioblastom, som lægerne ikke havde flere behandlingstilbud til.

Det var alvorligt syge patienter, som gennem 20 uger blev behandlet på Rigshospitalet. Ti af dem levede længe nok til at færdiggøre forsøgsbehandlingen, og blandt dem var resultaterne lovende. Hos seks patienter stoppede svulsten med at vokse og holdt sig i ro. Hos tre forsvandt svulsten helt. I dag er ingen patienter fra forsøget imidlertid i live, enten fordi sygdommen vendte tilbage, eller af andre årsager.

Forsøget er et såkaldt fase 1-forsøg, hvor et vigtigt mål er at undersøge, om der er bivirkninger ved en mulig ny behandling. Også på det punkt var resultaterne opmuntrende og viste, at patienterne ikke havde nogen bivirkninger fra selve behandlingen.

Hos Kræftens Bekæmpelse glæder gruppeleder Per Guldberg sig over resultaterne:

– Vi er meget glade for de positive resultater. De giver os håb om, at vi er på sporet af en behandling, som er effektiv overfor en livstruende kræftsygdom, hvor man i dag kun har få behandlingstilbud. Behandlingen hviler desuden på et princip, der gør at den måske kan være effektiv overfor flere andre kræftformer, siger Per Guldberg, der er en af forskerne bag de nye resultater.

Neurokirurg Walter Fischer, som har ledet den kliniske del af projektet, er også optimistisk:

– Udfordringen ved at behandle glioblastom er, at den vokser hurtigt og spreder sig i hjernen, og det betyder, at man har meget kort tid til at opnå effekt af behandlingen. Ikke mindst i det lys er det opløftende at opnå positive resultater med en biologisk behandling som denne, hvor hver enkelt kræftcelle skal dræbes af en immuncelle. Det har været forbløffende at se, hvordan immuncellerne med denne nye metode kan finde frem til kræftsvulsten. Vi mangler at forstå, hvorfor behandlingen virker hos nogle patienter og ikke hos andre, men dette er et meget vigtigt skridt på vejen, siger han.

Flere forsøg undervejs
Næste skridt for forskerne er at afprøve behandlingen på patienter med glioblastom i et såkaldt fase 2-forsøg. Det betyder, at patienterne får tilbudt immunterapien allerede når de får diagnosen, samtidig med at de får den standardbehandling, som man bruger i dag. Forsøgene foregår på fire hospitaler i Sverige, blandt andet Karolinska, og kan give forskerne nogle af de svar, de stadig mangler for at behandlingen kan komme bredere ud.

For det er stadig nødvendigt med mere viden for at forbedre effekten af behandlingen. Blandt andet mangler man viden om, hvordan den virker, hvis den bliver brugt samtidig med andre former for behandling. Forskerne mangler også viden om, hvilke kræftformer – foruden glioblastom – den eventuelt er effektiv imod.

Forskerne understreger, at det desværre ikke er muligt at melde sig til det nye forsøg

De nye resultater er offentliggjort her: Kirkin AF. et al.: Adoptive cancer immunotherapy using DNA-demethylated T helper cells as antigen-presenting cells. Nature Communications Online.

Bag om lovende immunterapi: Immunforsvarets teamwork opsporer kræftceller

Læs mere om immunterapi

Læs mere om hjernetumorer

Forskerne samarbejder
De nye resultater er blevet til i et samarbejde mellem forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og firmaet CytoVac.

Sidst ændret 06.03.2018

Af Mette Vinter Weber

Tilbage til oversigten

Tilmelding nyhedsbrev
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig:

Din e-mail

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Gærvækst i økologisk skyr ... læs mere
Frokostjazz i Café Sløjfen

Frokostjazz i Café Sløjfen

Lørdag d. 26. maj kl. 12 er der frokostjazz med ét af de mest kendte og rutinerede orkestre i Danmark, nemlig The Spirit of New Orleans ... læs mere
MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...