|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Unge med kræft rammes hårdt på seksualiteten

 

23-03-2018
Det er i ungdomsårene, man får sin første kæreste og har sex første gang. Sådan er det for de fleste. Men for unge kræftpatienter bliver denne vigtige del af livet tit sat på standby. Selvom de unge i stor stil efterspørger information og støtte fra sundhedspersonalet, får de det ikke.
Ung pige ser trist ud, bag hende kigger ung dreng bekymret på hende

Unge kræftpatienter har de samme drømme om kærester og romantik som deres jævnaldrende. Men sygdommen kan være en bremseklods. Foto: Colourbox

Den første forelskelse. Det første kys. Den første gang. Der er fuld knald på hormonerne og følelserne, når man er ung. Man udforsker nye sider af sig selv og udvikler sig vildt.

Også unge kræftpatienter drømmer om at få en kæreste. De mærker ligesom raske unge en spirende seksualitet. Men på grund af deres kræftsygdom møder de ofte nogle særlige udfordringer. Og de føler sig ofte ladt i stikken med deres problemer.

– Unge kræftpatienter står i en sårbar udviklingsperiode af deres liv, hvor følelser, forelskelser og seksualitet indtager en central plads. Det fylder meget i deres tanker og i deres drømme for fremtiden, præcis som det gør hos raske unge, understreger Christian Graugaard.

Er som alle andre unge

Han er læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet og har beskæftiget sig indgående med emnerne unge, seksualitet og alvorlig sygdom. At blive kræftsyg som ung fører nogle ganske særlige problemer med sig i forhold til seksualitet, fortæller han. Mange bliver ramt på selvtilliden. De har det svært med deres krop og de forandringer, den gennemgår på grund af sygdommen.

Mens de er patienter, står de på sidelinjen og ser deres raske kammerater få kærester og seksuelle erfaringer. Selv går de i stå i en periode – og de føler sig ofte efterladt på perronen, både socialt og seksuelt.

– Der er et stort behov for rådgivning om kærester, flirt og sex til unge kræftpatienter. For også når det handler om det seksuelle, er kræftsyge unge præcis ligesom andre unge. Seksualiteten fylder simpelthen meget, fastslår Christian Graugaard.

De grubler over, om de nogensinde får en kæreste og en familie.

Christian Graugaard, sexologiprofessor

Han er medforfatter til en videnskabelig artikel om unge danske kræftpatienter og seksualitet, der netop er udkommet i det anerkendte tidsskrift Psycho-Oncology.

I artiklen dykker forskerne ned i tal fra en stor landsdækkende undersøgelse fra 2015, som Kræftens Bekæmpelse gennemførte blandt unge danske kræftpatienter. Konklusionerne er ikke opmuntrende:

Hjælp ønskes

Mere end halvdelen (54 pct.) af de unge kræftpatienter fra undersøgelsen har fået et mere negativt syn på deres egen krop som følge af sygdommen. 45 pct. føler sig mindre attraktive.

De unge kvindelige patienter er ifølge undersøgelsen særligt sårbare. De bliver i højere grad end unge mænd ramt på seksualiteten og selvfølelsen. Især hvis de er brystkræftpatienter.

Og behovet for hjælp er stort. Mere end 80 pct. af de unge fra undersøgelsen siger, at de har haft behov for at tale med en fagperson om seksualitet og intimitet i løbet af deres kræftsygdom. Men ca. halvdelen siger, at de ingen eller kun lidt rådgivning har fået.

Det er store og eksistentielle problemer, de unge patienter slås med, understreger Christian Graugaard.

– De grubler over, om de nogensinde får en kæreste og en familie. Om de genfinder lysten og evnen til at feste, flirte og score. Om kræften har gjort dem grimme og utiltrækkende, siger han og minder om, at der i disse år – ikke mindst på grund af sociale medier – er blevet skruet endnu højere op for de unges kropsidealer.

– Og det er vel at mærke blandt raske unge. Tænk så på, hvordan det er at være ung kræftpatient med en krop, der har været igennem en operation, eller en stråle- eller kemobehandling, bemærker han.

28-årige Magnus: Kan man godt få en kæreste, når man er steril?

Desværre sker der tit det, at kræftsyge teenagere bliver betragtet som børn, og at man som voksen tager misforstået hensyn til dem

Christian Graugaard, sexologiprofessor

De store følelser og tanker – som er så svære at tale om – påvirker mange unge patienter dybt. Nogle får ifølge Christian Graugaard decideret depressive træk.

– Man trækker sig måske ind i sig selv. Bliver sky og usikker. Orker ikke at indgå i sociale relationer.

Eller også reagerer man stik modsat, forklarer han og nævner det, han kalder ’kamikaze-coping’. Det er, når unge kræftramte kaster sig ud i vilde eksperimenter, som de ikke kan overskue konsekvenserne af. Har usikker sex eller sex med én, som de egentlig ikke har lyst til at være sammen med. Bare for at føle sig med på beatet – og vise kammeraterne, at de ikke er gået helt bagom dansen.

Optager alle unge

Herhjemme er der årligt omkring 1.400 unge i alderen 15-39 år, som får konstateret kræft. Deres alder er afgørende før, hvilke problemer, de tumler med i forhold til seksualitet. En kvinde sidst i 20’erne har naturligvis andre frustrationer end en dreng på 16. Hun har haft et sexliv, før hun blev syg og er nu bekymret for, om det kommer i gang igen. Den 16-årige er stadig jomfru.

Men ét er sikkert: Sex, kærlighed og intimitet er noget, der optager alle unge – både de lidt ’ældre’ og teenagerne.

32-årige Rune: Når livet ændrer sig, gør drømmene det også

Lige ud af posen-snak

– Desværre sker der tit det, at kræftsyge teenagere bliver betragtet som børn, og at man som voksen tager misforstået hensyn til dem, siger Christian Graugaard. Han nævner som eksempel en dreng, der går i 9. klasse og har leukæmi.

– De voksne omkring ham tænker, at de ikke vil gøre ham ked af det ved at tage emnet sex op, for han får jo alligevel ikke sin seksuelle debut foreløbig. Men han tænker sandsynligvis lige så meget på sex som sine jævnaldrende, og han længes efter et normalt ungdomsliv og er måske urolig for fremtiden. Så man gør ham en bjørnetjeneste ved ikke at invitere til en snak.

Og snakken om sex – den skal være lige ud af posen.

– De fleste unge kræftpatienter er ret ’no-bullshit-agtige’. De vil have et troværdigt ’i-øjenhøjde-modspil’ fra en voksen, de stoler på. Og helst uden at forældrene lytter med, siger Christian Graugaard.

I sidste ende er det op til de unge – og deres forældre – at overvinde de psykiske udfordringer, der følger med et kræftforløb.

– Men som sundhedspersonale skal vi saftsuseme være på pletten og hjælpe og støtte alle de steder, der er relevante i et ungdomsliv. Og det gælder også i forhold til kærester og sex, understreger Christian Graugaard.

33-årige Åse: Det er svært at være hende, der ikke kan få børn

Kræftens Bekæmpelse har fokus på kræft og seksualitet. Om seksuelle problemer, samliv og støtte:

Kræft og seksualitet

Ung Kræft har samlet unges erfaringer og tanker om kræft, seksualitet og fertilitet: 

Unge og fertilitet

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...